Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX zal richting kiezen

Met een top bij 494,60 is mijn voormalige jaardoel voor 2015 alweer behaald en dat al medio maart. Vanaf het dieptepunt van januari tijdens de 1e correctie van dit jaar is de AEX alweer bijna 90 punten opgelopen, een stijging van bijna 22%.

Dergelijke stijgingen zonder correcties tijdens de huidige sinds 2009 aanwezige bullmarkt kwamen eerder alleen voor in 2009 en in 2012. De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde, dat rond de 420 ligt, is ook opgelopen tot ruim 15%.

Een dergelijke grote afstand tot aan het 200-daags kwam in het verleden zelden voor. Dit zagen we alleen bij de volatiele start van de bullmarkt in 2009.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Correctieve beweging

Destijds waren er geregeld forse correcties. Deze afstand geeft het risico aan van de huidige stand van de AEX ten opzichte van de gefilterde koersbeweging en de kans op een forsere correctie.

In de afgelopen weken is gebleken dat de huidige opgaande beweging aanzienlijk krachtiger was dan ik had verwacht. Toen mijn koersdoel voor het eerste kwartaal werd behaald bij 459,45, bleef de verwachte correctie uit, er was consolidatie.

Ook bij de zware weerstandszone 470 – 474 bleek te weinig neerwaartse druk te ontstaan. De beweging door de sinds 2012 stijgende toppenlijn, betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend waarna ook ruimte vrij was gekomen naar de top van 2008 (495 punten).

Ruimte naar 521

Als je een visie hebt dat de kans op een correctie groot is, dan is het grootste risico een opwaartse doorbraak en een verdere versteiling. Een structurele beweging door de 495 (van enkele dagen om niet te kunnen spreken van een valse doorbraak) maakt verdere opwaartse ruimte vrij naar de 521.

Hier ligt de dubbele top van eind 2007. Mijn doel voor dit jaar heb ik een aantal weken geleden verder verhoogd naar de dubbele top die eerder in 2007 werd geplaatst, namelijk de 564 punten.

Toch is het een gezonde, normale trendbeweging als dit doel pas wordt behaald na een aantal correcties. Ook voor de rest van dit jaar verwacht ik dan de nodige correcties.

Technische indicatoren

De technische indicatoren noteren nog steeds op hoge niveaus. In de afgelopen weken werden toppen gevormd die we de afgelopen jaren niet meer hebben gezien (zwaar overbought). Enkele dagen geleden wist de MACD een neerwaartse crossing te bewerkstelligen.

De RSI brak al eerder door zijn sinds december stijgende bodemlijn en lijkt al bezig te zijn met de vorming van zijn tweede lagere top. Dit wordt ook negatieve divergentie genoemd, een belangrijke aanwijzing voor topvorming in de AEX zelf.

In de daggrafiek ligt er natuurlijk de 495 boven de markt. In het zeerkortetermijnbeeld is verder nog een stijgende toppenlijn te zien die ondertussen naar de 498,50 is opgelopen. Een kortstondige intraday overshoot betekent dus niet direct een valide doorbraak.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Richting kiezen

Opnieuw werd gisteren een shooting star gevormd. Het belangrijkste te breken niveau ligt echter bij de vanaf de 447,25 stijgende kortetermijnbodemlijn. Deze stijgt dagelijks ongeveer 1,50 punt en ligt vandaag alweer bij 487,50.

De handelsruimte wordt dus steeds krapper. Eerder deze week werd deze stijgende bodemlijn nog getest, maar dit zorgde alleen voor het volgende raakpunt langs deze lijn.

Een neerwaartse doorbraak is een duidelijke eerste verzwakking in de grafiek zelf. En zolang de AEX tussen deze bodemlijn en de 495 blijft hangen, is er sprake van een steeds smaller wordende handelsruimte in de AEX. Uiterlijk volgende week zal de AEX een richting moeten kiezen.

Vermoeidheid indices

De Amerikaanse indices zitten in een minicorrectiefase. Vooral de Nasdaq 100 laat een correctieve beweging zien nadat de bovenkant van een langer stijgend trendkanaal werd getest.

Verder blijft de STOXX Europe 600 ook hangen onder de belangrijke en zware weerstand van 400 punten. Hier is ook te zien dat er vermoeidheid optreedt. Pas een structurele beweging boven de 400 geeft een volgende opwaartse impuls.

Ditzelfde geldt overigens ook voor de Spaanse IBEX, die recent een zware horizontale toppenzone testte en ondertussen gestaag begint terug te vallen.

De enige duidelijke uitzondering is de DAX. Deze index versteilde in de afgelopen dagen verder.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

805 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 maart 2015 09:12
    Als je een visie hebt dat de kans op een correctie groot is, dan is het grootste risico een opwaartse doorbraak en een verdere versteiling. Een structurele beweging door de 495 (van enkele dagen om niet te kunnen spreken van een valse doorbraak) maakt verdere opwaartse ruimte vrij naar de 521

    Die Bas....vanaf 450 zouden we gaan corrigeren, en nu is ie om
  2. [verwijderd] 13 maart 2015 09:13
    quote:

    Alex XNL schreef op 13 maart 2015 09:10:

    quote:
    Alex XNL schreef op 13 mrt 2015 om 09:03:

    Kijk Binckbank eens gaan...al 53 cent winst per aandeel in een paar weken. Ik ga maar weer eens harken.. Bij welke koers bevestig je je ongelijk Grizzly?

    herstel 66 cent...

    Gefeliciteerd. Ik ben er net uit.
  3. Adas 13 maart 2015 09:16
    quote:
    ddjong schreef op 13 mrt 2015 om 08:52:

    [...]

    Lol, ik heb net met de ABN gebeld (DeGiro zegt dat ze niks kunnen doen). Uitgelegd aan de beste man wat er is gebeurd. Probeerde me eerst al af te wimpelen omdat ik geen ABN Amro klant ben (geen rekening nummer) maar uiteindelijk zou ie "wat gaan rondbellen". Ik ben benieuwd.

    @ Shorter, Kun je me op de hoogte houden van jou bevindingen?
    B.v.d.
    D.

    Hallo ben erg benieuwd hoe dit gegaan is dat je opeens 700 kwijt bent
    heb vorige week ook een probleem met de Commerzbank/Degiro gehad was opeens mijn volledige inleg kwijt donderdags aangekocht vrijdags niet meer verhandelbaar terwijl de stoploss nog niet bereikt was
805 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links