Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het bespelen van een bubbel

Het bespelen van een bubbel

In het afgelopen jaar heb ik meerdere artikelen geschreven over de overwaardering van de beurs. De ene keer had ik grafieken waarin te zien was dat de beurskoersen sneller omhoog gingen dan dat omzet en winst dat deden.

De belegger heeft in de afgelopen zes jaar elk jaar meer moeten betalen voor een zelfde portie winst en omzet. Dit heeft het beleggen onaantrekkelijker gemaakt.

De andere keer liet ik zien dat bedrijven schulden aan het maken zijn met als doel om eigen aandelen in te kopen. Dit soort ‘financial engineering’ werkt fantastisch als andelen stijgen en de rente daalt, maar dit kan uitdraaien in kapitaalvernietiging waar je u tegen zegt wanneer aandelen beginnen te dalen en wanneer de rente stijgt.

Op deze stukken reageerden altijd meerdere beleggers met de opmerking: sparen is verliesgevend, aandelen zijn het enige alternatief. Als ik zo iets hoor, dan duik ik altijd de geschiedenisboeken in. Ik ga dan op zoek naar perioden waarin aandelen flink zijn gedaald, terwijl er geen alternatief voor aandelen aanwezig was.

Deze perioden zijn te vinden, In Japan bijvoorbeeld kwam de tienjaarsrente in 1998 voor het eerst onder de 1%.

 

 

In bovenstaande grafiek geeft de rode lijn de 1% weer. Begin 2002 stond de Japanse tienjaarsrente op 1,5% en in 2003 stond er 0,5% op de borden. Tijdens deze rentedaling zijn Japanse aandelen met tientallen procenten gedaald. In de volgende grafiek staat de Japanse Nikkei sinds 1998:

 

 

In de grafiek valt op dat de Japanse Nikkei in de afgelopen 17 jaar twee een keer daling heeft meegemaakt van meer dan 50%. De gemiddelde tienjaarsrente in deze 17 jaar was slechts 1,3%.

Ik heb drie vragen aan u:

  1. Waarom kunnen de aandelenkoersen wel in Japan dalen als er geen alternatief is en is een daling in de Verenigde Staten en Europa niet mogelijk?
  2. Wanneer komt het moment dat aandelen wel weer kunnen dalen?
  3. Hoe speel je daarop in?

De laatste vraag lijkt mij verschrikkelijk lastig. Stel het antwoord is bij een aandelencorrectie van 10% die ontstaan is doordat de markt denkt dat de Fed de rente gaat verhogen, dan was u in oktober 2014 uit de markt gaan.

Kortom: ik ben nieuwsgierig hoe u de grootste aandelenzeepbel van de afgelopen 15 jaar aan het bespelen bent.

 


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 maart 2015 14:40
    Misschien simpel maar nu even langs de kant blijven (en bullmarket missen) maar ook geen verlies pakken met verwachting op snelle daling. En straks na correctie er toch maar weer in .
    Ik dacht het redelijk te begrijpen maar deze markt en de koersontwikkeling zijn voor mij onbegrijpelijk.
  2. forum rang 6 ttroo 11 maart 2015 15:20
    Ik denk dat je die vraag niet aan de gemiddelde IEX-lezer moet stellen, maar aan de grotere spelers. Die sturen mandjes naar de beurs als of het koekjes zijn, die door een hele grote monster wordt opgegeten, de koekie monster. De gemiddelde particulier, kan dat simpelweg niet doen. Kortom, vraag het eens aan de gemiddelde pensioenfonds, beleggingsfonds, Amerikaanse banken, etc. Citigroup had het over 70% hogere Europese beurzen. Ik bedoel.. we zijn net begonnen in vergelijking met het einddoel van Citigroup. Dat alles een keer gaat vallen, dat is duidelijk, maar dat gebeurt altijd wel. In goede EN in slechte tijden. In goede tijden wat minder, in slechte tijden wat meer. Ik ben het zeker eens met de hoge waarderingen etc in het verhaal, maar ja, in mijn ogen is iets hoog, terwijl dat in andere ogen juist heel laag is. Wat me wel opvalt is dat het zgn goed management steeds meer bestaat uit het zgn slikbeleid. Kijk maar eens naar wat Griekenland doet met Europa. Ze schofferen ze gewoon uit op de tv. En wat doet Europa. Slikken en verlengen. Tuurlijk lees je dan wel eens van die verhalen, dat ze niet alles willen slikken, maar ze doen het, unaniem nog wel. Als de gemiddelde IEX lezer zijn/haar basis zo schoffeert, dan slikt de baas heel ff, maar dan komen de worden: U BENT ONTSLAGEN. Maar Europa heeft een hoger management beleid. Blijven slikken.
  3. [verwijderd] 11 maart 2015 15:49
    1. Waarom kunnen de aandelenkoersen wel in Japan dalen als er geen alternatief is en is een daling in de Verenigde Staten en Europa niet mogelijk?

    De beurzen zijn het alternatief, en als de Japanse daalt dan ga je dus op een andere beurs beleggen. Maar de beurzen houdt dus ook in: grondstoffen (nu geen goed alternatief), staatsleningen (goed alternatief binnen de EU zolang ze meer dan -0,2% renderen omdat de ECB ze aan het opkopen is), goed (ook nu geen goed alternatief), enz.

    2. Wanneer komt het moment dat aandelen wel weer kunnen dalen?

    In Europa na QE (zoals je nu ziet in de VS na QE). Maar... die daling treedt niet of nauwelijks op als de economie werkelijk aan het herstellen is. In dat geval komt de daling dus nadat de economie hersteld is en oververhit raakt. Duurt nog jaren dus. Met voorbehoud uiteraard van onvoorziene gebeurtenissen zoals Fukushima, 9/11, enz.

    In de stock life cycle zitten we volgens mij nu ergens onderin, tussen "depression" en "hope", goed moment dus om in te stappen.
    stock-chartist.com/wp-content/images/...

    3. Hoe speel je daarop in?

    Eigenlijk zouden we nu al gedaald moeten zijn maar de centrale banken voorkomen dat. Instappen daar waar je kunt, afhankelijk van het moment (investeren in USD was een goede belegging geweest door de (aanhoudende) daling van de euro, net als staatsleningen). En verder steeds blijven zoeken naar wat hot is of hot gaat worden. Tegen die tijd dat de daling inzet (nu nog niet) dan misschien beleggen in goud of iets anders, of dan zijn tegen die tijd spaarrekeningen misschien weer wel interessant.
  4. Geldw0lf 11 maart 2015 16:17
    Waarom kunnen de aandelenkoersen wel in Japan dalen als er geen alternatief is en is een daling in de Verenigde Staten en Europa niet mogelijk?

    This time is different zijn natuurlijk altijd duren woorden.. maar.. als ik bijvoorbeeld naar de goudprijs kijk beweegt deze in (USD) destijds min of meer tegenovergesteld aan wat er nu gebeurd. Ook is er macroeconomisch het nodige veranderd en zijn de grote economische blokken nu nog meer met elkaar verweven dan toen. Europa, Amerika en Japan zijn nu allemaal monetair aan het stimuleren waardoor wereldwijd de rentes gedaald zijn, ook in de opkomende markten.

    Wanneer gaan de aandelen dalen? Als de geldhoeveelheid (M3) weer afneemt of de inflatie overslaat naar de normale economie. Maar als de inflatie overslaat zal de rente ook gaan stijgen en dan kan de koers op de aandelenbeursen hard naar beneden.

    Ik weet niet hoe je hier het beste van kan profiteren omdat de timing lastig is. Persoonlijk wacht ik het af en blijf ik 100 procent cash aan de zijlijn.

  5. forum rang 5 Saibee 11 maart 2015 16:30
    1. Op de Japanse beurzen heb je niet alleen Japanse particulieren (die alleen in Japanse aandelen beleggen) maar ook buitenlandse beleggers. zowel in 2001 als in 2008 was er voor die buitenlanders een alternatief in de vorm van staatsobligaties van het eigen land (effectieve rente 3-5 procent). Daarnaast geldt dat als de hele financiële wereld in brand staat zoals in 2008 de Japanse beurs echt niet overeind blijft; al is het alleen maar omdat de buitenlandse beleggers hun geld naar de thuismarkt terugbrengen.

    2. als de mogelijke kopers uitgekocht zijn (al hun geld in aandelen hebben zitten) of als het sentiment naar aandelen verandert (omdat er bv. een alternatief is)

    3. Ik denk door te werken met voortschrijdende gemiddelden (VG). Wanneer de index onder het VG staat zit je short; als de index boven het VG staat zit je long. Deze tactiek werkt alleen als je goed op de markt zit.
    Heb je die tijd niet dan koop je alleen kleine posities in iets wat goedkoop is (en niet naar nul kan gaan) en wacht je totdat de koers behoorlijk hoger staat.
  6. [verwijderd] 12 maart 2015 22:27
    1. Kan dus wel.

    2. Dit is zo'n moment dat het kan gebeuren. Zie www.tradingview.com/v/HaE7FxxZ/

    3. Puts kopen op cruciale momenten volgens TA zoals op bovenstaande link is te zien. Blijkt het toch de andere kant op te gaan dan heb je op de puts verlies geleden, maar je aandelenbezit is in waarde gestegen ter compensatie. Zie het als een tijdelijke verzekeringspremie.

    Ik zou trouwens 10 Mei maar noteren in de agenda voor een dergelijke actie... Zie: bradleysiderograph.com/2015-turn-date...
  7. [verwijderd] 22 maart 2015 01:38
    quote:

    ttroo schreef op 11 maart 2015 15:20:

    Ik denk dat je die vraag niet aan de gemiddelde IEX-lezer moet stellen, maar aan de grotere spelers. Die sturen mandjes naar de beurs als of het koekjes zijn, die door een hele grote monster wordt opgegeten, de koekie monster. De gemiddelde particulier, kan dat simpelweg niet doen. Kortom, vraag het eens aan de gemiddelde pensioenfonds, beleggingsfonds, Amerikaanse banken, etc. Citigroup had het over 70% hogere Europese beurzen. Ik bedoel.. we zijn net begonnen in vergelijking met het einddoel van Citigroup. Dat alles een keer gaat vallen, dat is duidelijk, maar dat gebeurt altijd wel. In goede EN in slechte tijden. In goede tijden wat minder, in slechte tijden wat meer. Ik ben het zeker eens met de hoge waarderingen etc in het verhaal, maar ja, in mijn ogen is iets hoog, terwijl dat in andere ogen juist heel laag is. Wat me wel opvalt is dat het zgn goed management steeds meer bestaat uit het zgn slikbeleid. Kijk maar eens naar wat Griekenland doet met Europa. Ze schofferen ze gewoon uit op de tv. En wat doet Europa. Slikken en verlengen. Tuurlijk lees je dan wel eens van die verhalen, dat ze niet alles willen slikken, maar ze doen het, unaniem nog wel. Als de gemiddelde IEX lezer zijn/haar basis zo schoffeert, dan slikt de baas heel ff, maar dan komen de worden: U BENT ONTSLAGEN. Maar Europa heeft een hoger management beleid. Blijven slikken.
    De reden dat ik dit blog geschreven heb is omdat er standaard onder mijn artikelen de opmerking kwam: De rente is laag. Ik ben daarom nieuwsgierig wanneer deze beleggers gaan verkopen.
  8. [verwijderd] 22 maart 2015 01:39
    quote:

    T. Forstmann schreef op 11 maart 2015 15:40:

    In Japan kwam destijds toch de carrytrade van de grond door die lage rente thuis en hoog elders? Dat was een aardig lucratief alternatief, zelfs voor Japanse particulieren als de verhalen kloppen.
    Klopt, lenen tegen 1% en uitlenen tegen 3%.
  9. [verwijderd] 22 maart 2015 01:45
    quote:

    Arod74 schreef op 11 maart 2015 15:49:

    1. Waarom kunnen de aandelenkoersen wel in Japan dalen als er geen alternatief is en is een daling in de Verenigde Staten en Europa niet mogelijk?

    De beurzen zijn het alternatief, en als de Japanse daalt dan ga je dus op een andere beurs beleggen. Maar de beurzen houdt dus ook in: grondstoffen (nu geen goed alternatief), staatsleningen (goed alternatief binnen de EU zolang ze meer dan -0,2% renderen omdat de ECB ze aan het opkopen is), goed (ook nu geen goed alternatief), enz.

    2. Wanneer komt het moment dat aandelen wel weer kunnen dalen?

    In Europa na QE (zoals je nu ziet in de VS na QE). Maar... die daling treedt niet of nauwelijks op als de economie werkelijk aan het herstellen is. In dat geval komt de daling dus nadat de economie hersteld is en oververhit raakt. Duurt nog jaren dus. Met voorbehoud uiteraard van onvoorziene gebeurtenissen zoals Fukushima, 9/11, enz.

    In de stock life cycle zitten we volgens mij nu ergens onderin, tussen "depression" en "hope", goed moment dus om in te stappen.
    stock-chartist.com/wp-content/images/...

    3. Hoe speel je daarop in?

    Eigenlijk zouden we nu al gedaald moeten zijn maar de centrale banken voorkomen dat. Instappen daar waar je kunt, afhankelijk van het moment (investeren in USD was een goede belegging geweest door de (aanhoudende) daling van de euro, net als staatsleningen). En verder steeds blijven zoeken naar wat hot is of hot gaat worden. Tegen die tijd dat de daling inzet (nu nog niet) dan misschien beleggen in goud of iets anders, of dan zijn tegen die tijd spaarrekeningen misschien weer wel interessant.
    Ik hoop dat je gelijk hebt met dat we tussen depressie en hoop zitten. Het zou wat zijn. We beleven de snelste stijging sinds 1929 en 1999. Zie twitter.com/KarelMercx/status/5756971... En dan is de beurs nog maar net begonnen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links