Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bouw is niet innovatief, BAM

De bouw is conservatief, maar bij toeleveranciers zit er genoeg innovatie in de pijplijn

Vanochtend publiceerde het FD een artikel waarin werd gesuggereerd dat de bouw niet innovatief genoeg is. Nee, de grote aannemers zijn dat misschien niet zo, maar de vernieuwing is ook nooit écht uit die sector gekomen. Er waren anderen die wel voor vernieuwende producten hebben gezorgd. Hoe dit zit?

Kwalitatief goed staal en beton hebben in de 19e eeuw voor innovatie in de bouw gezorgd. Ineens kon men grotere afstanden overbruggen met gewapend beton. Ineens konden er bouwwerken gemaakt worden, die daarvoor onmogelijk leken.

Gietbouw, het bouwen van woningen met gietbeton, is de meest gebruikelijke vorm vandaag de dag om een woning te bouwen. Vroeger, en in de VS is het nog steeds zo, was het zo dat bijna alle woning gemaakt werden met een draagconstructie van hout

Na de tweede wereldoorlog zorgden de machines er voor dat het bouwproces veel sneller kon gaan. Heimachines, torenkranen, boormachines, zaagmachines, pompen... ik kan zo nog even doorgaan hoor. Deze uitvindingen zijn gedaan door machinefabrikanten.

Later zijn we woningen steeds beter gaan isoleren met bijvoorbeeld. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en dubbelglas in plaats van enkel glas. Ook heeft de CV-ketel voor veel veranderingen in de bouw gezorgd. Vroeger moesten loodgieters nog koperen leidingen solderen, tegenwoordig is dat allemaal kunstof en worden leidingen afgeperst met een machine.

Vroeger werd een zandcementvloer door een vakman opgebouwd en glad gestreken. Vandaag de dag komt er een pompwagen met een slang en wordt er een vloeibare vorm van zandcement de kamer ingespoten tot het juiste niveau is bereikt om het goedje vervolgens uit te laten harden.

Ik heb vijf alineas besteed aan innovaties die de bouw door de eeuwen heen hebben veranderd en wat valt op. Geen één van de bovenstaande vernieuwingen is van de bouwbedrijven zelf afkomstig! Geen één. Alle innovaties komen van toeleveranciers aan de bouw.

Voorbeeld:

Dat is eigenlijk ook logisch, want bouwbedrijven zijn geen bedrijven die zelf iets uitvinden, daar zijn ze niet voor. Een architect bedenkt iets nieuws en vraagt aan een aannemer of dat wel mogelijk is. De aannemer gaat niet zelf onderzoeken of dat wel kan, maar vraagt aan een toeleverancier: kun jij dit maken? Die toeleverancier gaat vervolgens onderzoeken of hij een product kan maken dat aansluit op de ideeën van de architect.

Met dit in het achterhoofd, zijn er dan wel innovaties van de toeleveranciers aan de bouw? Ja, die zijn er genoeg. Slimme thermostaten, gebruik maken van aardwarmte en zonne-energieopwekkende ruiten en dakpannen zijn slechts enkele voorbeelden van vernieuwing die er al is of in de pijplijn zit, maar wel door toeleveranciers is bedacht.

In het FD artikel wordt ook gesuggereerd dat bouwbedrijven conservatief zijn en dat blijkt wel uit de uitspraak in het artikel van Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van BAM:

Een bankanalist die niet met naam wil worden genoemd, heeft weinig vertrouwen in de huidige generatie bestuurders: 'Bouwers denken alleen in termen van beton, staal en asfalt. Bulk zit in hun DNA.'

Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van de grootste Nederlandse bouwer BAM, erkent dat bouwers de handen vol hebben aan de crisis. 'Als je probeert te overleven dan ga je niet het dek schrobben', zegt hij. Maar hij spreekt tegen dat er helemaal niet wordt geïnnoveerd.

In plaats van over de behoefte van de toekomstige klant na te denken, zit deze bestuurder nog met zijn hoofd in de crisis. Deze sectoreconoom van ABN Amro heeft dat een stuk beter in de gaten, dan de bestuursvoorzitter van het grootste bouwbedrijf van Nederland:

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Crockett 9 maart 2015 14:37
    "Een bankanalist die niet met naam wil worden genoemd, heeft weinig vertrouwen in de huidige generatie bestuurders: 'Bouwers denken alleen in termen van beton, staal en asfalt. Bulk zit in hun DNA"

    antwoord hierop kan zijn:
    wij hebben ook weinig vertrouwen in de huidige en vorige generatie bankbestuurders. Eigen gewin lijkt in hun DNA te zitten.

  2. [verwijderd] 9 maart 2015 16:36
    quote:

    Crockett schreef op 9 maart 2015 14:37:

    "Een bankanalist die niet met naam wil worden genoemd, heeft weinig vertrouwen in de huidige generatie bestuurders: 'Bouwers denken alleen in termen van beton, staal en asfalt. Bulk zit in hun DNA"

    antwoord hierop kan zijn:
    wij hebben ook weinig vertrouwen in de huidige en vorige generatie bankbestuurders. Eigen gewin lijkt in hun DNA te zitten.

    Idd, ze hebben weinig recht van spreken op het gebied van vertrouwen.

    De diepe crisis in de bouw in de laatste 7 a 8 jaar heeft weinig ruimte geboden om grof in te zetten op innovaties.

    Waren het overigens ook juist niet de bankiers die de rem hebben gezet op leningen ten behoeve van innovaties?
  3. Rutonline 9 maart 2015 18:02
    Helemaal eens, Heijmans is het voorbeeld van innovatie in de bouw. Er wordt in Nederland sowieso heel vernieuwend gewerkt in de bouwwereld. Ik kan tal van voorbeelden noemen. Het IFD bouwen is er een van (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen). Mensen die geen achtergrond in de bouw hebben (zoals ik) kunnen naar mijn mening moeilijk oordelen of Nederland vernieuwend bezig is in de bouw of niet. Mijn mening: Ik denk niet dat er een land in Europa is dat meer vernieuwend bezig is in de bouw dan Nederland.
  4. NielsjeB 9 maart 2015 21:39
    Ik dacht dat je put-opties BAM al waardeloos waren afgelopen? Blijkbaar probeer je er toch weer wat waarde in te blazen.
    Vind het allemaal wel erg magertjes qua inhoud om BAM in de kop te kunnen zetten. Maar goed, ik heb nog een positie in BAM, dus ben niet objectief :P

    Oh, en het enige dat die sectoreconoom in de gaten had was de retweet-knop. Het artikel zelf is van "Jan Latten, CBS hoofddemograaf en hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam".
  5. Achteraf gezien... 9 maart 2015 21:47
    quote:

    Rutonline schreef op 9 maart 2015 18:02:

    ...... Mensen die geen achtergrond in de bouw hebben (zoals ik) kunnen naar mijn mening moeilijk oordelen of Nederland vernieuwend bezig is in de bouw of niet. Mijn mening: Ik denk niet dat er een land in Europa is dat meer vernieuwend bezig is in de bouw dan Nederland.
    Eerst poneer je een stelling, om in de opvolgende zin precies het tegenovergestelde te doen.

    Knappe literaire stijlfiguur, kort samengevat: "luister niet naar mij, doe ik ook niet".
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links