Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dubbel toppatroon

Er waren gisteren maar weinig lezers die een toppenbel wilden luiden. Ook hieruit blijkt naar mijn mening dat de euforie hoog blijft en er maar weinig beleggers zijn die uitgaan van een correctie-mogelijkheid.

Correcties zijn echter nodig om de contouren van een stijgende trend te bepalen. Het is lang geleden dat de index in bijna een rechte lijn ongeveer 20% opliep. En dat is in de afgelopen twee maanden wel gebeurd.

Na de eerste correctie van dit jaar (bodem bij 406) is de AEX op een tijdelijke maar zeer beperkte consolidatieperiode, ongeveer 80 punten opgelopen tot een top in de afgelopen dagen bij 487. Deze tijdelijke consolidatieperiode startte eind januari nadat een top werd gevormd bij 459,45.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Versteiling trend

Het klopt dat ik destijds al de tweede correctie van dit jaar verwachtte. De meeste signalen stonden toen op verkopen en de AEX had bijna de bovenkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal bereikt.

Het klopt ook dat dit slechts uitmondde in een consolidatiefase waarbij een dubbele bodem werd gevormd in de zone 446,45 tot 447,25. Met de opwaartse doorbraak (na drie weken) van de top van 459,45 werd de consolidatiefase opwaarts afgerond en ontstond ruimte naar de zone 470 tot 474.

Ook deze zone werd zonder veel moeite doorbroken. Hier lag een belangrijke en veelvuldig geteste horizontale weerstand en de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze doorbraak betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Correcties nodig

Ook werd hiermee de opwaartse ruimte opengezet naar de top van 2008 bij 495. Dit was mijn doel voor heel 2015 (eind vorig jaar afgegeven) en toen gingen de meesten er juist vanuit dat dit een onmogelijk te behalen doel zou zijn.

Mijn doel voor de komende negen tot twaalf maanden heb ik verhoogd naar de top van 2007 bij 564. Ondanks dat de doorbraak door de sinds 2012 stijgende toppenlijn een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend betekent, moeten de contouren van deze nieuwe trend nog wel worden gevormd.

Hier zijn correcties voor nodig. Hiermee worden de hogere bodems gevormd.

Dubbel toppatroon

Op de daggrafiek werd in de afgelopen dagen de laatste tussenliggende weerstand tot aan de 495 getest, bij 487. Ik gaf al aan dat de opwaartse ruimte waarschijnlijk zeer beperkt was en we alert moesten zijn op topvormingsignalen en een plotselinge omkeer.

Gisteren werd een dubbel toppatroon afgerond. Het eerste patroon is een tweedaagse bearish engulfing. Dit is een van de betrouwbaarste toppatronen. Ook was dit de eerste candlestick sinds eind januari waarbij de slotkoers aanzienlijk onder de openingskoers lag.

Ook is er sprake van een tweezers top bij 487. Een duidelijk topvormingsignaal. Staat hiermee voorlopig de top op de borden? De kans is nu zeker reëel. Maar we hebben nog wel bevestiging nodig. Dit vindt plaats zodra de steil stijgende bodemlijn vanaf de 447,25-bodem wordt gebroken.

Deze bodemlijn ligt nu bij 476,80 en loopt dagelijks ruim 1,5 punt op.

Bevestiging

Houdt er verder wel rekening mee dat de vorming van een top over het algemeen tijd kost, dus een kortstondige consolidatie is nog mogelijk in de komende dagen. Onder deze stijgende bodemlijn wordt de top bevestigd en is de kans groot dat de tweede correctie van dit jaar is gestart.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat het belangrijk was dat meerdere indices ongeveer gelijktijdig deze topvormingsignalen zouden geven. Gisteren werden ook in indices als de DAX en de IBEX bearish engulfings gevormd.

Dit gebeurde nadat de IBEX zijn zware horizontale weerstand had getest en de DAX de stijgende toppenlijn sinds eind vorig jaar.

Daggrafiek IBEX
Daggrafiek IBEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de Stoxx Europe 600 was bijna aanbeland bij een voormalige belangrijke top (400 punten). De S&P 500 gaf enkele dagen geleden al een signaal met de doorbraak door de stijgende kortetermijnbodemlijn en de hertest daarna van de jaartop (dubbele top).

Belangrijk in veel Europese indices is dat deze topvormingsignalen in de komende dagen een vervolg krijgen onder de stijgende zeerkortetermijnbodemlijnen.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

670 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Back 4 maart 2015 09:03
    quote:

    Pakka schreef op 4 maart 2015 08:49:

    Goedemorgen,
    Elke daling long gaan = boodschap.
    Maandelijks staat 60 mld euro klaar om markt te ondersteunen...
    Lijkt me wel stom om met ECB te vechen...
    Dikke plus vandaag die Yanks...
    Uit het niets maandelijks 60 miljard bijdrukken om wat je noemt "de markt" te ondersteunen? Huh? Wat??
  2. money hates me 4 maart 2015 09:09
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 4 maart 2015 09:04:

    indexen, stijgen luidjes, kopers.
    Boot gemist geisteren met de crash, als bast zegt, top weer, is dat zo, 1+1=2
    Waar was je gisteren!!!

    Doordat jij niet aanwezig was kon ik niet bepalen of gisteren nep-rood was en later shorters soppen, heb door jouw afwezigheid verlies geleden en dacht dat nep rood was maar was echte rood, voortaan wel elke dag aanwezig zijn.

    Ik wens je veel succes :-)
  3. [verwijderd] 4 maart 2015 09:10
    quote:

    EmileB schreef op 4 maart 2015 08:57:

    [...]
    I love it when a plan comes together :o)
    je krijgt de Credits ! Maar het blijkt ook dat je pas moet handelen als het inderdaad down gaat en niet eerder. Short gaan op 25 februari en zitten blijven tot gisteren had nou bepaald niet echt wat opgeleverd. (Ja, premieslurp).
  4. [verwijderd] 4 maart 2015 09:11
    quote:

    hefboom schreef op 4 maart 2015 09:08:

    Ben een paar keer short gegaan afgelopen tijd... heeft me veel geld gekost en bang gemaakt...
    Durf nu niet short, maar long vind ik ook nog al wat....

    Dus ik wacht.... Maar wachten is saai :(
    Wel lekker goedkoop, dat wel!
    Ik zit met het hetzelfde euvel.
670 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links