Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Apple, Esperite & de rest

wat zijn de grootste beursfondsen VS en wat zegt dit over beurs? Let op farma

Het lijstje spreekt voor zich. De bedrijven met de grootste beurswaarde in de VS. Niet te geloven, Apple is nu meer dan twee keer de nummer twee waard, dat jarenlang traditioneel de grootste was: ExxonMobil. Tradttioneel, want deze eeuw werd het oliebedrijf even gepasseerd door Cisco, General Electric (Volkswagen en PetroChina).

Nog meer cijfers: de S&P 500 is 19,35 biljoen dollar waard (de AEX 490 miljard dollar) en de totale wereldmarktkapitalisatie zal rond de 70 biljoen dollar liggen.

 

 

Farma?

Kijkt u nog eens goed naar de tabel. Valt u iets op? Mij niet. In de zomer van 2008 had u ongetwijfeld gespot dat er wel erg veel financials in de top zoveel stonden. In 2000 idem dito voor technologiebedrijven. Om het lijstje af te maken, rond 1990 waren Japanse banken goed voor de halve wereld market cap. U weet hoe het afliep.

Sorry, u moet mij op mijn trouwe melkboerenhondenogen geloven. Ik heb me wezenloos gezocht, maar ik kon geen staatjes meer uit die jaren vinden. Zo heel belangrijk is dat niet, want u begrijpt waar ik naar toe wil. Met de Amerikaanse beurzen op Himalaya-toppen probeer ik te spotten welke sectoren machinist zijn op de denderende trein.

Op papier zijn die kwetsbaar voor een beuk, mocht Wall Street een correctie inzetten. Of, u weet maar nooit en ééns komt die zeker weer, een nieuwe bearmarket. Niettemin springt er nu geen enkele sector uit, of? U leest het niet aan deze tabel af, want Johnson & Johnson, Pfizer, Merck, Amgen en United Healthcare horen er in thuis.

Toch gaat met name dit jaar farma en dan met name biotechs kneiterhard. Zie hier de sector-prestaties uit de Russell 3000, die 98% van de Amerikaanse market cap volgt. Let wel, dit is maar over twee maanden en niet de hele bullmarket. Maar toch.

 

 

Farma hebben we niet echt in Nederland, maar wel een paar biotechs. En die presteren zoals biotechs horen te presteren: keihard omhoog of omlaag. Vandaag weer, Esperite knalt ins blaue hinein. Dat staat al op +91,4% dit jaar! En de rest? U ziet het, geen normale koersprestatie te zien, wat dat ook maar mag zijn.

  • Fagron -0,3%
  • Galapagos: +32,2%
  • MDxHealth: +17,8%
  • Pharming: -13,9%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links