Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeepbellen in de S&P 500

De S&P 500 is duur

Wat kost het om de winstgevendheid van de Amerikaanse S&P 500 in handen te krijgen?

Het eerste dat ik hiervoor nodig heb, is het aantal uitstaande aandelen. Dit vermenigvuldig ik vervolgens met de prijs van deze aandelen. Dit is de beurswaarde.

Maar dit is niet de prijs die wij betalen. In een onderneming kunnen namelijk ook nog schulden zitten. Die los ik af met mijn eigen geld. Hierdoor is er in totaal meer geld nodig. De schulden tel ik daarom op bij de beurswaarde.

Mocht er overvloedig kasgeld in een onderneming zitten (Apple), dan schrijf ik dat geld over naar mijn eigen rekening. Kasgeld gaat daarom van de beurswaarde af. Ik heb immers minder geld nodig om het bedrijf over te nemen.

Het bedrag dat vervolgens overblijft, heet in vaktermen enterprise value. Dit is het geld dat ik nodig heeft om de producerende assets van een onderneming in handen te krijgen.

Enterprise value = beurswaarde + schulden - kasgeld

Enterprise value zegt op zichzelf helemaal niets. Ik kijk daarom hoeveel dollars er uit deze vijfhonderd ondernemingen komen. Ik tel vervolgens de rentebetalingen op bij de winst en haal de renteontvangsten ervan af. Als ik de ondernemingen koop en de schulden aflos, dan hoef ik uiteraard geen rente meer te betalen.

Het overtollige kasgeld haal ik uit de onderneming en dat betekent dat ik ook geen rente meer krijg. Afschrijvingen tel ik ook bij de winst op. Dit zijn immers kosten die in het verleden al volledig betaald zijn. Er gaan geen dollars meer via afschrijvingen de onderneming uit.

Ik wil weten wat de vijfhonderd ondernemingen zonder belasting kunnen produceren. De belasting tel ik vervolgens bij de winst op. In vaktermen heet dit de EBITDA (winst voor rentebetaling, renteontvangsten, afschrijvingen en belasting).

Deel de enterprise value door de EBITDA, dan is bekend wat de prijs is om de winstgevendheid van een onderneming in handen te krijgen. Doe dit vervolgens met de vijfhonderd ondernemingen in de S&P 500. En u weet wat de waardering is (de blauwe lijn in de grafiek hieronder).

Waardering S&P 500

 

Hoge waarderingen

Het kost nu even veel om de producerende assets in handen te krijgen als in 2007, maar een stuk minder dan in het jaar 2000.

De grijze lijn in de grafiek is de mediaan, het midden van een gegevensverzameling. Deze middenlijn geeft aan dat er voor een gemiddeld bedrijf in de S&P 500 nooit meer betaald is dan in 2015.

Dit betekent dat het verschil met het jaar 2000 is dat er niet een zeepbel in een bepaalde sector is, maar dat alles een hoge waardering heeft.

Het grote voordeel van het jaar 2000 was dat er toen aandelen te vinden waren met een lage waardering; het grote nadeel anno 2015 is dat er juist geen laaggewaarde aandelen in de S&P 500 te vinden zijn.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. domin8tor 3 maart 2015 14:48
    Een interessante uit de S&P 500 is toch First Solar. Beurswaarde 6.1 miljard. Schulden: 200 miljoen. Cash: 1.7 miljard. Leidt tot een cash genererende asset van 4.6 miljard.

    Ebitda: ~390 miljoen. Ebitda per share was 3.90 in 2014 op 100 miljoen uitstaande aandelen. P/E van 11.5 in deze korte berekening.

    De deal met Apple laatst heeft de koers wat doen opveren, maar hij was kortstondig onder de boekwaarde te koop. Iemand anders nog een mening over dit aandeel (ik ben gekleurd).
  2. Belegde boterham 3 maart 2015 15:01
    quote:

    domin8tor schreef op 3 maart 2015 14:48:

    Een interessante uit de S&P 500 is toch First Solar. Beurswaarde 6.1 miljard. Schulden: 200 miljoen. Cash: 1.7 miljard. Leidt tot een cash genererende asset van 4.6 miljard.

    Ebitda: ~390 miljoen. Ebitda per share was 3.90 in 2014 op 100 miljoen uitstaande aandelen. P/E van 11.5 in deze korte berekening.

    De deal met Apple laatst heeft de koers wat doen opveren, maar hij was kortstondig onder de boekwaarde te koop. Iemand anders nog een mening over dit aandeel (ik ben gekleurd).
    Voor wat het waard is:

    Institutional ownership

    Institutional investors purchased a net $4.1 million shares of FSLR during the quarter ended December 2014. This may signal that the smart money is gaining interest in this company as the 58.56% of the shares outstanding that institutional investors hold is among the lowest in the Electronic Components industry.

    money.cnn.com/quote/shareholders/shar...
  3. [verwijderd] 3 maart 2015 15:14
    EBITDA staat voor Earnings Before Interest... Bovenstaand plaatje houdt dus geen rekening met de lage rentekosten die bedrijven betalen, en laat dat nou een van de redenen zijn waarom aandelen in waarde toenemen.

    Ik zeg niet dat de S&P goedkoop is, integendeel, maar dat is geen reden voor paniek. De hoge waardering van aandelen is inherent aan de QE die de VS heeft doorgevoerd en aan de lage rente.

    En die rente zal pas stijgen als de bedrijfswinsten het aankunnen, ook het terugnemen van QE uit de markt zal heel geleidelijk gebeuren, waardoor er geen reden is om te denken dat de waardering van aandelen véél te hoog is.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links