Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Voorkennis!"

"Voorkennis!"

Kijk, Christine Lagarde van het IMF: dáárom:

 

 

Zelden vertoond dat niemand minder dan Bloomberg zo luid en duidelijk voorkennis suggereert. Als een centrale bank een verrassingsrentebesluit neemt, dan is dat drie keer woordwaarde op de beurs zoals u ziet. Een beweging van 0,6% is héél véél voor valuta. Vergelijk het met 6% voor een defensief aandeel.

Ik spreek niet voor niets Lagerde aan. Die was in januari openlijk gepikeerd dat de Zwitserse centrale bank haar niet had ingelicht, dat de bank ineens de koppeling EUR/CHF los liet. Beetje domme opmerking van haar en wel om twee redenen:

  • Ten eerste had de SNB, de Zwitserse centrale bank, zelfs de minfin en regering in Zürich niet verwittigd
  • Ten tweede is Zwitserland niet voor niets zo neutraal als een deur: het land bemoeit zich met niemand en houdt er ook niet van als anderen zich met haar bemoeien

Waarom deed de SNB zo geheimzinnig? De bank zei zelf dat zo min mogelijk mensen wilde inlichten, om toestanden zoals hierboven in AUD/USD te vermijden. Dat lukte aardig die dag. Ik heb geen daggrafiek meer bij de hand om dat te staven, maar die zag er destijds onberispelijk uit, herinner ik min nog.

Hiermee wil ik niet suggereen dat de Australische centrale bank en het IMF zo elk als een mandje zijn - ik heb ook geen idee of de Aussies Lagarde wel hebben gebeld - maar het maakt wel duidelijk dat hoe minder mensen van een verrassingsrentebesluit weten, hoe beter het is.

 

 

Nog een verrassingsrentebesluit: de Oekraïne gaat even van 19,5% naar 30%. Lach er maar om, maar dat u niet denkt dat dit soort uitzinnige rente-moves alleen aan dit soort landen is voorbehouden:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 08:05 BeursVandaag: Rustdag zonder rust 2
  2. 25 nov Unilever en een lijntje 1
  3. 25 nov De laatste, allerlaatste shorters in Tesla

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. EUR/CHF 1,0832 08:49
    +0,0010
    +0,09%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare