Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Voorkennis!"

"Voorkennis!"

Kijk, Christine Lagarde van het IMF: dáárom:

 

 

Zelden vertoond dat niemand minder dan Bloomberg zo luid en duidelijk voorkennis suggereert. Als een centrale bank een verrassingsrentebesluit neemt, dan is dat drie keer woordwaarde op de beurs zoals u ziet. Een beweging van 0,6% is héél véél voor valuta. Vergelijk het met 6% voor een defensief aandeel.

Ik spreek niet voor niets Lagerde aan. Die was in januari openlijk gepikeerd dat de Zwitserse centrale bank haar niet had ingelicht, dat de bank ineens de koppeling EUR/CHF los liet. Beetje domme opmerking van haar en wel om twee redenen:

  • Ten eerste had de SNB, de Zwitserse centrale bank, zelfs de minfin en regering in Zürich niet verwittigd
  • Ten tweede is Zwitserland niet voor niets zo neutraal als een deur: het land bemoeit zich met niemand en houdt er ook niet van als anderen zich met haar bemoeien

Waarom deed de SNB zo geheimzinnig? De bank zei zelf dat zo min mogelijk mensen wilde inlichten, om toestanden zoals hierboven in AUD/USD te vermijden. Dat lukte aardig die dag. Ik heb geen daggrafiek meer bij de hand om dat te staven, maar die zag er destijds onberispelijk uit, herinner ik min nog.

Hiermee wil ik niet suggereen dat de Australische centrale bank en het IMF zo elk als een mandje zijn - ik heb ook geen idee of de Aussies Lagarde wel hebben gebeld - maar het maakt wel duidelijk dat hoe minder mensen van een verrassingsrentebesluit weten, hoe beter het is.

 

 

Nog een verrassingsrentebesluit: de Oekraïne gaat even van 19,5% naar 30%. Lach er maar om, maar dat u niet denkt dat dit soort uitzinnige rente-moves alleen aan dit soort landen is voorbehouden:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Voorkennis
1
Ik had zelf ook verwacht dat ik in the picture gezet zou worden, zou op zich logisch zijn na 20 jaar handelservaring zonder verdere bijverdiensten
Mindsetter
0
quote:

Voorkennis schreef op 3 maart 2015 14:50:


Ik had zelf ook verwacht dat ik in the picture gezet zou worden, zou op zich logisch zijn na 20 jaar handelservaring zonder verdere bijverdiensten


reactie van een extreme donkoor.. HAHAHAHA
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 17 feb Het Wonder van Shanghai
  2. 17 feb Advieswijzigingen Fagron en Ordina 1
  3. 17 feb Het zit niet mee met het BBP

Gerelateerde instrumenten

  1. EUR/CHF 1,0613 05:04
    -0,0002
    -0,02%