Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar komt de top?

Na vandaag zit de tweede handelsmaand van dit jaar er alweer op. Een periode waarin de AEX een enorme stijging heeft gemaakt tot ruim boven mijn doel voor het eerste kwartaal. Ik had namelijk een beweging verwacht tot de zone 450 – 462.

De tweede verwachte correctie vanaf de top van 459,45 vond daarna geen doorgang. De AEX vormde een bodem in de nieuwe steunzone 446,45 – 447,25. De markt is zeer krachtig maar de kans op een forse tegenreactie is groot.

De AEX, maar ook andere indices, naderen belangrijke langetermijnrichtpunten en de kans dat deze ineens worden doorbroken na de huidige opgaande beweging, acht ik klein.

Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX nadert koersdoel

In het middellangetermijnbeeld vond in de afgelopen week een belangrijke doorbraak plaats. Als we kijken naar de logaritmische weekgrafiek sinds 2012 dan is een veel geteste stijgende toppenlijn te zien.

Deze werd begin deze week opwaarts gebroken bij 474. Deze doorbraak volgde op een beweging door een belangrijke horizontale weerstand bij 470. Deze weerstand is in de jaren 2006-2008 ontstaan als belangrijke bodem en toppenlijn.

De doorbraken van deze week zorgen voor een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Ondertussen nadert de AEX alweer mijn koersdoel voor 2015 bij 495 punten.

Hier ligt de top uit 2008 en de index is hier ongeveer dertien punten van verwijderd. Ik heb in de afgelopen week mijn langetermijnkoersdoel voor de komende negen tot twaalf maanden verder opgehoogd naar de top uit 2007 bij 564 punten.

Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Contraire signalen

Hoewel ik de tweede correctie van dit jaar als startpunt onder de 462 had verwacht, bleef deze uit en was er slechts sprake van een correctie in de tijd. Na de opwaartse doorbraak door de 459,45 ontstond er meer opwaartse ruimte naar de zone rond de 470 waar onder andere de stijgende langere toppenlijn was te vinden.

Ook hier bleef een terugval/correctie uit. De kans dat er binnenkort een forse tegenreactie zal worden gestart, is groot. De technische indicatoren noteren ruim boven de toppen van de afgelopen jaren en ook in deze indicatoren is er sprake van een zeer steile opgaande beweging.

Ook de algemene opinie is zeer euforisch. Zelfs Piet particulier (als groep en niet het forumlid) begint weer in te stappen. Contraire signalen die wijzen op topvorming.

Twee weerstanden

Als we kijken in het kortetermijnbeeld is een maximale beweging mogelijk tot de 495. Hier ligt ook het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde vlagpatroon dat enkele weken geleden werd afgerond.

Daaronder liggen nog twee kleinere weerstanden bij 482 en 487. De 482 werd gisteren al gebroken. Toch moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen. Een duidelijk toppatroon vanuit de candlesticks en daarna een beweging onder de steil oplopende kortetermijnbodemlijn.

Deze bodemlijn startte bij 447,25 en loopt dagelijks ruim 1,5 indexpunt op. Vandaag ligt deze bodemlijn bij 471,50. Ook liggen er nog een aantal openstaande gaps. De eerste ligt bij 475,20 en 475,75. Daaronder ligt een brede gap tussen de 469,50 en 472,50.

De laatste is tussen de 464,40 en 465,30 te vinden. Kortom, het opwaarts potentieel begint af te nemen en de risico’s zijn nog steeds groot. We moeten vooral de stijgende kortetermijnbodemlijn en eventueel te vormen toppatronen in de gaten houden.

Dax

Als we verder nog kijken naar de DAX dan heeft hier ook een enorme stijging plaatsgevonden. Vanaf de oktoberbodem is de DAX al 3000 punten opgelopen en vanaf de januaribodem zelfs al bijna 2000 punten.

Mijn koersdoel van 11.000 (langetermijn-Fibonacci-projectieniveau) is ondertussen ruimschoots behaald en mijn langetermijnkoersdoel heb ik verder verhoogd naar de stijgende langetermijntoppenlijn die nu richting de 12.500 oploopt.

Als we echter kijken naar het brede stijgende trendkanaal sinds december, dan test de DAX bijna de toppenlijn. Ook hier geldt dat de kans op een forse tegenreactie binnenkort groot is.

Een eerste verslechtering treedt op onder de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn die dagelijks bijna 40 punten oploopt en nu rond de 11.050 ligt. Deze startte bij de recente bodem van 10.600.

 

Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

816 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bully 77 27 februari 2015 08:48
    Vandaag even door de weerstand van 482,5 en dan volgende week consolideren tot donderdag. Na de persconferentie van de ECB naar den 495. Die week erop correctie tot oplopende bodemlijn, die dan rond de 485/487 zit en weer omhoog. Eerste echte correctie komt pas eind juni(5-10%). Eind april misschien 4 à 5 % ivm de wat slechtere cijfers in de VS maar dat betwijfel ik nog.
    Kijk maar naarmate er in de vs na QE 3 gebeurde. Gebeurd hier nu ook.
  2. [verwijderd] 27 februari 2015 08:49
    Goede morgen jij en de anderen!

    Wil Piet Particulier zich op het forum melden!!

    Een beetje (veel) transparantie is nu wel gewenst

    Kortom Piet Particulier waar ben je?

    Ivm topvorming is jou presentatie nodig, als je een groep vertegenwoordigt vind ik het ook prima.. maar waar ben je?

    (het liefst nog melden voor we de 495 gaan bereiken.. uiterlijk!)
  3. [verwijderd] 27 februari 2015 08:54
    quote:

    Beartje Call a Call schreef op 27 februari 2015 08:49:

    Goede morgen jij en de anderen!

    Wil Piet Particulier zich op het forum melden!!

    Een beetje (veel) transparantie is nu wel gewenst

    Kortom Piet Particulier waar ben je?

    Ivm topvorming is jou presentatie nodig, als je een groep vertegenwoordigt vind ik het ook prima.. maar waar ben je?

    (het liefst nog melden voor we de 495 gaan bereiken.. uiterlijk!)
    hahhahaha..... genoeg pietjes hier toch :)
816 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links