Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De ongelooflijke Nasdaq grafiek

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 februari 2015 14:59
    grote onzin, die index is niet meer hetzelfde qua samenstelling, de omstandigheden zijn anders, de techniek is anders, de wereld is anders, dat eindeloze spiegelstaren en roepen dat we verkeerd gaan...

    om te zien waar je naartoe gaat, moet je door de voorruit kijken...

    En als dat ene fonds wat ik op de Toronto Venture heb, later dit jaar naar de NASDAQ gaat, zit ik 100% belegd op die NASDAQ. En ik zit daar prima, kan ik je zeggen.
  2. forum rang 5 theo1 18 februari 2015 15:41
    Wel een heel wat lagere p/e ratio dan destijds. Er zit nu veel meer echte business en echt verdienvermogen achter dan toen. Toen waren p/e's van dik in de 100 normaal. Voor de bedrijven die überhaupt winst maakten. Veel bedrijven konden toen alleen maar gewaardeerd worden op eyeballs, aantallen clicks e.d. omdat er helemaal geen winst en nauwelijks omzet was.
  3. Waar 18 februari 2015 16:20
    Een artikel als dit is niet zinvol en niet serieus te nemen. Waarom schrijft AJ dit - en met hem overigens velen - soortgelijke stukken? Lekker rellen? Gisteren deed ook MarketWatch mee (http://on.mktw.net/1CFKslc) met de veelbelovende titel "7 charts that suggest the rising stock market may be wrong". Ongelezen vermoedde ik dat, om de schrijver's gelijk aan te tonen, de dotcom en bankencrisis als referentie gebruikt zouden worden, et voila, precies dat. Ben met theo1 eens: nu echt andere tijd.

    Wie schrijft eens een doordacht verhaal over beleggen waar visie en verstand in zit ipv. paniek zaaien en feiten negeren of verkeerd correleren? Alleen Buffet?
  4. forum rang 5 theo1 18 februari 2015 16:54
    @Waar: Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo gek om hier eens op terug te blikken. Het toont immers glashelder aan hoe verraderlijk beurshypes soms kunnen zijn. De basisgedachte achter de hele dot-com bubble was namelijk gewoon waar: internet heeft de wereld veranderd, mogelijkheden opengelegd die voorheen ondenkbaar waren en de productiviteit enorm opgevoerd.

    Maar de vraag "gaat deze ontwikkeling de wereld veranderen?" is voor beleggers eigenlijk niet de interessante vraag. Voor beleggers is de vraag die er toe doet "wie gaat het grote geld verdienen aan deze ontwikkeling? En wanneer?". Er is indertijd veel te ver vooruitgelopen op datgene wat er voor beleggers echt toe doet: het omzetten van technische ontwikkeling in winst. En het was in die tijd nog bijna onmogelijk om te voorzien welke bedrijven de winnaars zouden worden en welke vergeten zouden worden.

    Toen de bubbel knapte, maakte de goegemeente direct de omgekeerde fout: technologie was van het voetstuk gevallen en werd uitgekotst. Waar eerst iedereen op de Nasdaq actief was en talloze aandeelsymbolen uit het hoofd wist, was de Nasdaq daarna totaal uit de gratie. De niveaus van 2001 zouden nooit meer bereikt worden, want het was allemaal onzin. Net zo onterecht als de bubble zelf. Want de achterliggende ontwikkeling was wel degelijk waar. Alleen kwam het grote geld pas een dikke 10 jaar later. En wat zie je gebeuren: het niveau van 2001 wordt 13 jaar later wel degelijk weer bereikt, maar dan met een veel solidere basis. En met vermoedelijk ook een heel andere groep beleggers. Degenen die toen hun geld verloren zijn (vermoed ik) niet dezelfden als degenen die het nu verdiend hebben. En wat zie je nu aan reacties op AJ's stukje? Dat de niveaus van nu dus veel te hoog zijn, omdat ze dat toen ook waren. Zo word je natuurlijk nooit rijk van beleggen. Ik denk dat hiermee de notoire underperformance van particuliere beleggers wel zo'n beetje verklaard is.
  5. forum rang 5 theo1 18 februari 2015 17:04
    Ik vind het typisch een gevalletje Amerikaans hit & run kapitalisme. Een leuk en supermodieus bedrijf of in dit geval app - vooral tieners zijn er dol op - snel op het hoogtepunt naar de beurs brengen, cashen, wegwezen (en wachten tot de boel in elkaar dondert).

    Misschien moet ik naar Amerika emigreren, maar ik vind dat volstrekt rationeel gedrag. Als ik een supermodieus bedrijf had, en iemand was bereid om er een paar miljard voor te betalen, zou ik ook niet aarzelen. Poen pakken en wegwezen en nooit meer omkijken, want wat er daarna gebeurt is mijn probleem niet meer. Daar vind ik persoonlijk niks vreemds aan. Ik vind het eerder vreemd dat mensen die al lang rijk zijn toch eindeloos blijven doorgaan. Waarom? Vervelen ze zich anders zo ontzettend stierlijk? Get a life zou ik zeggen.
  6. Met Effekt 18 februari 2015 17:14
    Een beetje diepere analyse dan de vorm van een grafiek is zinvoller. Zo zegt die vorm niets over zaken als k/w, dividend, inflatie tijdens die periode en onderliggende bedrijven, enz. Als je naar de cash positie van veel tech bedrijven kijkt dan is die totaal anders dan in 2000.

    Ik ben overwogen in US aandelen en met name tech en biotech. De laatste jaren ging dat stukken beter dan de AEX.
    Hier over 10 jaar vergeleken met EWN, de AEX incl dividend. finance.yahoo.com/echarts?s=EWN+Inter...

    En zoals doewap zegt: beleggen is vooruitkijken (maar daarbij wel leten van het verleden).
  7. [verwijderd] 18 februari 2015 19:36
    Uitstekend stuk. Weerspreekt mijn kijk op de Nasdaq die ik jaren had. Ook ik spiegelde graag de Nikkei aan de Nasdaq die als voorbeeld zou dienen van waarom het oude hoge niveau nooit meer gehaald zou worden. Blijkt dus dat "nooit" inderdaad niet te vaak gezegd moet worden

    Echter AJ, om er nou conclusies uit te trekken voor een bearmarket die aanstaande zou zijn, gaat mij wat ver?

    Weet overigens niet wat de huidige KW van de Nasdaq is en wat de kw's in 2000 waren.
  8. Met Effekt 18 februari 2015 21:01
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 18 februari 2015 19:36:

    Weet overigens niet wat de huidige KW van de Nasdaq is en wat de kw's in 2000 waren.
    In 2000 hadden veel tech bedrijven geen W[inst]. Mijn regel in die tijd was dat ik posities sloot als de kw tot boven 1000(!) steeg. En ja, dat gebeurde meer dan eenmaal. In plaats van kw kijk ik ook naar de PEG, de kw gedeeld door de groei. Een PEG van meer dan 1 vind ik duur.

    De PE van QQQ is ca 23.
  9. gerrit 69 19 februari 2015 00:14
    quote:

    Met Effekt schreef op 18 februari 2015 21:01:

    [...]

    In 2000 hadden veel tech bedrijven geen W[inst]. Mijn regel in die tijd was dat ik posities sloot als de kw tot boven 1000(!) steeg. En ja, dat gebeurde meer dan eenmaal. In plaats van kw kijk ik ook naar de PEG, de kw gedeeld door de groei. Een PEG van meer dan 1 vind ik duur.

    De PE van QQQ is ca 23.
    Ik vind een KW boven de 60 meestal al te duur, of de groei vooruitzichten moeten dermate goed zijn, dat het inhaal effect alles goed maakt.
  10. forum rang 5 theo1 19 februari 2015 09:57
    quote:

    Waar schreef op 18 februari 2015 17:39:

    @theo1 en Met Effekt (zit er qua portefeuille net zo in als jij overigens!): geen discussie, terugkijken is goed. Met zinvolle conclusies is nog beter. De paniek modus die hierbij steeds in de pers/blogs aangaat, die helpt echter niet.
    Helemaal mee eens. Het idee van AJ's stukje was prima, de uitvoering wat minder. Natuurlijk zijn die aandelen niet goedkoop, zeker niet als je ze vergelijkt met kwakkelende Nederlandse kruideniers die nog nooit van innovatie hebben gehoord. Maar het is onzin om alleen op grond van het niveau te stellen dat het overdreven is.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links