Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsvergelijking: Stenen

In een wereld waarin sparen niets meer oplevert, is beleggen de enige mogelijkheid om nog rendement te boeken. Om extra inkomen te genereren, zijn beleggers massaal in dividendaandelen gestapt waardoor de koersen flink zijn opgelopen en de dividendrendementen even hard gedaald.

Een beleggingscategorie, die aandeelhouders van oudsher ook verblijd met een hoge dividendenstroom, is beursgenoteerd vastgoed. Nog niet zo lang geleden was dat één van de drie hoekstenen van elke goed gespreide portefeuille. Het risico van vastgoed zit tussen obligaties en aandelen in, zo werd gesteld.

Met de aanzwellende populariteit van alternatieve beleggingen zoals private equity en hedgefunds werd beursgenoteerd vastgoed onderdeel van de assetklasse aandelen, waarbij het op een hoop wordt gegooid met banken en verzekeraars

Rendementen uit het verleden…

De huidige extreem lage rente is gunstig voor vastgoed. Immers, een belangrijk deel van de vastgoedmaatschappijen bestaat uit rentebetalingen over de met schuld gefinancierde bezittingen. Het is niet ongebruikelijk dat vastgoedbedrijven hun panden voor de helft met vreemd vermogen financieren.

Een fikse daling van de rente brengt de kosten hard naar beneden. Nadeel van een deflatoire omgeving is wel dat de huurprijzen, die veelal gekoppeld zijn aan de inflatie, amper nog stijgen. Ook de voortschrijdende digitalisering van de maatschappij pakt negatief uit voor vastgoed.

Kantoren zijn minder nodig en winkels worden minder bezocht. De veroorzaakte leegstand drukt de vastgoedrendementen. Door de renteontwikkeling zijn ook de vastgoedfondsen flink in koers gestegen.

Wereldwijde aanpak

Deels was dat een inhaalslag. Nog niet zo lang geleden noteerden veel van de beursgenoteerde vastgoedfondsen onder hun intrinsieke waarde. Dat is nu wel voorbij. Of een vastgoedfonds ook de komende jaren een mooi rendement maakt, hangt af van:

 • de kwaliteit van het management
 • de sterkte van de balans
 • de vastgoedportefeuille

Binnenstedelijk vastgoed, residentieel vastgoed, dominante winkelcentra én winkels op A1-locaties zullen ook in de toekomst gewild zijn, dus in waarde kunnen stijgen. Schaarste heeft zijn prijs. Een warenhuis op de Dam in Amsterdam zal altijd klanten trekken.

Om de risico’s zo goed mogelijk te spreiden, is het verstandig om te kiezen voor een wereldwijde beleggingsaanpak. Drie Nederlandse beleggingsfondsen voldoen aan dit criterium. Te weten:

Wat zijn de verschillen?

Beleggingsdoelstelling:

“Het Delta Lloyd Global Property Fund belegt wereldwijd in beursgenoteerde, gespecialiseerde vastgoedfondsen die rechtstreeks investeren in onroerend goed (onder andere winkels, kantoren en woningen). Dat maakt het mogelijk om de portefeuille van dit fonds snel aan te passen aan actuele marktontwikkelingen.”

“Het ING Global Real Estate Fund stelt zich ten doel om door middel van actief beheer te komen tot een beter totaal rendement op lange termijn dan de 10/40 GPR 250 Global Net Index.”

“Robeco Property Equities belegt wereldwijd in toonaangevende bedrijven in de onroerendgoedsector. De geselecteerde bedrijven combineren een solide bedrijfsmodel en aantrekkelijke groeivooruitzichten met een redelijke waardering.”

Waardering Morningstar

 • Delta Lloyd: drie sterren
 • ING: vijf sterren
 • Robeco: drie sterren

Rendement

 • Delta Lloyd: 8% geannualiseerd over tien jaar, 16,9% geannualiseerd over drie jaar
 • ING: 8,1% geannualiseerd over tien jaar, 18,6% geannualiseerd over drie jaar
 • Robeco: 6,76% geannualiseerd over tien jaar, 16,4% geannualiseerd over drie jaar

Dividend

 • Delta Lloyd: 1,4%
 • ING: 2,5%
 • Robeco: geen

Geografische spreiding (top-drie gebieden)

 • Delta Lloyd: Verenigde Staten (50,2%), Azië ontwikkeld (14,2%), Japan (9,8%)
 • ING: Verenigde Staten (55,2%), 13,4% (Japan), Azië ontwikkeld (7,6%)
 • Robeco: Verenigde Staten (46,6%), Azië ontwikkeld (13,5%), Japan (12,9%)

Beweeglijkheid (standaarddeviatie)

 • Delta Lloyd: 11,91%
 • ING: 13,27%
 • Robeco: 12,01%

Aantal posities

 • Delta Lloyd: 56
 • ING: 30
 • Robeco: 65

Kosten

 • Delta Lloyd: 0,85% per jaar
 • ING: 0,70% per jaar
 • Robeco: 0,95%

Conclusie

Het wereldwijde vastgoedfonds van ING heeft van de drie geanalyseerde fondsen de slechtste spreiding (de aanwezigheid in de Verenigde Staten is dominant, het fonds heeft het minst aantal posities in de portefeuille) en de hoogste beweeglijkheid, maar de rendementen (op korte en lange termijn) zijn het beste, de kosten het laagste, het uitgekeerde dividend het hoogste en de waardering van Morningstar maximaal. Dat is gemakkelijk kiezen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

fondsvergelijking

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

vastgoed

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Global Real Estate Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Robeco Capital Growth Funds Robeco Sustainable Property Equities D EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 19 februari 2015 11:41
  "Om de risico’s zo goed mogelijk te spreiden, is het verstandig om te kiezen voor een wereldwijde beleggingsaanpak."

  Een andere aanpak is een lage standaarddeviatie te kiezen en dan kijken of het rendement nog voldoende hoog is. Met die insteek lijkt Europa aantrekkelijk, bv Henderson Horizon - Pan European Property Equities Fund heeft een lagere SD dan ING en een iets hoger 5jr rendement (maar wel hogere kosten).

  @PingPong. Nu instappen is nog aantrekkelijk want de rente is laag. Rente is een belangrijke kosten post voor een vastgoedfonds (zijn allen sterk leveraged).

  @Eltollo. Think Global Real Estate ETF heeft lage kosten (0.26%) en doet het ook goed. Ik heb ze.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gerelateerde instrumenten

 1. NN Global Real Estate Fund 76,460 01 jun
  -1,120
  -1,44%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare