Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tamedia vs Wolters Kluwer

De ontkoppeling van de euro met de Zwitserse frank medio januari leverde vooral verliezen op voor valutahandelaren, Zwitserse exporteurs, huiseigenaren in nabijgelegen landen. Toch was het niet alleen kommer en kwel.

In De Alternatieve AEX steeg het Zwitserse Tamedia (in euro’s) met 14% op die historische 15 januari. Hiermee onttrok het mediabedrijf zich vrijwel volledig aan het inktzwarte sentiment op de Zwitserse beurs na de stap van de centrale bank.

Terecht, want Tamedia behaalt zo’n beetje alle omzet in Zwitserland en heeft op korte termijn waarschijnlijk geen last van de dure frank. De Zwitsers zullen niet plots hun kranten en tijdschriften gaan opzeggen, hoewel dit op lange termijn niet uit te sluiten valt.

Goedkope overnames

Andersom biedt het de onderneming, die in 2014 al zeer actief was op overnamegebied, wel de kans om goedkope acquisities te doen in Europa. Daarmee kan het dubbel profiteren van de valutaschommelingen: goedkoop kopen en een potentiële winststijging van buitenlandse deelnemingen als de frank weer verzwakt.

Naast een aantal saaie, maar goed verkochte tijdschriften en dagbladen (inclusief vooroorlogse lettertypen) richt Tamedia (3500 medewerkers) zich met succes op digitale media. Vooral het 100%-belang in de planningsite Doodle.com valt op, gelet op het grote aantal internationale gebruikers: 22 miljoen per maand uit tientallen landen, waaronder Nederland.

Bedrijven uit Silicon Valley met een soortgelijk aantal gebruikers vertegenwoordigen op de Nasdaq eenvoudig de marktwaarde van heel Tamedia (1,3 milard euro).

Lagere waardering

Qua omzet uit digitale media zijn de Zwitsers hiermee ook een stap verder dan AEX-equivalent Wolters Kluwer. Verder laten de bedrijven zich lastig vergelijken op basis van het productaanbod.

Wolters Kluwer is met een marktkapitalisatie van 8 miljard euro bovendien een stuk groter en het bedrijf is wel actief buiten Europa, waarvan het qua wisselkoersen nu ook de vruchten plukt. De waardering van beide fondsen verschilt ook nogal:

  • Tamedia verhandelt tegen 11 keer de verwachte winst dit jaar
  • Wolters Kluwer tegen 15 keer de verwachte winst dit jaar

De Zwitsers keren ook wat meer dividend uit. Het is dan ook begrijpelijk dat analisten enthousiaster zijn over het bedrijf uit Zurich dan dat uit Alphen aan den Rijn.

Ook technisch ziet Tamedia er interessanter uit. De koers brak afgelopen week door een belangrijk weerstand, terwijl Wolters Kluwer wat vermoeidheidsverschijnselen vertoont na een imposante rally.

Ondanks de verschillende profielen zouden Nederlandse beleggers dus best kunnen overwegen te switchen naar de kleinere, goedkopere speler.

 

Statistieken per 15 februari 2015 Wolters Kluwer Tamedia
Marktkapitalisatie 8100 miljoen euro 1500 miljoen frank
Notering Euronext SWX
Aantal medewerkers 18.500 3500
Koers-winstverhouding 2015 15 11
Koers-winstverhouding 2016 15 11
Dividendrendement 2015 2,8% 3,4%
Oordeel analisten houden houden
Koersontwikkeling YTD in lokale valuta +6% +11%

 

Voor deze AEX-aandelen vond Leenards op de wereldmarkt al alternatieven:


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links