Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Spannend (2)

Nadat de AEX donderdag al door zijn voormalige jaartop van enkele weken geleden brak (459,45), volgden afgelopen vrijdag een aantal andere indices. Hiermee blijft de opwaartse kracht in het zeerkortetermijnbeeld intact.

Het definitieve sein voor een fors verder opwaarts vervolg is echter nog niet gegeven. Veel indices komen opnieuw zware weerstand tegen en het opwaarts potentieel lijkt hierdoor beperkt.

Ook zijn de vrijdag gemaakte doorbraken veelal zeer beperkt in relatieve zin (procentueel). Ik laat dit vandaag aan de hand van een aantal grafieken zien. We moeten dus zeer alert blijven op topvormingsignalen.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Doel getest 

Mijn favoriete scenario van enkele weken geleden is dus niet uitgekomen. Na de forse blow off-beweging van 411,45 naar 459,45 in slechts anderhalve week tijd, gaf ik rond de zone 450 tot 455 aan dat de kans groot was op een correctie richting de 428 tot 433.

In de daaropvolgende drie weken vond er slechts een zijwaartse consolidatie plaats waarbij de bodem werd geplaatst bij 446,45. Hiermee is er niet eens sprake van een mini-correctie, laat staan een echte correctie (minimaal 5%). Er was slechts sprake van een correctie in tijd en niet in punten.

Met het bereiken van de zone 450 tot 460 ruim drie weken geleden werd ook mijn doelzone voor het eerste kwartaal getest. Opvallend was dat velen het medio januari onmogelijk achten dat deze doelzone zou worden bereikt in het eerste kwartaal.

Sterke weerstand

Veel beleggers en analisten zijn volledig omgedraaid en vragen zich af of de aandelenmarkten nog wel zullen corrigeren. Dit blijft naar mijn mening een risicofactor voor de komende tijd. Met de doorbraak door het 459,45-niveau kwam er ruimte vrij naar het projectieniveau van 462 tot de zone 466 tot 470.

Op de logaritmische weekgrafiek is te zien wat er in deze zone allemaal ligt:

  • meerdere belangrijke bodems en toppen uit de jaren 2006 tot 2008
  • de sinds 2012 stijgende toppenlijn (groene lijn)

Mocht de AEX hier opwaarts door breken en andere indices geven een vergelijkbaar beeld, dan ontstaat ruimte naar de 495. Dit is de bovenkant van mijn koersdoel voor het gehele jaar.

Mocht een dergelijke beweging plaatsvinden, dan zal ik mijn jaarvisie (doel 495) moeten aanpassen, maar zover is het nog niet.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu topvorming?

De zone 466 tot 470 (onderkant is al getest) is dus een belangrijke weerstandszone. Ook de technische indicatoren blijven op hoge niveaus noteren. Er is nog steeds sprake van negatieve divergentie in de RSI. De MACD staat overigens wel weer op het punt een positieve crossing te maken.

Enkele negatieve dagen kan deze mogelijke crossing echter ongedaan maken.

Het blijft dus opletten bij de AEX. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen:

  • bij de voormalige jaartop van 459,45
  • het eerdere lagere topje bij 457,65

Met de hoge standen van de technische indicatoren en de zware weerstandszone in het verschiet, moeten we dus zeer alert blijven op topvormingsignalen.

Mochten de indices daadwerkelijk toppen in de komende dagen rond de huidige niveaus, zullen we opnieuw moeten bekijken of er slechts sprake zal zijn van een kleine terugtest, of de start van de uitgestelde, maar niet afgestelde correctie.

Er zullen dit jaar meerdere correcties plaatsvinden binnen de grenzen van de stijgende lange en middellangetermijntrend. De eerste correctie hebben we begin januari al gehad en deze had ik toen ook voorzien, de tweede door mij verwachte correctie vond echter in de afgelopen weken geen doorgang.

Andere Europese indices

  • De Stoxx Europe 600 brak zijn jaartop, maar heeft nog maar weinig ruimte tot aan de vaak geteste stijgende langere toppenlijn, net boven de 380 punten. Bij 379 ligt verder nog een horizontale weerstand, een belangrijke horizontale toppenlijn van jaren geleden.

    Grafiek Stoxx Europe 600
    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • De DAX heeft mijn langetermijndoel van 11.000 aangeraakt. Hier ligt een Fibonacci-projectieniveau tussen een voormalige all-time high (2007) en de bodem van 2009. De koers vormde vrijdag een toppatroon op de dag (shooting star). Een structurele doorbraak boven de 11.000 punten (enkele dagen) zorgt voor aanzienlijk meer opwaarts potentieel.


    Grafiek DAX
    Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Boven de jaartop

In de Verenigde Staten braken een aantal indices door hun jaartop van eind vorig jaar. De doorbraak is echter minimaal en nog niet structureel te noemen. Een blijvend slot in de komende dagen hierboven creëert meer potentieel voor een volgende opwaartse beweging.

In de S&P 500 zou dat betekenen dat de koers naar 2150 kan.

Daggrafiek S&P 500
Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zowel de Nasdaq 100, S&P 500 en de SOX braken zeer minimaal door hun eerdere toppen. Een slot hieronder zou echter betekenen dat deze eerste doorbraak vals is geweest.

Hier moeten we dus ook zeer alert blijven op het vervolgsignaal in de komende handelssessies. De Russell 2000 bleef overigens onder zijn eerdere jaartop.

Daggrafiek SOX
Grafiek SOX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Patmania 16 februari 2015 09:05
    Zeker respect voor Bas. Het zou misschien wel beter zijn geweest als hij eerder was ingesprongen op een correctie in tijd. Mijns inziens heeft hij te lang aangegeven dat op korte termijn het kan gaan dalen terwijl de correctie in tijd niet is aangestipt. Dit pas gebeurd nadat de beurs naar boven is uitgebroken.
  2. Patmania 16 februari 2015 09:07
    quote:

    AEX OptieBelegger schreef op 16 februari 2015 09:05:

    Tja Jammer genoeg heeft hij ook geen glazen bol, maar ik toch wel wensen dat de AEX weer eens stevig naar beneden gaat. Hij staat nu wel erg hoog.
    Correcties zijn gezond. Dan ontsnapt er wat lucht om verder te groeien. Als de ballon te vol is knapt hij.
  3. [verwijderd] 16 februari 2015 09:10
    quote:

    Patmania schreef op 16 februari 2015 09:05:

    Zeker respect voor Bas. Het zou misschien wel beter zijn geweest als hij eerder was ingesprongen op een correctie in tijd. Mijns inziens heeft hij te lang aangegeven dat op korte termijn het kan gaan dalen terwijl de correctie in tijd niet is aangestipt. Dit pas gebeurd nadat de beurs naar boven is uitgebroken.
    Was er maar een indicator die.................het is allemaal achteraf dus ook Bas heeft zo nu en dan het nakijken.
  4. [verwijderd] 16 februari 2015 09:31
    DE AEx kan alleen nog maar terplaatse trappelen 0.50 punten terug vallen en onmiddelijk herstellen. De micky mouse index staat zo stijf van de Steroïden dat het geen naam heeft. Slecht nieuws telt niet meer voor de beurs. Als er geen correctie komt en we blijven in 1 stuk door gaan0. Gaat de ballon niet zakken op het einde van de rit. Maar gewoon ontploffen. BEgrijp niet goed wie blijft inkopen op die hoge niveaus. Als een aandeel 4 tot 5 dagen stijgt koop je het toch niet in...
286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links