Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Bubblelicious

Vooruitblik op de beursweek

De tweet waarvan u wist dat die...

 

 Kort:

 

Lang (vanaf 1870):

 

 

Niet iedereen is het overigens eens met de bevindingen van de professor:

 

 

Nobelprijswinnaar professor Robert Shiller van Yale University heeft zijn eigen koerswinstverhouding: CAPE. Hij berekent het gemiddelde over de afgelopen tien jaar, om zo te corrigeren voor economische cycli. Zeer nuttig, maar staar u er niet blind op, het is niet de heilige graal.

Omdat beleggen vooruitkijken is, vind ik zelf de verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaaf maanden veel interessanter, maar Shiller heeft een Nobelpijs en ik niet :-) Niettemin moest ik bij deze tweet onmiddelijk aan dit grafiekje denken van de week van Corné.

Volgens Goldman Sachs loopt het trouwens wel los. Niettemin zijn dalende winsten versus stijgende koersen meestal geen blijvertje...

 

 

In beeld:

 

 

Peper- en schreeuwend duur

Let wel, het gaat hier over Amerikaanse aandelen. Beginnen die zo langzamerhand te duur te worden? Seven signs a bearmarket is near: MarketWatch waarschuwt zelfs al voor een bearmarket, maar die geluiden hoort u ook al dagelijks sinds de markt in maart 2009 bodemde.

U weet het, dure aandelen kunnen nog veel duurder worden en andersom. En wat is het alternatief? Vrijdag sprak ik een vastrentende jongen en volgens hem loopt iedereen op de obligatiemarkt met zijn hoofd te schudden: wat een puinhoop. Maar ja, durft u tegen de ECB in te beleggen?

Hij had het er over dat gelet op alle economische cijfers en data bijvoorbeeld de Duitse en Nederlandse rente tussen 1% en 2% zou moeten staan. Het is een procentje minder. Logisch? Er zit tenslotte nauwelijks risico op, met Mario Draghi als klassieke Italiaanse ausputzer #catenaccio

Wel interessant wat de rente-analist zei: De obligatiemarkt prijst eigenlijk een economisch Armageddon in: depressie, geen groei en deflatie. Gevoegd bij wat Shiller en Van Zeijl roepen kan het unieke fenomeen onstaan dat zowel de aandelen- als de obligatiemarkt samen bubbelen.

Het blijft vreemd: de beurzen jubelen al jaren, maar niemand lijkt echt blij. Het heet ook niet voor niets the most hated rally ever en ik kan ook nog a bullmarket has to climb a wal of worry er aan toevoegen. Niettemin geeft deze quant volgens mij de essentie er van weer:

 

 

Gezellig weekje

De komende week, één keer raden. Griekenland dus. Morgen vergadert weer die Eurogroep met het meest failliete land evâh - als zouden ze willen, de Grieken kunnen domweg niet terugbetalen - maar de EU kennende komt er pas 1 minuut voor de deadline een slap compromis uit.

Niettemin kan dit weer op de gekste momenten koerszwiepers - euro! - omhoog of omlaag geven, al dan niet omdat we ons zorgen maken of opgelucht zijn, zoals de networks gaan schrijven. Dan moeten we ook nog hopen dat de het staakt-het-vuren in de Oekraïne standhoudt.

Wat gaan we verder doen deze week? Niet zo gek veel. Hoewel er nog een roedel bedrijven met KW4-cijfers doorkomt, is hét cijferseizoen over. Er zijn wel veel leading indicators over februari. Zet de EU inderdaad een tandje bij en blijft de VS op stoom? We gaan het zien.

  • Aegon, Randstad, TNT Express, Wolters Kluwer, Air France-KLM, Arcadis, BAM, TenCate, Kas Bank, Ordina en Wessanen hebben KW'4-cijfers. TNT Express, Arcadis en TenCate hebben al gewinstwaarschuwd ((BAM hoeft dat niet meer te doen)
  • In het buitenland kom ik geen interessante namen tegen,.of u moet uw geld in Bankia, Saipem (SBM Offshore), Danone, John Deere of Crédit Agricole hebben zitten
  • Leading indicators! Let vrijdag op de voorlopige schatting van inkoopmanagersindices (flash PMI's) in de VS, Duitsland en Frankrijk. Verder zijn er de Duitse ZEW Index, de Amerikaanse New York en Philadephia Fed indices en de NAHB huizenmarktindex
  • Inflatiecijfers (of wat daar nog van over is) zijn er de VS, Duitsland en Frankijk

Langs de lijn

Op veler verzoek geef ik niet die ingewikkelde grafieken meer, maar maak ik screendumps. Hoewel ik zelf een voorkeur voor lange grafieken heb - ik ben maar een domme, saaie lange termijn buy & hold-belegger - neem ik ze op jaarbasis omdat dit een weekvooruitblik is.

De AEX begint haast te krijgen. Kan een versnelling zijn voor we weer 10% corrigeren, of nog erger dalen. Het kan ook zijn dat de index zegt dat de EU betere tijden wacht, onze bedrijven meer winst gaan maken, of dat we van gekkigheid niet weten waar we ons geld moeten laten.

 

 

De AEX herbeleggingsindex - inclusief herbelegd dividend, net als de DAX - staat intussen te shinen op alweer een nieuwe all time high:

 

 

Bodemt onze rente? Zelf hing ik met mijn volle gewicht aan de bodembel toen vorige maand de ECB vol op het orgel ging. Daarna dipten de rentes nog even verder, maar sindsdien.... Wie weet is het een keerpunt, maar ook dit dacht ik zelf al een keertje of honderd.

 

 

Vorige maand gilden de pariteitskoersdoelen voor EUR/USD in het rond, maar Mr. Market wordt vaak recalcitrant van hardcore koersdoelen zoals u ziet:

 

 

Nog niet zo lang geleden noteerde Brent even onder West-Texas Light Intermediate (WTI), maar intussen... U ziet het. Hoe het verder moet? Gelet op die al die bobo's die roepen dat er nooit meer 100 dollar op het bord komt, kijk ik daar weer niet raar van op.

 

 

Niet dat de prijs daar nou meteen heen holt, maar gelet op al die desinvesteringen in de olie-industrie kan het spreekwoord wal keert schip heel goed van toepassing zijn. Reken sowieso op hogere prijzen? De WTI-futures voor eind dit jaar staan op ruim 60 dollar:

 

 

Dan wilt u natuurlijk ook nog goud. Bij deze dan. U moet zelf een verhaal verzinnen, want ik kan geen touw aan het spul vastknopen. Nee, dat zeg ik verkeerd. Het interesseert me gewoon niet. Hier zal ik ook wel weer commentaar op krijgen :-)

 

 

Succes van de week. Laat u niet gek maken door die Grieken. Die zijn altijd failliet en voor de wereleconomie maakt het niet uit. Zowel een Grexit als in de euro blijven doet pijn, maak u geen illusies. Na een shock & awe als er knopen zijn doorgehakt, verdwijnt Hellas weer uit het zicht?

16 feb
00:00 Beurs van New York dicht.
00:50 Japan BBP KW4 (cons. 3,7%)
05:30 Japan industriële productie dec
08:00 Bankia KW4-cijfers
08:00 Saipem KW4-cijfers
11:00 EU handelsbalans dec (cons. 20,5B)

17 feb
08:00 TNT Express KW4-cijfers
10:30 VK inflatie CPI jan (cons. 0,3%)
11:00 Duitsland ZEW indicator feb (cons. 56,0)
14:30 VS NY Empire State manufacturing index feb (cons. 9,00)
16:00 VS NAHB huizenmarktindex feb (cons. 58)
22:00 VS Treasury international capital (cons. 33,5B)

18 feb
08:00 Wolters Kluwer KW4-cijfers
08:00 Crédit Agricole KW4-cijfers
08:00 Deutsche Boerse KW4-cijfers
08:00 Eni KW4-cijfers
10:30 VK BoE rentebesluit
14:30 VS Building Permits jan (cons. 1,060M)
14:30 VS Housing Starts jjan (cons. 1,070M)
14:30 VS inflatie PPI jan (cons. -0,4%)
15:15 VS industriële produtie jan (cons. 0,3%)
20:00 VS Fed notulen

19 feb
00:00 Chinese beurs dicht ivm Chinees oudjaar
00:50 Japan handelsbalans jan (cons -1,691B)
08:00 Aegon KW4-cijfers
08:00 Randstad KW4-cijfers
08:00 Arcadis KW4-cijfers
08:00 BAM KW4-cijfers
08:00 Air France-KLM KW4-cijfers
08:00 Ordina KW4-cijfers
08:00 Kas Bank KW4-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI jan
14:30 VS Jobless Claims
14:30 Philly Fed index feb
17:00 VS weekrapport olievoorraden

20 feb
00:00 Beurs van China dicht ivm Chinees nieuwjaar
08:00 Ten Cate KW4-cijfers
08:00 Wessanen KW4-cijfers
08:00 Danone KW4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie PPI
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI feb (cons. 49,4)
09:00 Frankrijk flash services PMI feb (cons. 49,8)
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI feb (cons. 51,5)
09:30 Duitsland flash services PMI feb (cons. 54,3)
10:00 EU flash manufacturing PMI feb (cons. 51,5)
10:00 EU flash services PMI feb (cons. 53,0)
10:30 VK detailhandelsverkopen jan (cons. -0,2% MoM)
15:45 John Deere KW4-cijfers
15:45 VS flash manufacturing PMI feb (cons. 53,5)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 15 februari 2015 16:21
    "Omdat beleggen vooruikijken is, vind ik zelf de verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaaf maanden veel interessanter, maar Shiller heeft een Nobelpijs en ik niet :-)"

    Dan zul je daar toch iets bij moeten doen over de betrouwbaarheid van de voorspelde winsten. Als voorspellen van dit soort items een ABC-tje was dan werd de beurs door iedereen verslagen. Winstverwachtingen worden namelijk vooral aangepast als de markt allang gedraaid is.
  2. [verwijderd] 15 februari 2015 17:47
    Alleen oorlog zal de rente naar de normaal brengen.

    Wat betreft Griekenland: de draghi-knop parkeert de schuld tot in het oneindige. Er is geen politicus, die 't lef heeft om een geo-politiek belangrijk land op te geven. Het is een andere vorm van harde valuta hebben. Harde valuta in natura. Misschien n wel de reden dat de Grieken jarenlang, ook in t drachme-tijdperk, het zich kon permitteren om zulk gedrag te tonen, en de schuldeisers 't mes op de strot te zetten.

    Per saldo vrees ik dat de winsten van bedrijven zullen verdampen, als een gevolg van de verzadiging. De bekende toe- en afremde meeropbrengstengrafiek. Onze samenleving- het westenbreed - is voorzien in allerlei gemakken en waardoor de additionele vraag in combi met de verzadigde schulden, prijserosie veroorzaakt.

    In die zin, is het verstandig om de focus van beleggingen te verplaatsen naar defensie-gerelateerde industrie.
  3. [verwijderd] 15 februari 2015 20:32
    VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra
    heeft er met verbijstering kennis van
    genomen dat de Griekse regering niet al
    haar schulden wil afbetalen.Hij ziet
    dat als een "opgestoken middelvinger",
    zei Zijlstra in tv-programma Buitenhof.

    Morgen praat minister Dijsselbloem in
    de Eurogroep verder met de Grieken.Zijn
    onderhandelingsruimte is beperkt,zegt
    Zijlstra.De Grieken mogen op een andere
    manier bezuinigen en hervormen,als ze
    de beloofde bedragen maar halen;anders
    moeten ze uit de euro,aldus Zijlstra.

    Zijlstra is het volledig oneens met
    PvdA-leider Samsom,die wel bereid is te
    praten over gunstigere voorwaarden.
  4. Rafter 16 februari 2015 01:41
    Wederom leuk stukje, hilarisch aan mekaar gebreid- Shiller & Griepland in 1 stukje vind ik knap- ik geloof inbeiden niet overigens!
    Wat de nare Grieken betreft: ik heb er genoeg van! Dit schreeuwt om een nieuwe Pelopponesische Oorlog: de gemilitariseerde woordenstrijd tussen Athene (dempcratisch maar corrupt als de nete) en Sparta (olichargisch maar ondemocratisch). Vul voor de stadsstaat 'Athene' 'Griekenland' in en voor 'Sparta' dan 'Brussel'....niet dat het ruim voor Christus snel beslecht werd, want de eerste Peleponnesische Oorlog duurde 27 jaar....we hebben nog de tijd dus!
    Overigens: Sparta won...uiteindellijk een Pyrrhus zege.
    nb kan iemand me uitleggen waarom goud een 'belegging' genoemd wordt?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links