Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX katervrij

De Europese indices zijn in de eerste handelsuren van 2004 goed uit de startblokken gekomen. De AEX brak in de laatste week van 2003 reeds uit de consolidatiedriehoek. Op basis hiervan verwachten wij een hervatting van de voorafgaande beweging met als eerste richtpunt 345.

De start van vandaag zien wij als een ondersteuning van dit scenario. De DAX is bijna aangekomen bij ons eerste richtpunt van 4015. Dit niveau berekenden wij op basis van een omgekeerde hoofd-schouder.

Nu de koers tot ruim boven 4000 is opgelopen, heeft het patroon zijn plicht gedaan. Let wel, richtpunten op basis van koerspatronen zijn vaak minimale koersdoelen. Meerdere malen wezen wij al op de sterke, trendmatige beweging in de DAX.

Dit betekent dat wij tijdens de start van 2004 een verdere stijging van deze index verwachten. De Eurostoxx 50 heeft het koersdoel op basis van de omgekeerde hoofd-schouder nog niet weten te benaderen. Toch menen wij dat de koersontwikkeling van deze index ook onveranderd op schema ligt voor een stijging naar het koersdoel 2835.

Wij wensen u voor 2004 al het beste toe.

ING: 22 euro
Het technische plaatje van ING blijft er een van onderliggende kracht. In de achterliggende zes weken bewoog de koers min of meer zijwaarts, maar aan deze beweging is in de laatste handelsdagen van 2003 een einde gekomen toen de koers opwaarts uitbrak. Dit is voor ons aanleiding om opnieuw een stijging tot de zone 19,35 euro te verwachten.

Halverwege november gaven wij al aan dat een breuk van deze horizontale barrière de koersontwikkeling van de bankverzekeraar een verdere impuls kan geven. Bij een uitname van de genoemde zone 19,35 euro verhogen wij in eerste instantie de technische lat voor ING naar de zone 22 euro.

De huidige ontwikkeling is voor ons aanleiding om te veronderstellen dat de zone 19,35 euro wordt gebroken, zodat het eerste richtpunt komt te liggen op 22 euro.

AXA: 19,35 euro
Het technische beeld voor AXA toont verbetering. Sinds begin september vormt de barrière rond 17 euro een belangrijk obstakel voor de koers. In de laatste dagen van 2003 lag deze zone sterk onder druk en wij denken dat dit doorzet. Een breuk van deze eerste weerstand is dan ook het meest waarschijnlijke, technische scenario.

Voor ons is dit aanleiding om een verdere stijging te verwachten binnen de opwaartse trend, die sinds de bodem van 1 oktober onze vriend is. De bovenkant van dit trendkanaal ligt momenteel rond 19,13 euro. Dit niveau valt samen met een bodem van begin 2003. Gebaseerd op de verwachte breuk van de eerste horde komt het richtpunt te liggen op 19,35 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Global Markets. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links