Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top in de maak?

Het topvormingsproces in een aantal indices duurt ondertussen al ruim twee weken. Veel seinen staan nog steeds op rood, maar de door mij verwachte correctie wil niet doorzetten. Tot op heden is er slechts sprake van een daling van 13 punten in de afgelopen tweeëneenhalve week (van 459,45 naar 446,45).

Dit valt nog niet eens in de categorie mini-correctie. Komt de correctie nog wel? Ik ga daar wel vanuit, maar de opwaartse kracht in de AEX en ook veel andere indices blijft wel aanwezig. Toch zien we dit vaker bij de vorming van een top.

In de afgelopen jaren hebben we geregeld gezien dat topvorming meerdere weken in beslag kon nemen, voordat een normale correctie werd ingezet. Ook het feit dat de seinen naar mijn mening nog steeds op rood staan, blijft wijzen op de neerwaartse risico’s in de komende weken.

Krachtig omhoog

Nadat begin deze week de sinds 26 januari aanwezige symmetrische driehoek neerwaarts werd gebroken, werd de eerdere bodem bijna opnieuw getest. Deze bodem van de huidige consolidatiefase ligt bij 446,45.

Gisteren gaf ik aan dat zolang de neerwaartse gap tussen de 451,65 en 452,95 open bleef staan, de druk omlaag weer snel kon toenemen naar deze bodem bij 446,45.

De AEX had in eerste instantie moeite om de 452,95 opwaarts te breken, maar de beweging hierboven zorgde direct ook voor een krachtig verder vervolg. Uiteindelijk werd de sinds 26 januari dalende toppenlijn precies getest.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere toppen

Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 455,90 en is het eerste weerstandsniveau. Zolang de AEX hieronder blijft, is de kans groot dat een volgende lagere top wordt gevormd. In dat scenario is een duidelijke dalende driehoeksformatie te zien.

Dit betekent een patroon van lagere toppen en gelijke bodems. Vanuit dit patroon is zelfs een koersdoel te berekenen van 433, gelijk aan de bovenkant van mijn koersdoel voor de verwachte tweede correctie van dit jaar.

Deze doelzone voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem ligt namelijk in de zone 428 tot 433. Hier liggen de voormalige toppen van de afgelopen maanden voordat de blow off-beweging werd ingezet, maar ook enkele belangrijke Fibonacci-retracementniveaus.

  • Zolang deze dalende toppenlijn en daarmee dit patroon in stand blijft, lijkt een lagere top vandaag realistisch waarna de neerwaartse druk weer kan toenemen in een steeds smaller wordende bandbreedte.

  • Zodra de AEX de genoemde dalende toppenlijn opwaarts breekt, ontstaat ruimte naar de jaartop van 459,45, met nog een tussenliggende weerstand bij 457,65. In dat scenario ontstaan de contouren van een rectangle, een zijwaartse handelsruimte.

Laatste uptick?

Pas bij koersen boven de jaartop mag meer opwaartse ruimte in een voorlopig mogelijk laatste uptick worden verwacht naar 462 tot de zware weerstandszone 466 tot 470. De kans hierop mag niet worden uitgesloten, maar acht ik beperkt.

We moeten dus zeer alert blijven op topvormingsignalen in de komende dagen voor de vorming van een lagere danwel gelijke top over de afgelopen weken. De seinen staan nog steeds op rood. Er zijn enkele toppatronen gevormd, zoals de shooting star op de weekgrafiek en een dark cloud cover op de daggrafiek.

Pas boven de jaartop lijkt een verdere en voorlopig laatste uptick mogelijk en was er sprake van een tijdelijke consolidatie in een zeer steil opgaande trend vanaf de 411,45. 

Hogere bodem

De neerwaartse crossing in de MACD is nog steeds intact en de RSI plaatste een lagere top. Deze lagere top werd gevormd nadat eerder een niveau boven de 70-puntengrens werd bereikt, een niveau dat in het verleden geregeld het startpunt van een correctieve beweging was.

Ondanks dat ik nog steeds uitga van topvorming en de start van de tweede correctie, blijft mijn middellange- en langetermijnvisie opwaarts gericht zoals u weet. Mijn doel voor dit jaar ligt nog steeds bij 470 tot 495, ondanks dat de afstand tot de onderkant van dit doel maar zeer beperkt is.

Toch wordt een opgaande trend gevormd door de hogere bodems en de tijd is nog steeds rijp naar mijn mening voor de vorming van een hogere bodem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

851 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 11 februari 2015 08:50
    even voor wat tegenwicht...ik zeg niet dat dit het juiste is maar dit is een mogelijkheid die duidelijk zichtbaar is op de senp ...

    The index opened up and ran to a 9:51 high at 2057. It then fell 10:50 and a few point above yesterday’s close. The index then trended into the close with the normal consolidation in the early afternoon and resumption of the trend at 2:00. The left a wide range up day and the possibility of a “one day counter trend at the obvious,” which can indicate a big fast move up
  2. [verwijderd] 11 februari 2015 08:53
    quote:

    longer6 schreef op 11 februari 2015 08:49:

    contra long op dax. minor positie. vertrouw op een goede afloop griekenland.
    dat is het spel van de laatste weken. Iedereen verwacht steeds dat het opgelost gaat worden...daarom blijft de beurs sterk liggen. We redeneren tegenwoordig: De ECB lost het wel op...dat is meteen het gevaarlijke.
  3. [verwijderd] 11 februari 2015 08:58
    up,
    schulden griekenland kwijt schelden, willen andere het ook uiteraard, is mijn vermoeden, je kan er geen pijl aan knopen meer.
    Dicht bij huis van daag, knus op bank met vrouwtje, kijken naar de koersen.

    Haha mooi, dax, 0900 allemaal verkopers, en gelijk meteen terug trekken, up, schijnbeweging.
  4. [verwijderd] 11 februari 2015 09:00
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 11 februari 2015 08:58:

    up,
    schulden griekenland kwijt schelden, willen andere het ook uiteraard, is mijn vermoeden, je kan er geen pijl aan knopen meer.
    Dicht bij huis van daag, knus op bank met vrouwtje, kijken naar de koersen.
    Peil op trekken of touw aan vastknopen.
851 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links