Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liever Europese aandelen

BlackRock, de moeder van iShares, boekte vorige maand de grootste instroom van beleggingsgeld in Europese ETF’s, indextrackers, ooit. Maar liefst 12 miljard euro vond een Europese bestemming. Dat bedrag komt overeen met 21% van de totale Europese instroom in 2014.

Volgens directeur Kirst Kuipers stapten beleggers massaal over van Amerikaanse naar Europese ETF’s. Tweederde van het beleggingskapitaal vloeide naar aandelen. De huidige populariteit van Europese aandelen komt zeker niet uit de lucht vallen. Vier oorzaken zijn daarvoor aan te wijzen:

1. Rentes zijn verder gedaald
Met het gigantische opkoopprogramma dat ECB-president Mario Draghi vorige maand bekendmaakte, zijn de rentes in Europa nog verder gedaald. Een kwart van de staatsobligaties, uitgegeven door eurolanden, heeft inmiddels een negatieve rente. Niet alleen landen financieren zichzelf steeds goedkoper (of krijgen geld toe), ook bedrijven betalen amper nog rente over hun schulden.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé was vorige week het eerste bedrijf dat geld toe kreeg voor de financiering van zijn schulden. De lage rente is voor het Europese bedrijfsleven een zegen. Het is een hele gemakkelijke manier om de kosten omlaag en daarmee de winst omhoog te brengen.

2. Lagere euro ten opzichte van dollar
Dragi’s bazooka en de lage rentestand hebben ook gevolgen gehad voor de waarde van de euro. Die is de laatste maanden 18% gedaald ten opzichte van de belangrijke Amerikaanse dollar. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de exportsector van euroland. Vooral de Duitse machine- en autobouwers profiteren.

3. Economische groei neemt toe
Ondanks het probleem Griekenland, dat nu weer opspeelt en hopelijk weer snel naar de achtergrond verdwijnt, klimt Europa economisch uit het dal. Het aantal werklozen neemt iets af en de economische groei neemt toe. Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in het najaar van 2008 zal de economie in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) weer groeien. Dat blijkt uit de economische

winterramingen die de Europese Commissie vorige week presenteerde. Voor de hele EU is dit jaar een groei van 1,7% voorspeld. Voor de eurolanden komt de gemiddelde groei iets lager uit, op 1,3%.

4. Goedkopere aandelen
Europese aandelen zijn nog altijd (iets) goedkoper dan Amerikaanse. Het verschil is niet meer zo groot als het was. Amerikaanse aandelen hebben een koerswinstverhouding (k/w) van iets meer dan 18.

Aandelen uit Frankrijk en Duitsland kennen thans k/w’s van respectievelijk 15 en 17. Maar als de Europese winsten flink zouden stijgen, dan gaan daarmee de k/w’s automatisch omlaag. Op basis van de huidige winstmarges is daar zeker ruimte voor.

Vergelijking

Enfin, er is het nodige voor te zeggen om nu in Europese aandelen te zitten. Om het aangewezen beleggingsproduct te selecteren, vergelijk ik drie beleggingsfondsen (alle made in Holland!). Te weten:

  1. ING Europe Fund
  2. Hof Hoorneman (HH) European Value Fund
  3. Kempen European High Dividend (HD) Fund

Waardering Morningstar:

  • ING Europe: drie sterren
  • HH European Value: twee sterren
  • Kempen European HD: vier sterren

Rendement:

  • ING Europe Fund: jaarlijks gemiddeld 10,35% over laatste 5 jaar
  • HH European Value Fund: jaarlijks gemiddeld 11,35% over laatste 5 jaar
  • Kempen European HD: jaarlijks gemiddeld 12,53% over laatste 5 jaar

Geografische top-drie:

  • ING Europe: West-Europa (46,6% euro, 24,2% niet-euro), Verenigd Koninkrijk (29,14%)
  • HH European Value: West-Europa (60,7% euro, 3,4% niet-euro), Verenigd Koninkrijk (34,6%)
  • Kempen European HD: West-Europa (37,6% euro, 26,6% niet-euro), Verenigd Koninkrijk (35,7%)

Top 3-sectoren:

  • ING Europe: Financials (26%), farmacie (14%), def consumptiegoederen (12%)
  • HH European Value: industrie (23%), financials (21%), tech (11%)
  • Kempen European HD: financials (26%), industrie (13%), communicatie (12%)

Top 3-posities:

  • ING Europe: Novartis, Nestle, HSBC
  • HH European Value: Hibernia, Impellam, Phoenix group
  • Kempen European HD: ABB, Siemens, Sanofi

Kosten:

  • ING Europe: 0,70% per jaar
  • HH European Value: 1,77% per jaar
  • Kempen European HD: 0,83% per jaar

Conclusie

Het fonds van Kempen is iets duurder, maar leverde in de afgelopen vijf jaar wel het hoogste rendement op. Dat het dividend uitkeert is een voordeel voor allen die uit hun beleggingen ook inkomen willen genereren. De contraire belegger gaat voor het meest eigenwijze fonds van het stel: Hof Hoorneman European Value.

Dat fonds heeft slechts 41 posities waarvan meer dan 60% eurogerelateerd is. Ook heeft dit fonds het hoogste percentage industriële bedrijven in de portefeuille. Mocht de euro verder verzwakken, dan zou dit fonds wel eens heel sterk kunnen presteren.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links