Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pas op voor dividendlijstjes

Aandelen met een hoog dividendrendement trekken terecht de aandacht, in een tijd waar er nauwelijks risicoloos rendement behaald kan worden. Zelf ben ik een enthousiaste dividendbelegger.

De laatste weken circuleren er weer de nodige dividendlijstjes, waarbij aandelen op kop gaan met de hoogste dividendrendementen, waaronder Delta Lloyd (5,9%) en Kas Bank (6,0%). Ik denk dat bij beide ondernemingen opmerkingen te maken zijn.

Zuinige start

Bij Delta Lloyd is er een nieuwe CEO aan het bewind, Hans van de Noordaa, en zit er een aangeslagen CFO. In het verleden was de pay-out best fors, terwijl de winstontwikkeling en de solvabiliteit als gevolg van de lage rente nu onder druk staan.

Het zou mijn niet verbazen dat het dividendabonnement van 1,03 euro per jaar (slotdividendtaxatie van 0,61 euro) ter ziele gaat. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers op 24 februari is het een goed moment voor de CEO om te laten zien dat hij zuinig begint.

Delta Lloyd behaalt cicra 80% van haar resultaten uit levensverzekeringen en assetmanagement.

Minder obligatie-inkomsten

Een andere forse dividendbetaler is Kas Bank. Vanwege haar hoge kapitaalratio’s is de pay-out fors; de laatste jaren zo’n 75%. Dit was 0,64 euro in 2013 en dit is ook de verwachting voor 2014 (slotdividendtaxatie van 0,31 eruo).

Echter, door het ingrijpen van de ECB wordt de liquiditeitsverschaffingsfunctie van de Kas Bank volledig uitgehold. Kas Bank heeft een forse obligatieportefeuille van ruim 1 miljard euro, dit betreft voor het grootste deel hoog investmentgrade papier met een korte looptijd.

Door de lage rente en nu met name negatieve rente op kortlopende staatsleningen staan de rente-inkomsten onder druk, die circa 20% van de totale inkomsten van de Kas Bank uitmaken. Echter, er zijn ook bijzondere baten in 2014.

Enfin, op 19 februari zullen we het weten, wanneer de cijfers worden bekendgemaakt.

Vastgoed en financials

Financials waren altijd behoorlijke dividendbetalers, maar door de verhoogde kapitaalseisen van de toezichthouders zullen financials deze rol niet meer gauw vervullen:

  • Banco Santander verlaagde onlangs haar dividendvooruitzichten.
  • ING zal wel met dividendbetaling gaan beginnen nadat ze in 2008 nog een laatste interimdividend betaalden, maar ook hier, denk ik, dat de aanvang van het dividend voorzichtig zal zijn.

Vastgoedfondsen daarentegen hebben baat bij de lage rente. In veel gevallen kunnen dalende huurinkomsten opgevangen worden door lagere rentelasten (bijvoorbeeld NSI) en veel vastgoedfondsen zijn zelfs in staat de huren te laten groeien en de dividendvooruitzichten te laten toenemen (Unibail-Rodamco).

Verdienmodel onder druk

Andere traditionele dividendaandelen zijn telecom- en utiliteitsbedrijven. Ondernemingen die een stabiele cashflow hebben zijn vaak fors gefinancierd met vreemd vermogen en profiteren van de lage rente.

Echter, bij telecombedrijven is het verdienmodel vanaf 2012 onder druk komen te staan en nu zijn zij zich aan het aanpassen aan de nieuwe marktomgeving.

Het verdienmodel in de utiliteitssector staat ook onder druk. Zo heeft GDF Suez reeds haar dividendverlaging over het boekjaar 2014 gecommuniceerd (van 1,50 naar 1,00 euro) en zijn bij het Duitse EON en RWE ook lagere dividenden voorzien.

Door deregulering, groene energie (subsidies lager), kernenergie-issues (belasting) en dure gas-inputprijzen zijn de inkomsten minder stabiel geworden en wordt er fors op installaties afgeschreven, terwijl er aan de andere kant fors geïnvesteerd moet worden in de opwekking van energie op basis van niet- fossiele grondstoffen.

En dan de olie- en gasgiganten. Hoewel door de dalende olieprijzen en de fors lagere cashflow, de dividendbetalingen nog niet onder druk staan, en waarschijnlijk is dit ook nog niet het geval in het komende jaar door het schrappen van investeringen en de ruimte om bij te lenen.

Echter dit zou daarna wel kunnen spelen als de olieprijs onder 60 dollar blijft, maar hier loop ik maar niet op vooruit. 


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links