Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Aandelenhandel TOM droogt op

Aandelenhandel TOM droogt op

De aandelenhandel via het alternatieve handelsplatform TOM is vrijwel volledig opgedroogd in de afgelopen twee weken. Dit blijkt uit statistieken van TOM zelf. Sinds 27 januari is de omzet in de aandelenhandel van TOM stevig teruggelopen.

 

 

Bedroeg de omzet op bijvoorbeeld 26 januari op het alternatieve handelsplatform nog 12,5 miljoen euro, een dag later was dit nog slechts 2,2 miljoen euro. Sinds 26 februari liep de dagomzet alleen maar terug en zowel afgelopen donderdag als vrijdag kwam de omzet zelfs uit onder 0,5 miljoen euro.

De omzetdaling is opvallend. In de vijf handelsdagen tot en met 26 januari bedroeg de gemiddelde dagomzet 12,5 miljoen euro op 1157 transacties.

In de negen handelsdagen vanaf 27 januari daalde de gemiddelde dagomzet naar 1,6 miljoen euro met een gemiddeld aantal dagtransacties van 66. Daarmee lag de gemiddelde omzet per transactie overigens wel flink hoger dan in de voorgaande vijf handelsdagen.

Opvallend

De terugloop van de omzet is opvallend. Een dergelijke dip is sinds begin februari, zo ver als de data van TOM gepubliceerd is op de eigen website, niet zichtbaar.

In een reactie tegen ABM Financial News bevestigde CEO Willem Meijer van TOM de omzetdaling. Enerzijds schreef Meijer de daling toe aan het feit dat de afgelopen periode meer aandelenorders werden doorgestuurd, van met name BinckBank, naar Chi-X, omdat hier de beste prijs werd geboden.

Gevolg was volgens Meijer dat deze transacties daardoor niet meer op het eigen platform werden uitgevoerd. Meijer benadrukte dat TOM in 2014 juist flink investeerde in het aansluiten van Chi-X op de smart-order route.

Anderzijds hebben twee grote partijen zich in het afgelopen half jaar teruggetrokken als marketmaker. Om welke partijen het gaat, wilde Meijer niet zeggen.

 

 

Omzet uit aandelen

Ook ervoer Euronext in de afgelopen weken niet een dergelijke omzetval, zo liet het beursbedrijf tegenover ABM Financial News weten. In de maand januari lag het aantal transacties zelfs 31% hoger dan in januari 2014, zo bleek uit cijfers die Euronext begin februari bekendmaakte.

Aangezien de omzet uit aandelen zo is teruggelopen, is het volgens Meijer reëel om nog eens kritisch te kijken naar deze activiteiten. Het is "marginale business" volgens de topman als wordt gekeken naar de omzetbijdrage voor de groep.

Indien blijkt dat aandelenorders structureel naar Euronext en Chi-X worden doorgestuurd door de smart-order router, dan is dat wellicht een signaal om TOM MTF eventueel niet langer als een aangesloten beurs op de smart-order router aan te bieden, aldus Meijer.

De omzetval voor aandelen die bij TOM zichtbaar was in de afgelopen twee weken, gold overigens niet voor de optiehandel, zo bleek uit de eigen statistieken van het handelsplatform. Het aantal optietransacties was grofweg in lijn met de voorgaande weken.

 

 

Veel optietransacties

Over een periode van een jaar bekeken lag de omzet en het aantal transacties in opties recent juist relatief hoog. Dit was volgens Meijer te danken aan enerzijds meer klanten uit het retailsegment en anderzijds dat meer marketmakers zich aansloten bij TOM.

Het kost volgens Meijer evenwel tijd voor de optiehandel van deze professionele partijen is overgezet, een "gradueel proces", aldus de topman, die meende dat het belangrijkst effect nog zichtbaar moet worden.

 

 

Analist Albert Ploegh van ING noemde vrijdag een verkoop van het belang van BinckBank een goede zaak. De relevantie van het aandeelhouderschap in TOM is volgens de analist afgenomen, nu de beoogde prijsverlagingen voor beurstransacties zijn gerealiseerd.

Meer focus

 

Daarbij zorgt een verkoop volgens de analist voor meer focus bij de beursgenoteerde online broker. ING verwacht dat BinckBank het belang zal verkopen aan Nasdaq OMX, dat momenteel net als BinckBank een belang van 25% in TOM heeft.

Ploegh denkt dat de online broker bij een verkoop wel gunstige tarieven zal bedingen om ook in de toekomst transacties via TOM te laten verlopen. De analist sloot echter niet uit dat Euronext zal trachten BinckBank als klant terug te winnen.

Recent publiceerde online broker DeGiro een lijvig rapport waarin het constateerde dat de smart-order router van TOM niet het gewenste resultaat opleverde. Reden voor de prijsvechter om geen gebruik te maken van TOM.

Over de correctheid van het rapport zijn DeGiro enerzijds en TOM en BinckBank anderzijds het oneens. Concrete juridische stappen bleven vooralsnog uit, zo liet DeGiro tegenover ABM Financial News weten.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Alexia F 9 februari 2015 18:56
    Dat Binck geen actie heeft ondernomen richting De Giro is een teken dat De Giro gelijk had dat Binck z n klanten niet altijd de beste prijs liet betalen. Ik heb zelf ook fraude aangetoond bij de combinatie van Alex en Binck, maar het management heeft dit niet naar buiten willen brengen. Een onbetrouwbaar management, ik zou wat dat betreft iedereen ontraden bij Alex en Binck te beleggen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet.

Meer over ABM Financial News

Recente columns van ABM Financial News

  1. jan '16 Wat wil Fir Tree met Delta Lloyd?
  2. dec '15 "Analisten goed voorbeeld in 2015" 5
  3. sep '15 Misser in België dreigt voor BAM 20
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare