Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

The End Game

Er wordt door de centrale banken en overheden al een tijdje een heel vreemd spel gespeeld op de financiële markten. De centrale banken komen met opkoopprogramma’s en opmerkingen om de markt omhoog te trekken.

Maar afgelopen week werd het spel wel heel vreemd.. Op CNBC en op Twitter werd er zelfs ineens overgesproken. Er was zelfs een naam: de Game Theorie Strategie. Deze theorie was volgens de berichtgeving direct toepasbaar op het “spel” tussen Griekenland en Duitsland.

De ministers aldaar waren er beide mee bezig. Dus zowel de rebelse motorrijdende Griek zonder das en de saaie ambtenaren van de ECB waren bezig met een spelletje. Overigens de inzet is wel vele miljarden... Belastinggeld.

Grafiek Griekse Banken Index

 

Een rechtse directe

Ik, naïef als ik ben, had altijd al begrepen dat de centrale banken weliswaar ver buiten hun boekje gingen, maar dat het allemaal was omdat ze de rust in de financiële markten wilde behouden en dus was alles geoorloofd.

Echter de afgelopen week zagen we juist een centrale bank (ECB) die politieke uitspraken deed en die de Griekse banken 23% liet dalen en zelfs Wall Street deed bewegen omlaag. De Griekse obligaties werden even niet meer gezien als Europese staatsobligaties.

Maar niemand vond het optreden van de ECB blijkbaar erg, want de beurzen deden er per saldo niet veel op. Persoonlijk denk ik dat het spelletje meer een End Game aan het worden is.

Eerst de problemen van burgers naar bedrijven (lees banken), bedrijven naar overheden en dan van individuele landen naar continenten en vervolgens terug naar de burger...

Rente in Zwitserland: negatief

Al vanaf 2002 benoem ik in al mijn presentaties het Japanse deflatiescenario en dus komt de beweging van de laatste jaren niet heel onverwachts, maar eerlijkheidshalve hield ik het huidige negatieve renteklimaat niet voor mogelijk en zeker niet zonder echte problemen.

In Japan hadden we het al eerder gezien, maar ik dacht dat ik het niet in Europa zou meemaken. Maar dus toch. In Europa is de dertigjarige rente onder de 1% gedoken, de tienjarige onder de 0,45% en alles korter dan vijf jaar heeft een negatieve rente.

En heeft u een rekening in Zwitserland (dus ook de Zwitsers zelf) moet u geld toe betalen op uw creditgelden. Vreemd genoeg moet u voor het lenen ook nog betalen. Stukken (aandelen) short gaan waarbij u normaal rente ontvangt kost ineens minimaal 3%.

Optie- en riskmodellen raken hier als je het mij vraagt van in de war, aangezien er ineens negatieve getallen in de formules moet worden ingevuld.

Grafiek Bund

 

Juist door de negatieve rente staat de Duitse Bund (futures op tienjarige Duitse rente) op ongekend hoge niveaus. De euro is weggezakt.

Grafiek AEX

 

De olieprijs laat een herstel zien maar de vraag is wel of dit een dead cat bounce is of gaat de olie weer hard omhoog?

Grafiek WTI

 

De AEX en veel andere Europese indices hebben eigenlijk allemaal hetzelfde beeld. Voor de optimisten zou je er zelfs zonder een paar geestopwekkende paddenstoelen in je mik, een vlag of up-penant patroon in kunnen herkennen en dus nog veel hogere koersen verwachten.

Maar als pessimist zou je zelfs zonder een down-er-pilletje, er gemakkelijk een bovenkant van een trendkanaal en een einde van een extensie in kunnen herkennen en dus verwachten dat we van nu af alleen maar lager kunnen.

Grafiek AEX

 

De Grieken? Aangezien er dus geen duidelijk beeld is in de AEX kijk ik even naar de FTSE Griekse Retail Index, daar zou je op lange termijn gemakkelijk een hoofdschouderpatroon in de weekgrafiek kunnen herkennen.

Maar ook de optimisten kunnen zeggen dat de Twindicator nog long zit en dus dat het gemakkelijk ook nog een hoofdschouder-failure kan worden. Kortom ook daar nog geen duidelijk beeld. Natuurlijk heb ik een voorkeur voor het negatieve scenario.

Grafiek Griekse Retail Index

 

Helemaal als we naar de Griekse Real Estate (vastgoed) Index kijken dan zien we toch dat het aldaar niet lekker gaat.

Grafiek Griekse Athex Index

 

En gelukkig hier bevestigt de weekgrafiek wel dezelfde richting.

Grafiek Athex Real Estate

 

Snel maar door naar Amerika en als ik daar naar de breed gewogen Amerikaanse Wilshire 5000 Index kijk, dan geeft dit mij ook een negatief toekomstplaatje.

Grafiek Wilshire 5000

 

Ook de S&P 500 heeft nog geen koopsignaal gegeven. Echter als het nog verder herstelt krijgen we automatisch weer koopsignalen.

Grafiek S&P 500

 

De Duitse DAX heeft een soort failure-verhaal neergezet. Maar nu is de vraag hoe hard gaat het door? In theorie kan het hier stoppen en hebben we de high gehad.

Weekgrafiek DAX

 

Losse aandelen

Op indexniveau is het heel moeilijk richting te kiezen en voor de beren is het beter om voorzichtig te blijven en te wachten op duidelijkere signalen. Ik kijk daarom maar even naar een paar losse aandelen.

Twitter kwam vorige week nabeurs met cijfers en hoewel ik de cijfers goed vond ging het aandeel eerst even 5% omlaag om vervolgens in een paar minuten ook weer tientallen procenten omhoog te gaan. In de Twindicator hadden we gelukkig een koop. Ik zou echter op de huidige niveaus niet meer durven te kopen.

Grafiek Twitter

 

GoPro vind ik al een tijd helemaal niks. Ze hebben maar één product en heel veel concurrenten die zich roeren in deze markt. Ik heb verkoopsignalen en gelukkig voor mij ging de koers omlaag.

Grafiek GoPro

 

Mijn oude lievelingsshort Pandora Media kwam met dramacijfers en dook nog verder omlaag. Ik durfde niet op de cijfers te gokken en had dus geen positie maar leuk om te zien dat ik gelijk had.

Grafiek Pandora Media

 

Facebook is een nieuwe short, in de grafiek hebben we verkoopsignalen.

Grafiek Facebook

 

Andere shorts

Ik geloof ook al een tijdje niet in de hotelsector, RB&B en de crisis zou toch effect moeten hebben op de hotelbranche en daarom vind ik Starwood (Hot) wel een leuke kandidaat voor een short.

Grafiek Starwood Hotels

 

Ik heb winst gepakt in puts op Green Mountain Coffee, omdat de koers reeds flink gedaald is en nu bij het niveau komt waar Coca-Cola ooit instapte...

Grafiek Green Mountain Coffee

 

Een andere gekkiggeitje: ik zat afgelopen week Tesla even long op koopsignalen maar durf niet te lang te blijven en heb mijn winst gepakt.

Grafiek Tesla Motors

 

Een mooie short waar ik al eerder naar gekeken heb is: Adobe Systems, zeker als je de weekgrafiek ziet weet je dat er de nodige kannen zijn.

Grafiek Adbobe

 

TBT, de Ishares op de Amerikaanse 20 plus Years Treasury Bonds is de afgelopen week ineens omlaag gedoken. Ik heb zelf nog grote posities hierin en geloof nog niet dat het hele spel over is. De Amerikanen geven nu meer rente dan de Duitsers. Ik zou dan toch echt liever in de Verenigde Staten zitten.

Grafiek TBT

 

Het weekplaatje in TBT geeft nog geen reden tot verkoop

Weekgrafiek TBT

 

Goud staat ook op een kritisch punt. Als het nu lager gaat moet u er eigenlijk niet in zitten maar als het opveert, moet u er juist wel zijn.

Grafiek goudprijs

 

De implied volatility is relatief laag. Dus opties zijn niet schokkend duur, maar de intradag- en intraweek-bewegelijkheid is wel heftig.

Grafiek VIX

 

Nog even vorige week was er een bijdehand type die dacht dat een deposito niet tot Tier1- (voor het gemak eigen vermogen) vermogen van banken hoorde. Ik zou kunnen zeggen waarom hebben we anders een deposito-garantiestelsel? En kijk eens op Wikipedia

Overigens vind ik de financieringskosten van het Tier1 en Tier2 bijzonder laag.

Grafiek ING Tier

 

Positief afsluiten

Om toch nog met iets posities af te sluiten, ik heb koopsignalen in de global uranium tracker. Kan best een leuk gokje zijn. Ik zit ook long in het actief offensief fonds.

Grafiek uranium-ETF

 

NB. de IPO’s blijven maar komen en met succes nog steeds, het is eigenlijk wachten op de eerste mislukte IPO alvorens het sentiment echt kan draaien. Ook moeten we de sentimentindicatoren zoals de Skew Index, de VIF en de VIN goed in de gaten houden.

De markt staat op een gevaarlijk punt voor zowel de optimisten als de pessimisten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. sremmal1 9 februari 2015 10:16
    "Nog even vorige week was er een bijdehand type die dacht dat een deposito niet tot Tier1- (voor het gemak eigen vermogen) vermogen van banken hoorde. Ik zou kunnen zeggen waarom hebben we anders een deposito-garantiestelsel? En kijk eens op Wikipedia."

    [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen aangepast.]

  2. [verwijderd] 9 februari 2015 10:49
    Positief afsluiten

    Om toch nog met iets posities af te sluiten, ik heb koopsignalen in de global uranium tracker. Kan best een leuk gokje zijn.

    @ Beste Frank v. D.

    Een Cynische edoch realistische afsluiting van.. een Goed artikel...
    Zeker ivm de onvoorspelbare Situaties rondom IS en wat er binnen- en met de Oekraïne gebeurt lijkt mij toch??!

    Ik hoop echter oprecht dat een Global Uranium tracker niet ivm mogelijke escalatie van het door mij boven genoemde is aangetrokken. Want dat, het dan de "één zijn dood niet de ander zijn brood" zal worden, is dan volgens mij een feit.. er bestaan namelijk (na WO-3) géén "living-Deads"!

    (Mocht ik het echter verkeerd hebben gelezen of begrepen.. bij deze dan gelijk een welgemeend excuus! maarrr ik bespeur wel een soort van dubbele bodem ook met het "actief-offensieve" fonds dat je hebt aangeschaft)

  3. [verwijderd] 9 februari 2015 16:59
    Cees, zelf zie ik voorlopig alleen een V-beweging aankomen. Stevig omlaag totdat Duitsland in de laatste week van februari "tijdelijk" akkoord gaat met de Griekse voorwaarden en dan weer stijl omhoog. Niet akkoord gaan betekent einde EU, einde euro, einde Merkel, einde Rutte, en einde beurs, en dan zou je doemscenario wel uitkomen, maar ik denk nog niet dat het zover is. Ik denk ook niet dat Griekenland dat kan veroorzaken.

    Wie dat wel kan is Duitsland. Je zo verwachte negatieve domescenario blijft volgens mij nog even uit. Dat kan pas na QE gebeuren, nu zit Duitland tot aan haar nek in de liquiditeit maar verdrinkt er nog niet in, na QE zit ze tot over haar oren in de liquiditeit, en daarna spat daar die enorme liquiditeitsbubbel uit elkaar zodra de rente met 0,1% stijgt. Dan is het dus gedaan met de "Duitse groeimotor" (die overigens al verschrikkelijk hapert) en dat wordt volgens mij de volgende crash, maar op z'n vroegst gebeurt dat pas over een jaar of 3-4 dus. Op QE pruttelt die beschadigde motor nog wel even verder.

    Bedankt trouwens voor de Athex Real Estate, daar moeten we dus in beleggen straks, als de angst over Griekenland voorbij is en de euro door QE verder in elkaar zakt dan zijn Griekse villa's een koopje voor burgers uit niet Eurolanden, en niet voor onszelf natuurlijk, want stel je voor dat wij profijt zouden hebben van de euro... ;)
  4. Moneyball 9 februari 2015 17:26
    Uiteraard gaat het om een 'game'. Economen denken nogal eens in termen van optimalisatie, alsof er een pareto-efficiënt optimum in schuld-investering te vinden is voor de Eurozone. Met alle onzekerheden en het gegeven dat de Eurocrisis in essentie een verdelingsvraagstuk betreft is dat naïef. Tuurlijk een game, maar 'tragedy of the commons' lijkt me meer toepasselijk. Baten van schuld worden zelf ontvangen, terwijl de risico (=kosten) worden gedeeld door allen. En in Griekenland zijn ze vanuit de oudheid beter bekend met tragedies (en dus hoe strategisch te handelen) dan in Noord Europa.
  5. veepee 9 februari 2015 19:39
    Toch jammer dat er op IEX zo weinig basiskennis aanwezig is. Uiteraard behoort spaargeld dat wij aan de bank toevertrouwen niet tot het eigen vermogen van de bank maar tot het vreemd vermogen. Dat is ook terug te vinden op Wikipedia al is die bron niet zo betrouwbaar. Eigen vermogen is vermogen waarover de bank vrij kan beschikken zonder dat er verplichtingen aan verbonden zijn. Kortom: vooral aandeelhouderskapitaal ("core tier1") en geen spaargeld dat terugbetaald moet worden. Het eigen vermogen wordt als eerste aangesproken als er problemen zijn bij een bank. Spaartegoeden daarentegen, hoeven alleen de fiscus voor te laten gaan en worden ook nog "beschermd" door diverse categorien obligaties uitgegeven door de bank.
    Overigens, dat verhaal van die 30x leaverage is niet meer van deze tijd. Eenieder die de kranten een beetje leest weet dat denk ik.
    "Bijdehand type" Free1 en sremmal1 hebben het geheel juist maar zijn kennelijk te assertief, niet onderdanig genoeg en gebruiken niet de juiste woorden. Ik denk uit frustratie over zoveel onkunde laten zij het hierbij. Paarlen voor de zwijnen hoor ik hen denken. Jammer voor dit forum.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links