Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland is geen probleem

Griekenland is geen probleem in de eurocrisis

De nationale banken in Europa gaan een groot gedeelte van het stimuleringspakket van Mario Draghi, dat bestaat uit het opkopen van staatsobligaties, voor hun rekening nemen.

Het voordeel hiervan is dat de staatsobligaties niet op de balans van de ECB terechtkomen. Dit voorkomt dan weer grote verliezen wanneer een land de eurozone verlaat.

Een voorbeeld. Spanje verlaat de euro en gaat verder met de peseta. Dit betekent dat de Spaanse overheidsschuld geen notering meer heeft in euro’s, maar in peseta’s. De nationale centrale bank in Spanje heeft dan geen verlies. Zij maken immers ook de switch van euro’s naar peseta’s.

De kans is groot dat elke buitenlander die de Spaanse obligaties in bezit heeft, wel tegen een groot verlies aan kijkt. Dit verlies komt tot stand omdat als een zwakke broeder de eurozone verlaat, haar munt zeer waarschijnlijk als een baksteen naar beneden valt. De waarde van de obligatie, uitgedrukt in euro’s, daalt dan fors.

Rente zegt niets meer

Vroeger was de rente een thermometer die aangaf hoe de financiën van een land ervoor stond. Ging het niet goed in een land, dan wilden kapitaalbezitters minder geld uitlenen aan een land. De prijs van kapitaal, de rente, ging omhoog volgens het principe van vraag en aanbod.

De markt is door de ECB inmiddels overspoeld met liquiditeiten. Het is daardoor niet meer zichtbaar welk land er goed voorstaat en welk land niet. De zoektocht naar rendement heeft er voor gezorgd, dat zelfs dertigjarige Italiaanse staatsobligaties in trek zijn.

Dertigjarige Italiaanse staatsobligaties

 

Dit betekent dat rente niet meer het juiste instrument is om te kijken wat de status van de eurocrisis is.

Een nauwelijks gevolgde indicator voor hoe het staat met de eurocrisis is Target2. Dit systeem regelt de onderlinge betalingen van de klanten van ruim duizend banken uit de eurozone. Dagelijks vinden transacties plaats ter grootte van 1900 miljard euro! Meer informatie ziet u in de video hieronder.

In een notendop: als een Spanjaard geld overmaakt naar een Nederlander, dan ziet de Nederlander dat meteen op zijn rekening verschijnen. Mocht de Spaanse bank van de betaler te weinig liquiditeiten hebben, dan kan het besluiten om het geld pas later over te maken naar de bank waar de Nederlander bankiert.

Banken werken met een balans die een veelvoud is van het eigen vermogen en dit soort constructies zorgt ervoor dat banken hun dagelijkse operaties beter kunnen sturen. Op de ene dag gaat er meer geld uit, dan betaalt de bank later en de volgende dag komt er meer geld binnen en is alles weer recht getrokken.

Het is niet zo dat als de Spaanse bank besluit om het geld later te sturen, dat een Nederlandse bank het geld niet krijgt.

  1. het geld voor een Nederlandse bank komt via een voorschot van de Nederlandse centrale bank
  2. de Nederlandse centrale bank krijgt vervolgens weer een vordering op de Spaanse centrale bank
  3. de Spaanse centrale bank heeft op haar beurt weer een vordering op de Spaanse bank van de betaler

Het interessante van deze constructie is dat het mogelijk is om te kijken of het Europese betalingsverkeer stokt en waar de problemen zitten. In de volgende grafiek is te zien welke centrale banken nog geld tegoed hebben en welke centrale banken nog geld moeten betalen.

Balans Target2
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In deze grafiek is duidelijk te zien dat Duitsland nog wacht op ongeveer 500 miljard euro vanuit de rest van Europa. Griekenland is duidelijk geen probleem. De enige reden dat de oplossing van het Griekse probleem zo lang duurt is de precedentwerking die een Griekse oplossing heeft voor de Spanjaarden en de Italianen.

Gisteravond was ik bij een economendebat. Ik heb aan een aantal mensen gevraagd hoe zij tegen Target2 aan kijken. Niemand kende het. Ik vind het onbegrijpelijk omdat Target2 een interessante indicator is om te kijken hoe het met de eurocrisis gaat.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 zeurpietje 4 februari 2015 18:40
    het financieele systeem is de laatste 20/30 jaar dermate ingewikkeld geworden zodat het onmogelijk is geworden het helemaal te doorgronden.
    de titel beleggingsspecialist zou m.i. moeten worden verboden. het zou moeten worden vervangen door b.v. allerlei sectoren waarin men zich specialist zou kunnen noemen. wantrouw dus diegenen die beweren de hele financieele markt kennen.
    je laat je blinde darm toch ook niet verwijderen door een tandarts.
  2. [verwijderd] 4 februari 2015 21:42
    Dat is de kapitaalvlucht uit Spanje en Italie richting Duitsland. De ECB zou voor voldoende liquiditeit moeten zorgen zodat Spanje en Italië die betalingen aan Duitsland kunnen uitvoeren en de balans weer glad loopt. Maar de ECB laat die taak achterwege. Daardoor leeft Duitsland in een liquiditeitsbubbel en leven Italië en Spanje met een liquiditeitstekort.

    Je kunt op de grafiek ook zien dat die kapitaalvlucht richting Nederland en Luxemburg ging. In Nederland heeft de ECB het liquiditeitsoverschot wel opgelost, maar in Luxemburg en Duitsland niet.

    De ECB zit hier dus bewust Duitsland en Luxemburg te bevoordelen en Spanje en Italië te benadelen. Bij alle andere landen doet de ECB wel zijn werk zodat er geen liquiditeitsbubbels of liquiditeitstekorten ontstaan.
  3. Belegde boterham 4 februari 2015 22:37
    IK heb maar eens de moeite gelezen om je betoog te lezen, maar je zegt dat er dagelijks voor 1900 miljard euro verplaatst wordt in de EU en vervolgens (alsof het heel veel is) dat Duitsland nog wacht op 500 miljard¿?

    De macht van de grote getallen?

    " Dagelijks vinden transacties plaats ter grootte van 1900 miljard euro! "

    Scary, brrr :-)
  4. [verwijderd] 4 februari 2015 23:40
    quote:

    Belegde boterham schreef op 4 februari 2015 22:37:

    IK heb maar eens de moeite gelezen om je betoog te lezen, maar je zegt dat er dagelijks voor 1900 miljard euro verplaatst wordt in de EU en vervolgens (alsof het heel veel is) dat Duitsland nog wacht op 500 miljard¿?

    De macht van de grote getallen?

    " Dagelijks vinden transacties plaats ter grootte van 1900 miljard euro! "

    Scary, brrr :-)
    Ik denk niet dat het dagelijks is, maar dat het een cumulatief openstaand saldo is (in totaal die bijna 500 mrd) die de ECB bewust ingeval van Duitsland, Luxemburg, Spanje en Italië niet wil sluiten, terwijl de ECB dat wel zou moeten doen.

    Dit stamt uit de tijd dat door onzekerheid kapitaal vluchtte uit Zuid-Europa (2012).
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links