Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotech is geen bubbel

Beleggers die mijn columns zo nu en dan lezen weten dat ik geen sectorbelegger ben. Ik zoek naar kansrijke aandelen binnen iedere sector en het liefst binnen ieder land. Geen enkele sector, sterker nog, geen enkel aandeel, komt steevast voor in mijn uiteenzettingen.

Maar met de honderd columns in zicht wordt het tijd een geheim te verklappen: ik heb wel degelijk een favoriete sector. En dat is biotechnologie. Diegenen die nu denken dat ik daarmee klakkeloos de hoge rendementen in deze sector achterna loop, moet ik teleurstellen.

Reeds voordat ik begon te schrijven voor IEX (in 2006) wilde ik graag inspelen op een toekomst van langer en gezonder leven en dit heb ik jarenlang overgelaten aan de professionals van het Zwitserse BB Biotech.

300% rendement

Op 14 februari 2012 verklaarde ik op IEX zelfs de liefde aan deze investeringsmaatschappij. Toen noteerde de koers ongeveer 60 euro, inmiddels is dit ruim 240 euro. Een rendement van 300% in drie jaar tijd; voor veel beleggers een reden om het aandeel, en de sector, nu te mijden.

Weekgrafiek BlackBerry

 

Het aandeel BB Biotech laat ik inmiddels ook links liggen, ondanks een blijvende discount ten opzichte van de net asset value. Na jarenlang de sector te hebben bestudeerd en actief te hebben gehandeld in biotechaandelen ben ik nu klaar om zelf mijn stockpicks te doen.

Gouden tijden

Dat doe ik inmiddels actief en ik voorzie nog steeds gouden tijden voor de sector. En wel om de volgende redenen:

  • We worden steeds ouder. Het vergrijzingspook hangt al een tijdje boven de markten, maar ik heb het idee dat mensen nog steeds niet beseffen hoe groot de impact hiervan zal zijn.

    Mijn favoriete quote over vergrijzing komt uit het boek Cracking the Code, waarin de auteurs Jim Mellon en Al Chalabi schrijven dat tweederde van alle 65-plussers die ooit hebben geleefd, op dit moment in leven zijn.

    Het aantal 80-plussers groeit volgens de Verenigde Naties van 100 miljoen in 2009 naar 160 miljoen in 2025. Het leeuwendeel van die mensen zal medicijnen gebruiken.

  • Mellon en Al Chalabi, allebei zeer succesvolle investeerders, beschrijven een wereld waarin de levensverwachting van mensen drastisch verhoogd zal worden, onder andere door gentherapie en nanorobots. Een leeftijd van boven de 120 zal binnen enkele decennia niet bijzonder meer zijn, een bewering die veel wetenschappers onderschrijven.

  • Als belegger met een value bias kijk ik uiteraard ook naar de waardering van de biotechbedrijven in de huidige, razende bullmarkt. Bloomberg meet voor volwassen biotechbedrijven een koerswinstverhouding van 17 op basis van de verwachte winst dit jaar.

    Dit is vergelijkbaar met de verwachte k/w van alle volwassen bedrijven wereldwijd. Belangrijk verschil: de winst van biotechbedrijven zal volgens analisten met bijna 20% per jaar blijven groeien de komende jaren!

  • De totale waarde aan overnames in de sector bereikte in 2014 een hoogtepunt van meer dan 400 miljard dollar. Gelet op de enorme hoeveelheden cash bij grote farmaceuten en de ultralage rente is de verwachting dat deze trend zich zal voortzetten.

    Weekgrafiek BlackBerry Bron: imaa-institute.org

Pil van 1000 dollar

Omdat de waarderingen nog relatief bescheiden zijn, de langetermijnverwachtingen uitstekend zijn en door een gebrek aan kennis veel beleggers de sector nog mijden, is er volgens mij nog geen sprake van een bubbel in biotech.

Er is echter wel één belangrijk argument om voorzichtig te zijn: de gigantische winsten in de sector zullen in toenemende mate leiden tot sociaal-maatschappelijke en uiteindelijk politieke druk.

Een pil van 1000 dollar per stuk wordt nu nog geslikt, maar er komt een tijd dat de zorgkosten zo hoog zijn, dat ook de ontwikkelaars worden gedwongen tegen minder winst medicijnen te ontwikkelen.

Biotechbedrijven bezigen, met succes, het tegenargument dat de winsten door aflopende patenten altijd van beperkte duur zijn. Biotechbeleggers doen er daarom ook verstandig aan te kijken naar de bedrijven met een goedgevulde pijplijn. Binnenkort zal ik een aantal van die bedrijven hier aan u presenteren.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 5 februari 2015 16:27
    Ik beleg al een aantal jaren in de biotech sector. In de US zijn er verschillende ETFs zodat je gespreid en goedkoop kan beleggen; BBH en FBT doen >100% (in USD, in EUR dus iets meer) in 2 jaar en ca 240% in 5 jaar. Ik vind de KW voor de groei niet hoog. Gespreid beleggen is ook belangrijk zodat je niet afhankelijk bent van 1 pijplijn of 1 FDA [dis]approval.

    De wereld middenklasse groeit en voor gezondheid hebben die steeds meer geld over. Dit is een klassieke groeisector.
  2. Leeser1959 6 februari 2015 08:30
    Kijk ook eens naar HBM Healthcare Investments in Zwitserland (koers ca. CHF 95). Zelfde verhaal als bij BB Biotech, echter op dit moment met een veel grote discount (ca. 20-25%). Betalen dividend, en kopen tot maximaal 10% van de eigen aandelen in.

    De presentatie op hun website geeft een erg goed beeld van waar ze mee bezig zijn.
  3. Met Effekt 6 februari 2015 15:20
    quote:

    ErikB schreef op 6 februari 2015 08:56:

    Ik ben persoonlijk zeer tevreden met mijn Turbo op de Arca Biotech met een hefboom van 1,49%. Het blijft lekker stijgen.

    www.bnpparibasmarkets.nl/Indices/NYSE...
    ETFs met hefboom zijn er ook, BBH met hefboom 2x is ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology (BIB). Nadelen van Turbos zijn oa de grote bid/ask spread en de tegenpartij is RBS. In de US zijn de volumes zo groot dat je bestens orders kunt inleggen zonder meteen "gepakt" te worden; BIB average volume is 43M$.
  4. ErikB 7 februari 2015 13:56
    quote:

    Met Effekt schreef op 6 februari 2015 15:20:

    [...]

    ETFs met hefboom zijn er ook, BBH met hefboom 2x is ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology (BIB). Nadelen van Turbos zijn oa de grote bid/ask spread en de tegenpartij is RBS. In de US zijn de volumes zo groot dat je bestens orders kunt inleggen zonder meteen "gepakt" te worden; BIB average volume is 43M$.
    Dank voor de tip!
  5. [verwijderd] 11 februari 2015 15:17
    Sorry $euri, bij de analyse van biotechbedrijven kun je niet over een nacht ijs gaan.

    Over het enige product van Pharming (Ruconest) kan veel gezegd worden en dat wordt dan ook gedaan op het forum. Ik beperk me hier tot een brede multi-criteria-analyse zoals ik die graag toepas op deze sector:

    Pipeline: te smal, ik prefereer bedrijven met meerdere producten in fase 3 en 2. Pharming test andere toepassingen van Ruconest uitsluitend nog pre-clinical.

    Partnerships: Met Salix heeft Pharming een sterke partner, ook als het Amerikaanse bedrijf wordt overgenomen. Het verdere partnership-profiel ziet er ook goed uit, maar helaas ontbreken hier ook clinical trials.

    Cashpositie/cashburn: Het bedrijf had per ultimo Q3 2014 23,6 miljoen euro in kas. Dat is dun, maar gelet op de verwachte en gerealiseerde omzet en de lage expenses voldoende. De kans op nieuwe verwatering door aandelenuitgifte is voorlopig klein.

    Winstgevendheid: Pharming wordt volgens analisten dit jaar winstgevend en vooral in 2016 gaat de teller lopen met een verwachte WPA van 0,06 euro. Dat maakt het aandeel zeker een koopje, hoewel de individuele verwachtingen (Bloomberg) uiteenlopen van 0,03 tot 0,10 euro).

    Eigen platform: nee

    Technisch: de koers wil maar niet vooruit in een verder prima beurssentiment. Technisch ziet het aandeel er niet interessant uit m.i.

    Op basis van deze criteria (ik gebruik er doorgaans nog een aantal in analyses voor eigen gebruik), vind ik Pharming geen screaming buy, vooral vanwege de dunne pipeline, de onzekere winstverwachtingen en de zijwaartse koersbeweging. Pharming is toch wel erg een one trick pony, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar meer gediversifieerde biotechs.

    Gelet op de mogelijke winstontwikkeling is het aandeel tegelijkertijd zeker niet duur. Om dit goed te bepalen moet er echter een segmentanalyse gemaakt worden, waarbij de omzet van alle directe concurrenten in kaart wordt gebracht, alsmede verwachtingen hieromtrent. Analisten die dit hebben gedaan zijn verdeeld in hun oordeel, wellicht is er iemand op dit forum die zelf een mooie rekensom heeft gemaakt wat betreft de omzet van Ruconest?
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links