Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tzatziki-crisis 2015

Tzatziki-crisis 2015: de tijdbom Griekenland tikt weer

De Griekse situatie is weer een paar plaatsen omhoog geschoten op het euro-crisismenu. Griekenland was en bleef natuurlijk een bommetje waarvan de timer tijdelijk was stilgezet. Kostte wel wat, maar volgens toenmalig minister van financiën, Jan Kees de Jager, zou alles terugbetaald worden (met rente!).

Met de huidige rentestanden rond de 0% zal de ex-minister gelijk hebben aangaande deze laatste claim, maar of 100% van het aan Griekenland geleende geld ooit terugkomt valt te betwijfelen. Zelfs 40% zou ik wensdenken noemen.

Punt is, de Tzatziki-crisis gaat zijn zoveelste fase in en de beurs doet goed haar best om dit te negeren. Of dit terecht is, is nog maar zeer de vraag. Kenmerkend voor de nieuwe situatie is dat de nieuwe Griekse regering gelijk begonnen is met schenden van de afspraken en het op scherp zetten van internationale betrekkingen.

Don't mention ze war

Ontslagen ambtenaren worden weer aangenomen en de privatiseringsprojecten worden stopgezet. Dit gaat dus linea recta in tegen het door de Trojka (IMF, EU en ECB) opgelegde beleid. Dit beleid was afgedwongen in ruil voor financiële hulp. Nu de centjes binnen zijn, zegt de Griekse regering houdoe (maar dan in het Grieks en wellicht iets minder net). 

Maar de nieuwe Griekse regering heeft het daar niet bij gelaten. Een van de eerste dingen die de nieuwe premier deed was een bezoek brengen aan Kaisariani waar de nazi’s in 1944 200 Grieken doodschoten.

Na het porren in die wond, kwam er een bakje zout overheen in de vorm van het volgende idee: of de Duitsers alsnog de herstelbetalingen naar aanleiding van de tweede wereldoorlog willen voldoen. En om het geheel van deze politieke cocktail te completeren, werd er besloten om het geheel met wodka te besprenkelen.

De Russische connectie

De eerste afspraak van de nieuwe minister van Buitenlandse zaken was namelijk met de Russen. De nieuwe Griekse regering heeft tevens gezegd tegen de Russische boycot te zijn. Tezamen met het ultralinkse gedachtegoed van de grootste regeringspartij, is de kans dat Griekenland overloopt naar het Russische blok aannemelijk. 

De Griekse regering is natuurlijk niet achterlijk (alhoewel het terug aannemen van ontslagen ambtenaren echt een foute zet is, aangezien dit het begrotingsevenwicht teniet zal doen en daarmee de onderhandelingspositie van Griekenland verder wordt verzwakt). Griekenland werd tot de EU en eurozone toegelaten om geopolitieke redenen.

Door het aanhalen van de banden met Rusland, in de huidige context van verhoogde spanningen door het conflict in Oekraïne, laat Griekenland op niet zo verfijnde wijze zien waarom zij tot nog toe deel uitmaakt van de EU/eurozone. 

EU/EMU verliest hoe dan ook

De Griekse positie lijkt hiermee ijzersterk. Ze spelen de EU en Rusland tegen elkaar uit op geopolitiek vlak, terwijl op financieel vlak de klap van een Griekse exit en default de bankensector in de eurozone/EU weer aan het wankelen zal brengen.

De EU heeft dus een zware kluif aan dit verhaal. Als zij besluit om de Grieken tegemoet te komen, dan kan zij met 100% zekerheid ook Italië, Spanje en Portugal (en wellicht Frankrijk) op de koffie verwachten; zij willen namelijk ook wel schuldenverlichting. De EU/EMU zit dus in een positie van “damned if you do, damned if you don’t”.

Tezamen met de bizarre bewegingen in valutaparen, de ontwikkelingen rond goud, de slachting in het oliecomplex, de crash in koper, de al afgevuurde bazooka van de ECB en zo verder, lijkt het me nou niet bepaald een goed idee om 100% (long) in aandelen te blijven, laat staan gaan. 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2015 15:56
    Normaal gesproken is het goed als geleend geld wordt terugbetaald. Maar Griekenland heeft als eerste regering door dat het Spel met de Euro en de EU niet meer werkt. De QE van de ECB heeft ook niks te maken met hulp aan de landen en haar inwoners, maar enkel het in leven proberen te houden van een terminale patiënt - de Euro. Heel slim dus dat Griekenland zich weer intern probeert te versterken, nu alleen nog even de Drachme weer herintroduceren en ze kunnen met een gedevalueerde munt weer gaan knallen! Hopelijk volgt Nederland snel :-)
  2. [verwijderd] 29 januari 2015 15:59
    "De EU heeft dus een zware kluif aan dit verhaal. Als zij besluit om de Grieken tegemoet te komen, dan kan zij met 100 procent zekerheid ook Italië, Spanje en Portugal (en wellicht Frankrijk) op de koffie verwachten; zij willen namelijk ook wel schuldenverlichting."

    Dat is ontzettend kort door de bocht, en bovendien onjuist. Frankrijk bood zich als eerste aan Griekenland aan om ze te "helpen" met onderhandelen, dit doen ze omdat ze samen met Duitsland tot de grootste schuldeisers behoren, Italië doet ook niet onder, en aan Spanje is Griekenland vele miljarden verschuldigd. Anderzijds probeert PvdA'er Hollande te voorkomen dat in zijn land ook alternatieven voor de PvdA ontstaan. De PvdA-en/of-VVD-regeringen van die landen willen de schulden niet kwijtschelden.

    Het "gevaar" wat er wel is, is dat de bevolking uit andere EU-landen op dezelfde manier gaat stemmen, en dit het einde betekent van het huidige red-de-schuldeiser-beleid. Maar of dat nou zo erg is voor de bevolking zelf...?

    Griekenland zou zomaar in een paar maanden er beter voor kunnen staan dan voorheen, en dat is de allergrootste angst van de huidige regeringen: namelijk dat een alternatief beleid tot betere resultaten leidt dan het pluk-de-bevolking-beleid wat ze nu voeren. En eerlijk gezegd is een slechter resultaat onmogelijk.

    De EU zou een harde lijn kunnen volgen om Griekenland opzettelijk onder water te zetten, daarmee zal Griekenland slechter presteren (zo is de hoop), en zo wordt van Griekenland een voorbeeld gemaakt om te laten zien dat er maar één keuze is: bezuinigen en geld doorsluizen naar de banken, in de hoop dat bij de bevolking de schrik er goed in zit en ze niet hetzelfde stemmen als in Griekenland. Het zou niet de eerste keer zijn dat de EU-politiek chantagemiddelen gebruikt richting de bevolking.

    PS. Vandaag meldt ook the wall street journal dat ze verwachten dat de EU Griekenland gaat dumpen om te voorkomen dat Spanje dezelfde kant op gaat (in Spanje staat Podemos, een Syriza-achtige partij, aan de leiding bij alle peilingen).

    De kans dat de EU die kant op gaat schat ik zéér hoog in: Griekenland opofferen om te zorgen dat de bevolking op het PvdA-VVD-pluk-ze-beleid blijft stemmmen. Anders gaan PvdA en VVD samen ten onder, en nu sleuren ze heel de EU-bevolking mee in hun ondergang ("eigen belang eerst"). De vraag is alleen of de meerderheid van de bevolking dat dan niet door gaat krijgen.

    Wat het Ruslandverhaal betreft, laten we ons niet voor gek houden. Duitsland heeft heel goed door dat herstel van de relatie met Rusland een opppepper betekent voor de Duitse economie. Wat ik van Duitsland verwacht is dat ze mopperend de sancties verzachten, Griekenland de schuld geven, en zo profijt hebben aan Rusland. Zeg maar hetzelfde wat ze met QE hebben gedaan, mopperend akkoord gaan dat 26% van de QE-gelden (ruim 300 miljard) in hun land terechtkomen (plus al het QE-geld wat indirect via andere landen ook in Duitsland zal uitkomen).
  3. [verwijderd] 29 januari 2015 17:04
    quote:

    Ivanrybkin schreef op 29 januari 2015 16:44:

    De QE heeft ook weinig te maken met het bevorderen van inflatie, maar alles met het vormen van enig tegenwicht tegen het voorzienbare omvallen van griekenland.
    Goed punt. Zodra de rente ook maar even dreigt te stijgen bij de eurolanden dan gaat de ECB flink inkopen en houdt de rente in toom.
  4. [verwijderd] 29 januari 2015 17:10
    Banken hebben hun balansen versterkt en afhankelijkheid van Griekse leningen verlaagd. De onderhandelingspositie van de Grieken is nu dus lager; geen systeemrisico meer. En door het programma van mario draghi durven hedgefunds ook niet short te gaan op schuldpapieren, waardoor minimaal anderhalf jaar lang geen crisis te verwachten is ook als we de Grieken in hun sop laten gaarkoken.
  5. [verwijderd] 29 januari 2015 20:06
    Alleen de geo-politieke reden is de reden dat de EU de Grieken nog binnenboord houdt. Voor 't overige kunnen ze barsten. Het is overigens beschamend dat men over de rug van gevallenen, de Duitsers schofferen om de boel op scherp te zetten. Het is een ordinaire uitnodiging tot 't forceren van een oorlogsdaad via een omweg.
  6. Orca 30 januari 2015 09:23
    Alex, ipv zeggen waar je niet in moet, zou je beter kunnen zeggen waar je wél in moet.
    En zolang je niet expliciet aangeeft euries te wisselen voor andere valuta (of goud, of og, of kunst/antiek) is 't veel beter je pegels in aandelen te houden dan in cash geld. Hét voorbeeld is Venezuela. Ik zeg niet dat je daar rijker mee wordt, maar je wordt d'r iig minder arm van wanneer 't fout gaat.
  7. [verwijderd] 30 januari 2015 09:33
    Ik lees al diverse verhalen van banken en pensioenfondsen dat ze geen staatspapier willen verkopen.
    nu hebben ze nog een beetje rente, waarom verkopen en geld stallen bij de ECB tegen negatieve rente zeggen ze.
    spaarbedrijf groter dan leenbedrijf dus cash willen ze niet hebben is geen tekort aan.
    zal dus alleen staatspapier van de landen worden die op omvallen staan.
    Dit om daar de rente laag te houden.

  8. [verwijderd] 30 januari 2015 11:09
    quote:

    Arod74 schreef op 29 januari 2015 15:59:

    Griekenland zou zomaar in een paar maanden er beter voor kunnen staan dan voorheen, en dat is de allergrootste angst van de huidige regeringen: namelijk dat een alternatief beleid tot betere resultaten leidt dan het pluk-de-bevolking-beleid wat ze nu voeren. En eerlijk gezegd is een slechter resultaat onmogelijk.

    De EU zou een harde lijn kunnen volgen om Griekenland opzettelijk onder water te zetten, daarmee zal Griekenland slechter presteren (zo is de hoop), en zo wordt van Griekenland een voorbeeld gemaakt om te laten zien dat er maar één keuze is: bezuinigen en geld doorsluizen naar de banken, in de hoop dat bij de bevolking de schrik er goed in zit en ze niet hetzelfde stemmen als in Griekenland. Het zou niet de eerste keer zijn dat de EU-politiek chantagemiddelen gebruikt richting de bevolking.

    Dat is het gevaar, hoe jij er over denkt!
    Je stapt heel makkelijk over de feiten heen, de vertrekkende regering laat een land achter zonder begrotings tekort en al dik een half jaar dalende werkloosheid. Je kan er anders over denken maar een deel van het EU en IMF geld is daar zeker voor gebruikt! Leningen die terug betaald moeten worden, als dit straks ook nog gedeeltelijk kwijtgescholden wordt of nog soepelere terug betaalregelingen (tot in de volgende eeuw) dan is het niet zo moeilijk om het het succes te pronken. Griekenland was ziek, belastingontduiking onder het hele volk was dood normaal, 1 op 4 is/was ambtenaar. Hervormingen die doorgevoerd moesten worden waren broodnodig.

    Je kunt niet ontkennen dat er zaken veranderd moesten worden en dat na de verandering die iedere Griek zwaar viel nu eindelijk de boel op zijn plaats begon te vallen (zie de dalende werkloosheid ruim het laatste half jaar). Toch heeft niet de meerderheid gekozen voor het omstreden beleid van de syriza, enkel syriza en de rechtste coalitie partner wilde stoppen met dit beleid en lieten een anti EU geluid horen, ze hebben enkel de meerderheid in de kamer doordat syriza als grootste partij 50 extra zetels krijgt. Dus onder de stemmers was de meerderheid voor het doorzetten van de hervormingen en EU.
  9. Rafter 30 januari 2015 12:54
    Ik vind dit meer kamikaze akties van de nieuwe Griekse regering: aannemen van het ontslagen, totaal inefficiente ambtenarencorps - enkel goed voor de omzet op de terrasjes rondom de departementen in Athene, veel op kantoor waren ze niet, voorzover op hun 48e al niet met pensioen...
    Gratis gas en elektra zou de volgende stap kunnen zijn, in een land met de meeste zonuren en de hoogste temperaturen is dat overigens een gotspe; een paar eilanden vol met panelen en heel Griekenland heeft overdag gratis energie, na de investering- stom, nooit aan gedacht zeker.
    Tja, de Noordelijke donoren worden voor het blok gezet: doormodderen of lef tonen, gelet balansposities banken kan dat laatste imo. Die schuld blijft, ook die rente was overeengekomen, ook als, wat ik erg hoop, Gri links-of rechtsom eruit gaat
  10. [verwijderd] 30 januari 2015 13:51
    quote:

    Berk schreef op 30 januari 2015 11:09:

    [...]

    Dat is het gevaar, hoe jij er over denkt!
    Je stapt heel makkelijk over de feiten heen, de vertrekkende regering laat een land achter zonder begrotings tekort en al dik een half jaar dalende werkloosheid. Je kan er anders over denken maar een deel van het EU en IMF geld is daar zeker voor gebruikt! Leningen die terug betaald moeten worden, als dit straks ook nog gedeeltelijk kwijtgescholden wordt of nog soepelere terug betaalregelingen (tot in de volgende eeuw) dan is het niet zo moeilijk om het het succes te pronken. Griekenland was ziek, belastingontduiking onder het hele volk was dood normaal, 1 op 4 is/was ambtenaar. Hervormingen die doorgevoerd moesten worden waren broodnodig.

    Je kunt niet ontkennen dat er zaken veranderd moesten worden en dat na de verandering die iedere Griek zwaar viel nu eindelijk de boel op zijn plaats begon te vallen (zie de dalende werkloosheid ruim het laatste half jaar). Toch heeft niet de meerderheid gekozen voor het omstreden beleid van de syriza, enkel syriza en de rechtste coalitie partner wilde stoppen met dit beleid en lieten een anti EU geluid horen, ze hebben enkel de meerderheid in de kamer doordat syriza als grootste partij 50 extra zetels krijgt. Dus onder de stemmers was de meerderheid voor het doorzetten van de hervormingen en EU.
    In Nederland werkt ook 1 op 4 voor de overheid (zorg, onderwijs, defensie, hulpdiensten, etc.). Met een beetje googlelen kun je daar zelf achter komen. Bij "ambtenaar" moet je niet meteen denken aan iemand op een stoel achter een bureau.

    De meeste mensen hebben op Syriza gestemd, dat is een feit. En de vorige regeringspartijen (eerder PvdA en als laatste de VVD) zijn compleet ingemaakt.

    De vertrekkende regering heeft bij haar vertrek documenten vernietigd en harde schijven meegenomen, Syriza heeft daar aangifte van gedaan. Je kunt niet doen alsof de regering niet corrupt was.

    Die dalende werkloosheid is het gevolg van het vertrek van 4 miljoen Grieken die opeens geen werk meer hadden, de daling van de werkloosheid is niet een succes van het regeringsbeleid. Evengoed als hetzelfde beleid in Nederland tot een verdubbeling van de werkloosheid heeft geleid. Zodra in Nederland de verdubbelde werkloosheid ook maar ietsjes gaat dalen kun je ook niet roepen dat het beleid succesvol is geweest.

    Die 50-zetels regeling is bedoeld om machthebbers aan de macht te houden, zodat grote partijen minder stemmen nodig hebben om te blijven regeren en er nooit nieuwe spelers bij kunnen komen. Spanje heeft ook zo'n regel waarbij een stem op een grote zittende partij evenveel waard is als 7 stemmen op een kleine nieuwkomer. In Griekenland heeft die regel nu voor de zittende regering fout uitgepakt.
  11. @iPlof 30 januari 2015 14:31
    "Tezamen met de bizarre bewegingen in valutaparen, de ontwikkelingen rond goud, de slachting in het oliecomplex, de crash in koper, de al afgevuurde bazooka van de ECB en zo verder, lijkt het me nou niet bepaald een goed idee om 100% (long) in aandelen te blijven, laat staan gaan"

    100% long in aandelen lijkt me ook (ten alle tijde overigens) een slecht plan. Maar dat is nog altijd veel beter dan short aandelen zoals jij de afgelopen jaren tijdens deze sterke bull markt adviseerde.
    Daarbij is goud weer een beetje opgekrabbelt, maar staat hetzelfde als vorig jaar en lager dan de afgelopen 3 jaar daarvoor, dus ook dat long advies is niet van waarde gebleken.
    Rest nog je long gas advies en de energieprijzen zijn ook fors gezakt.

    Al met al staan jouw financiële adviezen gelijk aan financiële zelfmoord.

    Tuurlijk, beetje commentaar op EU en zaken is niet onterecht, maar dit is een beleggingssite, daar kunnen we niets aan verdienen, zeker niet als je de verkeerde conclusies er aan verbindt.

    Mvg, plof

  12. [verwijderd] 30 januari 2015 14:52
    quote:

    theo1 schreef op 30 januari 2015 14:44:

    @Arod: er is allang een alternatief voor de Franse PS: het FN.
    Alsjeblieft niet zeg, die komen niet verder dan vingerwijzen naar mensen met een ander uiterlijk, hun boodschap is dat hun gras groener is en alles is de schuld van die 7 miljard die aan de andere kant van de grens wonen. Daar kan ik niet zoveel mee. In Duitsland zijn die lui ook lekker bezig, maar daar laten ze tenminste zien waar ze echt voor staan: cdn.3news.co.nz/3news/AM/2015/1/22/f0...
  13. forum rang 5 theo1 30 januari 2015 15:06
    quote:

    Berk schreef op 30 januari 2015 11:09:

    [...]

    Toch heeft niet de meerderheid gekozen voor het omstreden beleid van de syriza, enkel syriza en de rechtste coalitie partner wilde stoppen met dit beleid en lieten een anti EU geluid horen, ze hebben enkel de meerderheid in de kamer doordat syriza als grootste partij 50 extra zetels krijgt. Dus onder de stemmers was de meerderheid voor het doorzetten van de hervormingen en EU.
    Nee hoor: ook Gouden Dageraad (neo-nazi's), en de communisten (stalinisten) zijn niet bepaald pro-EU. Dat is dus los uit het geheugen bij elkaar 35% (Syriza) + 5% (coalitiepartner) + 6% (Gouden Dageraad) + 5% (KKE) = 51%. De enige Griekse pro-EU partij die nu nog iets voorstelt is de ND met zo'n 30% van de stemmen. Daarnaast nog PASOK met ongeveer 4% en nog een kleine partij (Potami) die ook rond de 4% zit. Samen dus iets van 38%, samen iets meer dan Syriza. Dan mis ik nog 11%, ik weet het ook niet allemaal uit het hoofd. Griekenland heeft ook nog een vrij hoge kiesdrempel, waardoor percentages van stemmen niet hetzelfde zijn als percentages van zetels.

    De 50 bonuszetels komen uit de tijd dat het in Griekenland altijd tussen PASOK en ND ging. Meestal haalde de grootste partij net iets onder de 50% van de stemmen. Om te voorkomen dat de regering gegijzeld zou worden door kleine partijen die nodig zijn om op een meerderheid uit te komen, zeg maar het Israel-syndroom, hebben ze die bonuszetels.

    Andere reden is dat vroeger, kort na de dictatuur, de communistische partij veel groter was. De communisten waren prominent geweest in het verzet tegen de dictatuur. In die tijd waren de bonuszetels ook nodig om te voorkomen dat de communisten de vorming van een regering konden blokkeren.
  14. forum rang 5 theo1 30 januari 2015 15:10
    quote:

    Arod74 schreef op 30 januari 2015 14:52:

    [...]

    Alsjeblieft niet zeg, die komen niet verder dan vingerwijzen naar mensen met een ander uiterlijk, hun boodschap is dat hun gras groener is en alles is de schuld van die 7 miljard die aan de andere kant van de grens wonen. Daar kan ik niet zoveel mee. In Duitsland zijn die lui ook lekker bezig, maar daar laten ze tenminste zien waar ze echt voor staan: cdn.3news.co.nz/3news/AM/2015/1/22/f0...
    Ja, ik vind het ook geen frisse club. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ze op hetzelfde electoraat mikken. En dat de FN steeds meer stemmen bij de PS weg trekt.
  15. forum rang 4 zeurpietje 30 januari 2015 15:47
    iemand wel eens een analyse gemaakt van wat er gebeurt zou zijn vanaf 2008 tot nu als wij geen euro hadden gehad?
    Ik denk als je daar eens over nadenkt je de hemel op je blote knietjes dankt dat we de euro hebben.
    ik ben geen econoom dus kan e.e.a. niet mooi op een rijtje zetten maar wat ik wel begrijp dat de economische motor in europa Duitsland (en nederland met zijn haven) zich totaal uit de markt hadden geprijsd.
    JE SUIS EURO
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links