Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overtollige Ballast

Wie kán en wíl Ballast Nedam kopen?

 

Even voorstellen, Sander Stortenbeek. In IEX' eeuwige zoektocht naar onbekend talent met passie voor de beurs - Corné van Zeijl, Cees Smit, Marcel Tak, Lukas Daalder en anderen zijn hier groot geworden - komen we op Sander uit, een beleggingsadviseur met Rabo, NIB Capital, FBS en SNS Securities op zijn cv.

Ons oog viel op zijn eigen blog, waar Sander in zijn eigen tijd, voor een klein publiek, originele, doortimmerde fundamentele analyses schrijft. Grappige toevalligheid, inmiddels zijn we daar ook al vanaf de beursvloer op gewezen. Kortom, voortaan praat Sander u bij over Nederlandse aandelen, waar bijvoorkeur, dingetjes spelen.

Hij trapt af met Ballast Nedam en ja, dat aandeel voldoet wel aan deze omschrijving. Sander neemt intussen onze strenge huisregels al direct over - u hoeft het niet met de stukken op IEX eens te zijn, maar u moet ze wel kunnen vertrouwen - en meldt bovenaan zijn mail dat hij geen positie heeft in het aandeel.

Sander veel succes en u hopelijk veel plezier en wijsheid met zijn stukken.

 


 

Het is alweer even geleden, 31 december om precies te zijn, dat Ballast Nedam meldde dat enkele binnenlandse en buitenlandse partijen het concern hebben benaderd om de mogelijkheden van een fusie of een overname te overwegen. Op die dag ging de koers ging van 2,98 naar 3,73 euro met een omzet van ruim 636.000 stukken.

De koers is nu weer net onder de 3 euro. Ook het volume is weer laag. Maar is daarmee ook de interesse van de partijen voor een fusie of overname weg? Uiteraard niet. 

Waardering

Een waarde bepalen voor het aandeel Ballast Nedam is lastig. Het bedrijf lijdt over 2012, 2013 en ook over 2014 grote verliezen. De orderportefeuille en de omzet van Ballast Nedam lopen al drie jaar terug. Ondanks een emissie en nieuwe afspraken met de banken is het eigen vermogen laag. Op dit moment is de enterprise value van Ballast Nedam ongeveer 118 miljoen euro.

In de jaren 2009 tot 2011 behaalde Ballast Nedam een EBIT-marge vangemiddeld 1,3%. In het theoretische geval dat u die marges op de omzet van 2014 los laat, zou u op een EBIT komen van ongeveer 13 miljoen euro.

Wanneer u de multiples van concurrenten en Ballast Nedam van de goede jaren neemt, dan zou u op een marktkapitalisatie komen van tussen de EUR 65 en EUR 78 miljoen, tussen de EUR 3,30 en EUR 4,00 per aandeel.

Zoals ik al aangaf, zeer theoretisch en arbitrair want u moet zich afvragen of de bouwsector in Nederland ooit weer de marges van vroeger gaat verdienen. Het gaat er nu dus om hoeveel synergie een potentiële koper denkt te kunnen behalen en in hoeverre deze koper bereid is een stuk van deze synergie aan de huidige aandeelhouders van Ballast Nedam te geven.

Een probleem dat wel opgelost dient te worden is het project A15 Maasvlakte-Vaanplein, waar Ballast Nedam al een bedrag van 100 miljoen euro als verlies heeft moeten nemen in afwachting van de uitkomst van een procedure van geschillenbeslechting. Potentieel geïnteresseerde partijen zullen graag duidelijkheid willen hebben over de grote van het verlies na verrekening van de claims.

Geïnteresseerde partijen

Interessant is het om na te denken welke partijen mogelijk geïnteresseerd zijn. Een groep partijen is in ieder geval uit te sluiten: private equity. Durfkapitaalpartijen investeren graag in bedrijven met een (stevige) stabiele kasstroom en relatief lage schuld, duidelijk geen Ballast Nedam dus.

Bij de binnenlandse partijen zijn de grootste Nederlandse bouwers de meest voor de hand liggende kandidaten. Wat mij betreft kunnen we ons beperken tot BAM Groep, Volker Wessels en Heijmans.

Complicerende factor is Hurks Groep. Hurks is met een omzet over 2013 van bijna 294 miljoen euro de zestiende bouwer van Nederland, maar heeft wel een belang van 18,37% in Ballast Nedam. Het lijkt erop dat Hurks groep te klein is om zelfstandig Ballast Nedam over te nemen.

Mochten BAM of Heijmans geïnteresseerd zijn dan zal het zeer waarschijnlijk om een overname in aandelen gaan. De balansen van zowel BAM als Heijmans laten het niet toe een cashbod te doen op Ballast Nedam. Volker Wessels zou, als ik afga op de balans uit 2013, wel een cashbod kunnen doen.

Het mag duidelijk zijn dat voor de Nederlandse bouwers er grote synergievoordelen te halen vallen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid dat er twee of meer bouwbedrijven (Hurks?) een gezamenlijk bod uitbrengen. Er kan ook een fusie worden overwogen op basis van gelijkwaardigheid, maar daar schiet je als aandeelhouder van Ballast Nedam op korte termijn niet veel mee op.

Mogelijke buitenlandse partijen zou je moeten zoeken bij buitenlandse bouwers die actief zijn in Nederland. Misschien een buitenlandse bouwer die in het verleden samen met Ballast Nedam in een consortium heeft gezeten?

Een overname door een buitenlandse partij zal vrijwel zeker een cashbod moeten zijn. Aandeelhouders van Ballast Nedam zitten niet te wachten op een aandelenbelang in een buitenlandse bouwer denk ik. Wanneer je niet actief bent op de Nederlandse markt en een Nederlandse bouwer zou willen kopen dan lijkt mij Ballast Nedam niet de beste keus.

Risico/rendement

Al met al dus bij een eventuele overname geen riante premie, een bouwbedrijf dat verlieslatend is met een laag eigen vermogen. Een hoofdpijndossier (A15-project), met mogelijk nog meer verliezen, dat nog niet afgesloten is. En een grootaandeelhouder met meer dan 18%, die wellicht het belang niet wil verkopen aan een concurrent.

Wanneer u daar nog bij bedenkt dat het aandeel Ballast Nedam erg illiquide is, lijkt de risico ten opzichte van het potentieel rendement niet erg attractief.


Sander Stortenbeek heeft gewerkt bij de Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities in verschillende functies. Hij heeft oa Institutionele beleggers en hedge funds geadviseerd over de beleggingen in aandelen en derivaten.

Stortenbeek belegt voor zijn pensioen in (index) trackers en enkele Nederlandse large caps. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Sander Stortenbeek

Aandelen! Nederlandse aandelen, welteverstaan. Sander Stortenbeek (onder andere ex-Rabobank, NIB Capital Bank, FBS Bankiers en SNS Securities) is een gepassioneerde fundamentele beleggingsadviseur, die bij voorkeur een net even iets andere en originele insteek neemt dan zijn vele vakbroeders. Op basis van harde feiten, cijfer...

Meer over Sander Stortenbeek

Recente artikelen van Sander Stortenbeek

  1. mrt '15 Refresco IPO 1
  2. feb '15 Staat verdient aan crisis 24
  3. feb '15 ABN Amro versus ING 7

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2015 14:48
    Goed stuk.
    Heijmans en BAM lijken mij onwaarschijnlijk als overnamekandidaat. Die trachten met alle macht in rustiger vaarwater te komen na jaren van reorganisaties. Synergievoordelen zijn er niet zo heel veel in een markt die verzadigd is en men toch al gewend is om in consortia te werken. De Nederlandse bouwers zullen imo liever het vertrek van Ballast zien dan deze onder de hoede nemen.
  2. [verwijderd] 29 januari 2015 16:58
    Met het oog op een herstellende onroerendgoedmarkt (iets wat door de markt wordt verwacht) en de QE die gunstig uitpakt voor bedrijven met hoge schulden zou het niet eens zo gek zijn als een buitenlandse partij interesse toont. De goedkope euro maakt zo'n overname bovendien extra goedkoop.

    Ik denk dan aan grote investeerders/investeringsfondsen van buiten de eurozone die het bedrijf uit de rode cijfers denken te kunnen trekken.

    Maar dit soort investeerders zoeken eerder een korting op de aandelenkoers dan dat ze bereid zijn om een extra premie neer te leggen om het bedrijf over te nemen.
  3. [verwijderd] 29 januari 2015 18:19
    quote:

    SaSto schreef op 29 januari 2015 17:10:

    Ben het met je eens Arod74. Maar het gebruikelijke trucje van private equity (leunen op een sterke cash flow en dan de balans volstoppen met schuld en preferente aandelen) werkt bij Ballast niet. Als je dat tenminste bedoeld met investeringsfondsen.

    Sander Stortenbeek
    Hoe de potentiële investeerder tewerk zal gaan daar heb ik geen idee over, anders dan winst maken door herstel en lagere rentelasten. Maar ik zie wel dat er de laatste maanden (veel) meer interesse is in de Europese bouwers. In de Spaanse bouwer FCC (veel groter dan Ballast), die ook zeer diep in de schulden zit, is bijvoorbeeld onlangs Bill Gates gestapt, terwijl Carlos Slim en George Soros ook interesse hadden (uiteindelijk is Slim wel ingestapt en Soros niet):
    www.thelocal.es/20141127/mexican-tyco...

    Ik denk niet dat het die namen zijn die achter Ballast zitten, maar wellicht wel andere investeerders met dezelfde ideeën (wat die ook moge zijn).
  4. forum rang 7 ff_relativeren 29 januari 2015 20:25
    even "out of the box" denken levert wellicht een grappige naam op :

    .... niet lachen .. Imtech Deutschland dat buiten Imtech een nieuwe toekomst zoekt ? Een fusie-interesse hoeft niet te betekenen dat Ballast Nedam wordt overgenomen.

    Een overname (van Ballast Nedam) door een andere partij lijkt de enige invalshoek te zijn tot nog toe. Maar waarom eigenlijk ?

    Imtech heeft de nodige problemen qua restschulden, imagoschade.
    Voor Imtech Deutschland kan een nieuwe naam een uitkomst zijn om los te komen van het verleden, en voor Imtech kan ieder stukje cash een relief betekenen. Zelfs het ontkoppelen van het problematische Deutschland-deel zonder cash, maar wel met alle rechten en plichten, kan al afdoende zijn als oplossing (voor Imtech).

    Deze variant is wellicht volstrekt onlogisch. Zo onlogisch dat het niet eerder de review is gepasseerd. Een groter Ballast Nedam met vooral geografische uitbreiding .. plus probleem-uitbreiding. Maar wel een schaalvergroting die voor de toekomst van Ballast Nedam interessant genoeg kan zijn om heel hard te onderhandelen over het uitsluiten van een deel van de oude rechten en plichten van "das neue Imtech" ...

    Bezie het als een soort kopen uit het mandje van een curator ..
    pijnlijke rechten en plichten verdwijnen, en het restant wordt opgeraapt. Waarom ? Omdat het bedrijf Imtech door 4 grote banken uit elkaar kan worden getrokken. Zodat de deel-opbrengsten -of het elimineren van schadelijke verplichtingen- de verliezen van diezelfde 4 banken (lees : grootaandeelhouders) danig kunnen beperken.

    De eerdere aankondiging van Ballast Nedam : binnenlandse en buitenlandse interesse .. is daarmee correct. Alleen pakt het wat anders uit dan de hoop-speculanten verwacht hadden ..

    Hopen maar voor die speculanten dat een beetje out-of-the-box denken tot niets leidt.

    Grijns ..

  5. SaSto 30 januari 2015 08:32
    Ik ben het met je eens Gerrit69, noem ik ook zijdelings in mijn column. BAM is interessanter (en Heijmans waarschijnlijk ook) prijs is wel fors hoger. Maar goed, BAM heeft niet aangegeven benaderd te zijn...
    En ff-relativeren: leuke originele invalshoek! Altijd goed om 'out of the box'te denken. Zeker op het gebied van fusies en overnames is alles mogelijk, niets komt uit een boekje elk geval is uniek.
  6. Moneyball 2 februari 2015 13:25
    quote:

    stockexchangestaartje schreef op 29 januari 2015 14:48:

    Goed stuk.
    Heijmans en BAM lijken mij onwaarschijnlijk als overnamekandidaat. Die trachten met alle macht in rustiger vaarwater te komen na jaren van reorganisaties. Synergievoordelen zijn er niet zo heel veel in een markt die verzadigd is en men toch al gewend is om in consortia te werken. De Nederlandse bouwers zullen imo liever het vertrek van Ballast zien dan deze onder de hoede nemen.
    3 keer volledig mee eens. Ik begrijp daarom ook niet waarom je het een 'goed stuk' noemt. Welke synergievoordelen? En Heijmans en BAM hebben inderdaad wel andere dingen aan hun hoofd momenteel. VW zou kunnen, maar alleen in package deal ivm de claim A15. Sandering zou ook nog kunnen ware het niet dat Strukton al drie kleinere partijtjes heeft overgenomen afgelopen jaar. Verder zie ik binnelands alleen partijen geinteresseerd in onderdelen van Ballast. Buitenlands Strabag en misschien Hochtief. De eerste zit toch al in het Vaanplein fiasco en heeft info daarover, de tweede zoekt uitbreiding van o.a. PPS aktiviteiten op de NL markt en hoest met groot gemak de centjes op.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links