Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Gigadrukke week!

De komende beursweek in vogelvlucht

 

Geniaal, met één plaatje en in één zin het hele montetaire en politiek-bestuurlijke wanbeleid te kakken zetten in ons land en eigenlijk de hele EU :-)

 

 

Over montetair en politiek-bestuurlijk wanbeleid gesproken, vandaag stemmen de Grieken. Hoest. Kuch. Dinsdag verschijnt de officiële uitslag, maar morgen worden we vast al wijzer. Gelet op de polls wint het linkse Syriza. Als ik naar de Griekse rente kijk, dan gokken de markten op een sisser.

 

 

Ja, de rente is opgelopen. Het is echter nog niets in vergelijking met een paar jaar geleden, toen een mogelijke Grexit aan de orde van de dag was. De beurs verwacht nu misschien wat schokken, maar ziet Griekenland niet meer als bedreiging voor het voortbestaan van EU en euro.

 

 

Update 18:00 uur: de eerste exitpolls, Syriza dus. Niet zo'n beetje ook.

 

 

Klaas Beknot

We hebben dit jaar nog geen seconde rust op gehad op de beurs en de komende twee weken kunt u het ook wel vergeten om uw benen op tafel te gooien. Er is een stampvolle agenda en na de twee eerste woelige handelsdagen gaan we zien hoe de markt het ECB-programma écht inprijst.

Zetten EUR/USD en de Europese rentes hun run naar het middelpunt van de aarde of nul Kelvin voort, of hebben we de bodem al gezien? Mocht de euro naar hooguit pariteit gaan met de dollar en de rentes echt naar nul of nog minder, dan denk ik dat de markt redeneert dat het niet goed of genoeg is.

DNB-president Klaas Knot zat vandaag overigens in Buitenhof en bevestigde dat hij tegen de ECB-plannen was en is. Als ik het zo zie, vindt hij de huidige non-inflatie geen probleem. Dat verbaast mij, want afgerond 2% inflatie is hét enige, echte ECB-mandaat Ik citeer ANP:

Knot bestempelde de nieuwe maatregelen als een paardenmiddel. Hij had liever gezien dat verder was gezocht naar de grondslag van de lage inflatie. Bovendien waren de zorgen over deflatie volgens Knot nog niet acuut genoeg om nu al in te grijpen.

De daling van de olieprijs noemde Knot ''een cadeautje'', evenals de goedkopere euro. Knot verwacht dat beide elementen de economie goed zullen doen en dat er ruimte komt voor belastingmeevallers.

Wat een agenda!

Genoeg hierover, we gaan naar de beursagenda kijken die uitpuilt van de Grote Namen en Belangrijke Cijfers:

  • Fed-rentebesluit! Geen persconferentie, dus geen gevis wanneer de Fed de rente verhoogt. De beurs gaat op z'n vroegst van oktober uit. Zelf denk ik van niet, want de VS blijft niet tegen de wereldeconomie in groeien. Het is wel interessant om te horen hoe de Fed die leest
  • Bij ons KW4-cijfers van Royal Dutch Shell (daarover zometeen meer!), Philips (heeft al weer gewinstgewaarschuwd) en Unibail-Rodamco. Exact houdt een buitengewone aandeelsvergadering
  • In het buitenland zijn de grootste namen met KW4-cijfers: Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Alibaba, AT&T, Pfizer, Chevron, Procter & Gamble, Boeing, Ford, Deutsche Bank, Siemens, Novartis, Roche en Manpower
  • BBP-cijfers VS, VK en Spanje! Zorgen altijd voor reuring, maar deze cijfers van gisteren zijn voor de beurs minder belangrijk dan economische indicatoren van vandaag, ofwel deze week de Duitse Ifo Geschäftsklima en de Amerikaanse Markit en Chicago inkoopmanagersindices
  • Restmateriaal deze week vormen de Amerikaande Case-Shiller huizenindex, orders duurzame goederen, jobless claims en consumentenvertrouwen Universiteit van Michigan. Duitsland maakt werkloosheidcijfers over januari bekend

Royal Dutch Dividend I

Of het nou rechtsreeks is via de aandelen, via fondsen of trackers, of uw pensioenfonds dat er voor u in belegt, ie-der-een zit in Royal Dutch Shell. Daarom even speciale aandacht voor de cijfers deze week en natuurlijk de enorme dividendverhoging die de dollar voor het fonds doorvoert :-)

Ja, want Shell betaalt haar beroemde dividend - het is niet voor niets een Dividend Aristocrat - in dollars uit en dat komt mooi uit deze dagen. Om u een idee te geven:

  • Over 2014 bedroeg het dividend van de Koninklijke 1,88 dollar per aandeel
  • Toen Shell dat vorig jaar rond deze tijd afkondigde deed EUR/USD rond 1,35, ofwel kreeg u 1,39 euro per aandeel dividend
  • Op de huidige koers van EUR/USD van 1,12 krijgt u maar liefst 1,68 euro dividend, da's 20% meer!

De KW4-cijfers van Royal Dutch Shell zijn natuurlijk niet best, daar hoeft u geen raketgeleerde voor te zijn met die enorme olieprijsdaling. Is ingeprijsd. Topman Ben van Beurden is daar ook vandaag weer vrij laconiek over. Terecht dunkt me. Shell heeft het in ruim een eeuw wel gekker meegemaakt.

 

 

Royal Dutch Dividend II

Zelf schroeft het concern net als de concurrentie en eigenlijk de hele industrietak de investeringen al terug en dan komt er vanzelf een moment dat de wal het schip keert. Olies heeft bovendien heel veel vet op de botten om slechte tijden door te komen. Desnoods verkoopt ze nog onderdelen.

Volgens bijna alle analisten heeft Shell geld en kasstroom zat om in ieder geval het huidige dividend voort te zetten. Of er een verhoging in zit? Dat zou een ongelooflijk signaal van vertrouwen zijn, maar of het zo is en verstandig is? Shell wil met haar dividendgroei de inflatie verslaan en die is er niet.

Sla me donderdag maar om mijn oren, maar ik denk daarom ook aan 1,88 dollar voor 2015. Ze eten nog liever droog brood bij Shell dan dat ze het dividend verlagen. Dat gaat niet gebeuren en misschien zit ik mis, maar dat lees ik ook steeds tussen de regels door in de woorden van Van Beurden.

Om heel eerlijk te zijn bevallen Van Beurden en ook Knot mij ook wel een beetje, hoewel er altijd ktitiek te geven is. Gewoon nuchtere, ouderwetsche, degelijke Hollandsche heeren die zich niet meteen gek laten maken door de waan van de dag en de laatste koerstik op de beursborden.

AEX'en, rente, euro en goud

Over de laatste koerstik op de borden gesproken, de AEX is niet te houden. Let wel, de dalende euro is hier héél erg debet aan, want dollar-beleggers verdienen hier niks mee. Copypaste ik nog een onderwerpregel uit mijn mail: AEX klaar voor 500-530 - TOSTRAMS Special & video-update:

 


(fullscreen)

 

Omdat ik het toch over dividend heb, de AEX-herbeleggingsindex zette vorige week een nieuwe all time high neer en stijgt nu letterlijk ins blaue hinein:

 


(fullscreen)

 

Onze rente daarentegen wil de schuilkelders in. Als de markten er op rekenen dat het ECB-programma gaat werken, dan hebben we denk ik de bodem gezien (van de 33-jarige neergaande trend!). Wil onze rente na de schuilkelder de atoombunker in (negatieve rente?), dan...

 


(fullscreen)

 

EUR/USD nog even. Is er nog een (groot)bank over die géén pariteit (1:1) als koersdoel heeft? Ik moet nog zien of dat gebeurt, zeker als de markten mogelijk zich gaan afvragen of de Fed die renteverhoging niet op de lange baan schuift:

 


(fullscreen)

 

Tot slot nog de Grote Winnaar tot dusverre dit jaar: goud in euro's!

 


(fullscreen)

 

Ik wens u veel succes en wijsheid deze week en hieronder nog even de hele agenda. Morgenochtend doe ik een extra vroege BeursVandaag, want ik haast me dan naar het Damrak waar Selwyn Duijvesteijn de gong mag luiden. Hit 'm hard, hit 'm fast, jongen :-)

26 jan
00:50 Japan handelsbalans dec (cons. -740B)
08:00 Delhaize KW4-cijfers
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklimaindex jan (cons. 106,3)
11:00 EU detailhandelsverkopen dec
15:45 VS flash services PMI jan (cons. 53,8)
16:00 VS Dallas Fed index jan
22:00 Microsoft KW4-cijfers
22:00 Texas Instruments KW4-cijfers

27 jan
07:00 Philips KW4-cijfers
08:00 Novartis KW4-cijfers
08:00 Siemens KW4-cijfers
10:30 VK BBP KW4 (cons. 2,8%)
13:30 Caterpillar KW4-cijfers
14:00 Exact bava
14:00 3M KW4-cijfers
14:00 Pfizer KW4-cijfers
14:00 Procter & Gamble KW4-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen dec (cons. 0,5%)
15:00 S&P Case Shiller huizenmarktindex nov (cons. 4,5%)
16:00 VS consumentenvertrouwen jan (cons. 94,4)
16:00 VS verkopen nieuwe woningen dec (cons, 450k)
22:00 Apple KW4-cijfers
22:00 AT&T KW4-cijfers
22:00 Yahoo! KW4-cijfers

28 jan
08:00 Duitsland GFK consumentenklimaat feb (cons. 9,1)
08:00 Roche KW4-cijfers
14:00 Boeing KW4-cijfers
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 Unibail-Rodamco KW4-cijfers
18:00 Core Labaratories KW4-cijfers
20:00 Fed rentebesluit
22:00 Facebook KW4-cijfers
22:00 Qualcomm KW4-cijfers

29 jan
00:50 Japan detailhandelsverkopen dec (cons. 0,9%)
08:00 Royal Dutch Shell KW4-cijfers
08:00 Deutsche Bank
09:55 Duitsland werkloosheid jan (cons. 6,5%)
14:00 Duitsland inflatie CPI jan (cons. -0,8% MoM)
14:00 Colgate-Palmolive KW4-cijfers
14:00 Dow Chemical KW4-cijfers
14:00 Ford KW4-cijfers
14:00 Harley Davidson KW4-cijfers
14:00 Alibaba KW4-cijfers
14:30 VS Jobless Claims
16:00 VS pending home sales dec (cons. 0,5%)
22:00 Google KW4-cijfers
22:00 Visa KW4-cijfers
22:00 Amazon KW4-cijfers
22:00 Broadcom KW4-cijfers

30 jan
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen dec (cons 0,2%)
08:00 BT Group KW4-cijfers
09:00 Spanje BBP KW4 (cons. 0,6% QoQ)
11:00 EU inflatie CPI jan (cons. -0,5%)
14:00 Chevron KW4-cijfers
14:00 Mapower KW-cijfers
14:30 VS BBP KW4 (cons. 3,0%)
14:30 VS Employment cost index KW4 (cons. 0,6%)
15:45 VS Chicago PMI jan (cons. 58,0)
16:00 VS consumentensentiment Michigan jan (cons. 98,2)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. deschaker 25 januari 2015 17:07
    quote:

    Arod74 schreef op 25 januari 2015 16:29:

    Ben benieuwd wat het morgen wordt als Syriza wint. Vrijdag lieten Spaanse, Italiaanse en Franse banken (met uitzondering van de allergrootste dat wat milder bewogen) een aderlating zien op de beurs, verliezen van -3% to -6% (ING daalde met 1.8%), en dat bij stijgende indices.
    ...gewoon door de 460... wat er ook gebeurt
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links