Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Te snel?

De trends in alle tijdstermijnen zijn nog steeds opwaarts gericht. De AEX nadert ondertussen gestaag de onderkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal van dit jaar bij 450 tot 462:

  • Bij 450 ligt een oude horizontale weerstand.
  • Bij 462 ligt het te berekenen 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de forse correctie die in de maanden september-oktober plaatsvond. Destijds viel de AEX terug van ongeveer 426 naar 366.

Op ongeveer 10 punten na heeft de AEX deze onderkant alweer genaderd. Ik acht de kans reëel dat deze doelzone al op korte termijn kan worden opgezocht.

Opwaartse versnelling

In de afgelopen dagen werd een krachtige opwaartse versnelling gestart en binnen vier handelsdagen is de AEX opgelopen van een niveau van 411,45 naar bijna de 440 punten.

Afgelopen donderdag werd een bodem bij 411,45 op de borden gezet, waarna de dag werd afgesloten met een test van de sinds december langzaam dalende toppenlijn. Dit zorgde ook voor de vorming van een enorme hammer (bodempatroon) op de daggrafiek.

De genoemde toppenlijn werd uiteindelijk vrijdag opwaarts gebroken, wat het einde betekende van de steeds smaller wordende driehoeksformatie die sinds begin december de AEX in zijn greep hield. Ook werden vrijdag de vorige toppen bij 428,30 en 432,20 opwaarts gebroken.

Hiermee heeft de AEX voldaan aan mijn verwachting voor januari: een test en mogelijke doorbraak van deze toppen.

Weinig weerstand

Op de daggrafiek is maar weinig weerstand te vinden tot aan de 450 punten. De enige weerstand die nog boven de markt lag was de sinds de zomer van vorig jaar stijgende toppenlijn. Ook deze toppenlijn werd twee dagen geleden opwaarts gebroken, waarna gisteren de opwaartse versnelling werd voortgezet.

Niets lijkt meer een test van de zone 450 tot 462 in de weg te staan in de komende paar weken. Zodra deze zone in zicht komt, moeten we echter wel alert zijn op topvormingsignalen.

Een opgaande trend wordt namelijk gevormd door de correctieve bewegingen (hogere bodems) en de kans is groot dat binnenkort een volgende neerwaartse beweging wordt gestart.

Voor het eerste Fibonacci-projectieniveau in het zeerkortetermijnbeeld moeten we kijken naar de eerste correctie van dit jaar. Die vond plaats vanaf een top van 428,30 naar een dieptepunt van 406,30. Hiermee kwam de AEX nipt onder mijn doel van deze terugtest (409) uit.

Het eerste projectieniveau van deze correctie ligt dan bij 442.

Daggrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerst een terugtest?

Steunniveaus liggen bij de voormalige toppen van 432,20 en 428,30. Ook de technische indicatoren geven aan dat een verdere opgaande beweging in de komende tijd reëel is. Zowel de RSI als de MACD braken door hun dalende toppenlijnen waarbij de MACD vorige week een positieve crossing maakte.

Beide indicatoren hebben nog genoeg opwaartse ruimte.

Kortom: de opgaande kortetermijntrend is zeer krachtig en een verdere stijging naar de zone 450 tot 462 is in de komende weken realistisch.

Toch zou een test van de 442 (Fibonacci-projectieniveau op zeer korte termijn) even voor een tijdelijke en kortstondige terugtest kunnen zorgen richting mogelijk 428,30 tot 432,20 voordat de opgaande weg wordt vervolgd naar 450 tot 462.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

528 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 21 januari 2015 09:00
    quote:

    MickBe schreef op 21 januari 2015 08:52:

    alles valt en staat met het bericht van Draghi morgen. Daar kan geen TA tegenop.
    Helemaal mee eens.
    Wedden dat hij zijn keutel intrekt als het Draghi effect anders uitpakt?
    Zelf verwacht ik dat het na Draghi spike omhoog gaat en daarna corrigeert, want veel nieuws (wat niet zo'n best nieuws is eigenlijk!!) zit al in deze stijging verwerkt.
    Meer slechte cijfers dan prima cijfers, brandhaarden in de wereld, terreuraanslagen die niet meer in het Midden-Oosten plaats vinden, maar ook zeer dichtbij (die in Nederland is al in de maak maar worden tot nu toe nog gelukkig verijdeld) en de Euro die afglijdt, etc.
    Ik durf mijn vingers er niet aan te branden om nu nog in te stappen.
  2. [verwijderd] 21 januari 2015 09:34
    Ik vind de rit van 400-410 naar nu 440 te snel gegaan. Dat in combinatie met de griekse onzekerheid en eventueel het niet leveren van alle Draghi verwachtingen, resulteert erin dat ik een shortpositie op de AEX heb ingenomen op 439. SL ligt ver weg op 466 voor het geval dat er toch alleen maar positieve ontwikkelingen blijven komen. Maar kans op een terugval acht ik groter momenteel.
528 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links