Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer van hetzelfde

Vorige week bespraken wij de technische scenario’s voor de Europese indices. Klik hier. De eerste richtpunten zijn berekend. De stoplosses zijn bepaald voor de individuele markten. De valkuilen zijn aangegeven. Nu is het wachten op de stappen die de beurzen nemen.

L’Oreal: 67,30
In de grafiek van L’Oréal ontdekken wij sinds de bodem van afgelopen maart een groot consolidatiepatroon, te weten een ascending triangle.

De kenmerken van dit patroon zijn achtereenvolgende hogere bodems en opvolgende toppen, die steeds nagenoeg in dezelfde koerszone worden gerealiseerd. Bekijken we de grafiek van L’Oreal dan lijken de technische indicaties aanwezig, dat de koers wederom op de stijgende trendlijn een hogere bodem vormde.

Dit impliceert dat de aandelenkoers weer kan stijgen naar de zone van 67,30 euro, waarin in de afgelopen maanden steeds de toppen zijn gerealiseerd. Op basis van de ascending triangle nemen wij aan dat deze horizontale barrière uiteindelijk wordt gebroken. Vooralsnog richten wij onze blik op de eerste stap van deze stijging naar 67,30 euro.

Aventis: 52,20 euro
In de afgelopen zeven weken heeft de koers van Aventis gevangen gezeten in een min of meer zijwaartse beweging. Binnen deze beweging valt ons op dat de bodems steeds op een iets hoger niveau zijn gerealiseerd. Hiermee continueert de koers het patroon sinds begin augustus. Sinds het begin van deze maand liggen alle bodems op hogere niveaus.

Aan de zijwaartse beweging kwam begin vorige week een einde, toen de koers opwaarts uitbrak. De vorige top van halverwege september rond 49,50 euro vormde wederom het eerste aarzelingspunt en bracht de koers terug naar het uitbraakniveau. Wij denken, gelet op de uitbraak uit de handelszone, dat de koers in de komende tijd de opwaartse weg weer inslaat.

Het eerste aarzelingspunt is uiteraard 49,50 euro, maar het uiteindelijke koersdoel wordt 52,20 euro.

Carrefour: 46,60 euro
Sinds maart laat de koers van Carrefour een duidelijk stijgingspatroon zien. Binnen dit patroon zijn perioden aan te geven waarin de koers min of meer zijwaarts bewoog. Het beeld sinds begin oktober kwalificeren wij bijvoorbeeld als zodanig. De koers stuiterde heen en weer tussen de bodems rond 43,40 euro en de toppen rond 46,60 euro.

Met de daling van vrijdag lijkt de koers weer aan de vooravond te staan van een stijging naar 46,60 euro, nu de vloer rond 43,40 euro is aangetikt. Carrefour vormt momenteel een interessant fonds voor de kortere termijn georiënteerde beleggers onder ons.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Global Markets. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links