Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Tussenweek

Vooruitblik: Tussenweek

 

Even doorklikken, wordt ie vanzelf groot en leesbaar:

 

 

Laat u niet in de luren leggen, want exploratie, productie en consumptie is natuurlijk iets anders dan prijzen:

 

 

Het begrip contango valt weer de laatste tijd, ofwel de future-prijzen voor ruwe olie - hier West-Texas Light Intermediate - lopen uiteen. Let vooral op de juni en december futures en na december 2017 is er vrijwel nog geen handel. Ja, de markt gaat uit van hogere prijzen, maar niet héél veel.

Kortom, kijk vooral naar deze futures, als u spannende verhalen leest dat er hele vloten olietankers worden ingehuurd, volgepompt en op de rede worden gelegd in afwachting van hogere prijzen. Kan best zijn, maar dat is wel hóóg risico. Dichter bij huis: verwacht niet al te veel koerswonderen van Vopak?

 

 

KW4-cijferseizoen

Goedemiddag lezers, terug van weggeweest (winterstop) mijn zondagse vooruitblik op de beursweek. Stiekem vind ik ik dit zelf het leukste verhaal om te doen en misschien ook wel mijn beste stukken. Ik neem er de tijd voor, terwijl de rest van de week het altijd haast en kunst- en vliegwerk is.

Ons wacht een beetje een tussenweek. Vorige week hadden we de inkoopmanagersindices en Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Volgende week gaat het KW4-bedrijfscijferseizoen los en is er het zoveelste ECB rentebesluit der rentebesluiten: de bank maakt bekend staatsobligaties te kopen.

Deze week maken we een voorzichtig begin met het cijferseizoen. In de polder hebben we Ahold met haar omzet en SbowWorld. In de VS is Alcoa dinsdag de eerste, maar in de dagen er na zijn Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Intel en Schlumberger interessanter.

Het is wel een mooie mix, want met die paar namen namen komen we zo in één keer veel te weten:

  • Met Ahold krijgne we een beeld van wat het dollar-effect is voor de AEX- (en AMX-)bedrijven, want u weet dat onze lievelingen hun omzet vooral in die sterk aangetrokken Amerikaanse munt boeken. Unilever en Heineken zijn wat dat betreft letterlijk de grootste usual suspects
  • Met Intel krijgen we een inkijkje in de technologiesector én het bedrijf is een goede bekende van ASML, dat volgende week doorkomt
  • Schlumberger is hét Amerikaanse olie-exploratiebedrijf en vinger aan de knop dus bij Royal Dutch Shell, Fugro, SBM Offshore, Vopak en misschien wel Boskalis-Westminster en HAL zelf
  • Financials zijn niet zo interessant? Ik zou het denken. Geinig dat vorige week Goldman Sachs schreef dat JP Morgan Chase zichzelf moet opsplitsen voor meer waarde. Dat splitsten vinden véél Amerikanen, maar om andere redenen. Goldman Sachs mag van hen ook in duizend stukken

ECB!

Let verder deze week op:

  • Diverse inflatiecijfers, maar het gaat natuurlijk vooral om Duitsland en de VS
  • Het Fed Beige Book met allerlei anekdotisch materiaal over de stand van zaken van de Amerikaanse economie. Trekken die lonen echt niet aan, zoals vrijdag uit het Payroll Report bleek...?
  • De Amerikaanse detailhandelsverkopen, die weer belangrijker beginnen te worden voor de beurs
  • De JOLTS - Job Openings & Labor Turnover Survey - ofwel vacatues schijnen Fed-voorzitter Janet Yellen's favoriete macro te zijn
  • Leading indicators New York en Philadelphia Fed Index geven een indruk van de economie in die belangrijke regio's
  • Tot slot is er het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan

Genoeg te doen deze week, maar nogmaals het is denk ik toch een tussenweek. De grote schaduw die boven de markt hangt is voor hoeveel euro de ECB welke staatsobligaties gaat opkopen? Want met deflatie in Europa - de ECB heeft zeg een 2%-inflatiemandaat - is dit een zekerheidje.

Zelf denk ik aan minimaal 1 biljoen euro en niet 500 miljard euro, zoals vrijdag ineens rond zong. De ECB weet nu dat de markt dit te weinig vindt. Daar gaan deze week vast de geruchten en hints over, net als wat de ECB precies gaat opkopen. Alleen investmentgrade staatspapier of alles?

Met investmentgrade wordt al het staatspapier bedoeld met minimaal een BBB-kwalificatie van de rating-bureau's erop. Hier staan ze allemaal. Dat betekent ook Italië en Spanje, hoewel S&P BBB- voor de Rome hanteert. Ach ja, sinds Keizer Nero wordt daar al met de munt geknoeid :-)

AEX, rente en EUR/USD

Pak ik tot slot de grafieken er nog even bij. Technisch gesproken zou de AEX weer eens een hoger topje mogen neerzetten om die prachtige opgaande trend te continueren. Daar is een mooi cijferseizoen met swingende outlooks en een genereuze ECB voor nodig?

 


(fullscreen)

 

Kijk ik nog bij onze Nationale Grote Boze Tulpenbol Grafiek. Behalve dobbeltje oudejaarsstand AEX waag ik mij nóóit aan voorspellingen, maar ik gok dat als de ECB bekend maakt staatsobligaties te kopen onze rente de bodembel luidt van de neergaande trend sinds 1981.

Voor wat het waard is, hoor. Vorig voorjaar hoopte ik stiekem bij het aflsluiten van mijn hypotheek de bodem te vissen, maar onze rente bleek in het afgelopen jaar nog een keetje doormidden te kunnen. Het zoveelste lesje in nederigheid van Mr. Market voor mij.

 


(fullscreen)

 

Dan EUR/USD nog. U ziet intussen de pariteit koersdoelen (EUR/USD 1,00) ergens in de komende jaren voorbijvliegen van de banken (onder meer Goldman Sachs en ene ABN Amro) en dan wil de markt nog wel eens de kont tegen de krib gooien. Niettemin speelt ook hier de ECB de sleutelrol.

 


(fullscreen)

 

Ik wens u veel succes deze week, tot morgen voorbeurs en hier is de agenda:

12 jan
00:00 Tokyo Stock Exchange gesloten

13 jan
04:30 China handelsbalans dec (cons, 49,85B)
16:00 VS JOLTS nov (cons. 4,85M)
20:00 VS overheidsschuld dec (cons. 22B)
22:00 Alcoa KW4-cijfers

14 jan
08:00 SnowWorld KW4-cijfers
08:45 Frankrijk infaltie CPI dec
10:00 Italië inflatie CPI dec
11:00 EU industriële productie nov (cons. 0,2% MoM)
13:00 JPMorgan Chase KW4-cijfers
14:00 Wels Fargo KW4-cijfers.
14:30 VS detailhandelsverkopen dec (cons 0,1% MoM)
14:30 VS im- en exportprijzen dec (cons -2,9% en -1,3%)
16:00 VS bedrijfsvoorraden nov (cons. +0,2%)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed Beige Book

14 jan
08:00 Ahold KW4-omzet
09:00 Spanje inflatie CPI dec (cons -1,1%)
11:00 EU handelsbalans nov
13:00 Bank of America Merril Lynch KW4-cijfers
14:00 Citigroup KW4-cijfers
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS inflatie PPI dec (cons -0,4% MoM)
14:30 VS NY Empire State Manufacturing Index jan (cons. 5,0)
16:00 VS Philly Fed Manufacturing Index jan (cons. 20,0)
22:00 BlackRock KW4-cijfers
22:00 Intel KW4-cijfers
22:00 Schlumberger KW4-cijfers

16 jan
08:00 Duitsland inflatie CPI dec
11:00 EU CPI dec (cons. -0,1% MoM)
14:00 Goldman Sachs KW4-cijfers
14:30 VS inflatie CPI dec (cons. -0,4% MoM)
15:15 VS industriële productie dec (cons. +0,1% MoM)
16:00 VS Consumentenvertrouwen UvM jan (cons. 94,1)
22:00 VS Treasury International Capital


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links