Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuwe kansen

Als eerste natuurlijk de allerbeste wensen voor 2015 voor alle lezers en reageerders. Ook dit jaar zal ik weer de dagelijkse technische analyse bij IEX verzorgen. Na anderhalve week afwezigheid pak ik vandaag mijn liniaal weer op voor de eerste analyse van 2015.

In de komende dagen zal ik ook de uitslag van de decemberprijsvraag verwerken en naar u communiceren. Verder zullen diegenen die een technische analyse naar mij hebben gestuurd kans maken op publicatie hier op IEX.nl.

Hoe staan de markten ervoor en wat mogen we in de komende weken en maanden verwachten?

Boven 366

In het langetermijnbeeld is de stijgende trend nog steeds intact. In het afgelopen jaar werd de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn in oktober nog bijna getest met een jaardieptepunt bij 366. Ik acht de kans zeer klein dat de AEX dit jaar onder deze nieuwe langetermijnsteun terecht zal komen.

Wel verwacht ik dat er opnieuw meerdere correcties (tussen de 5 en 10% daling) zullen optreden. In de afgelopen twee jaar vonden er elk jaar zes correcties plaats waarvan er jaarlijks eentje meer dan de 10% bedroeg.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor dit jaar houd ik rekening met een verdere stijging naar de zone 470 tot 495. Bij het laatste niveau ligt de top uit 2007. Dit was het startpunt van een forse twee jaar durende bearmarkt van ruim 350 punten.

Top uit 2007

In het afgelopen jaar werd het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van deze daling opwaarts gebroken. Dit niveau lag bij 423. Een belangrijk signaal in het stijgende langetermijnbeeld wat vaak inhoudt dat het beginpunt (495) weer kan worden opgezocht.

Wanneer dit doel bereikt zal worden, is echter onmogelijk te zeggen, maar de kans is naar mijn mening groot dat dit niveau in de tweede helft van dit nieuwe handelsjaar in beeld kan komen.

Voor dit kwartaal houd ik rekening met een beweging naar de zone 450 tot 462. Dit is al enige tijd mijn doel voor de eerste drie maanden van dit jaar. Hier ligt:

  • een belangrijke oude horizontale weerstand
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de bodem (366) en top (432) van het afgelopen jaar

Vanaf de 366-oktoberbodem werd een nieuwe stijgende kortetermijntrend gestart waarbij de AEX in bijna een rechte lijn opliep naar de 432.

 

Topje bij 428,30

In tegenstelling tot veel analisten en beleggers begin december, gaf ik aan dat een forse terugval mocht worden verwacht in plaats van een verdere eindejaarsrally.

De terugval ging aanzienlijk dieper dan ik had verwacht maar de eerste hogere kortetermijnbodem werd uiteindelijk medio december net onder de 390 geplaatst.

Ik gaf ruim drie weken geleden aan dat een topje verwacht mocht worden rond de nog openstaande gap tussen de 424,30 en 427,30. Uiteindelijk werd 29 december de gehele gap toch gesloten en een topje gevormd bij 428,30.

Ook werd toen een hanging man toppatroon gevormd waarna de huidige terugtest werd opgestart. Met de gevormde eerste candlestick van dit jaar (afgelopen vrijdag) werd ook nog een bearish engulfing op de borden gezet.

Eerst terug

Zolang de AEX in de komende dagen onder de top van 428,30 blijft, acht ik de kans groot dat een verdere terugval zal plaatsvinden voordat de AEX zijn jaartop verhoogd. Er waren twee richtpunten die ik in mijn laatste analyses van vorig jaar aangaf:

  • de bekende 415,90
  • de 409

Het 50-daags gemiddelde op de daggrafiek is opgelopen naar bijna 415,90 en het 200-daags gemiddelde ligt rond de 409. We moeten in de komende twee weken dan ook alert zijn op bodempatronen zodra de 415,90 in zicht komt.

Wanneer hogere top?

Waar en wanneer een volgende bodem wordt geplaatst is echter onmogelijk aan te geven. Het dieptepunt van deze kortstondige terugval staat tot op heden bij 420 punten.

Mocht mijn visie uitkomen en de AEX in de komende twee weken nog iets verder zakken voordat de jaartop wordt verhoogd in de loop van januari dan zullen ongetwijfeld weer de nodige columns verschijnen over het belang van de eerste handelsdag en de eerste handelsweek van januari voor het verdere verloop van dit jaar.

Leuke informatie, maar ik kijk vooral naar de trend en omkeerpatronen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

590 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 5 januari 2015 09:09
    Vannacht een heleboel transacties gedaan:

    Short euro gesloten met 163 pips winst en long gegaan op 1,1933

    2 shorts USD gesloten

    Long usdchf gesloten met ruim 200 pips winst en short usdchf gegaan.

    Shorts euryen gesloten en long euryen gegaan op 144,1

    Long nzdyen gesloten en short gegaan op 92,27

    In elk geval had ik vannacht 450 pips winst. Was leuk wakker worden.

    De strategie van USDDKK heb ik eruit gegooid.
590 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links