Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandelen of liever obligaties?

Allereerst iedereen een heel gelukkig nieuwjaar en heel veel succes in 2015. Zo aan het begin van het nieuwe jaar, nog voor we echt begonnen zijn, is het eerst nog even goed om terug te kijken.

Het is gek te zien dan bepaalde obligatiemarkten het beter deden dan aandelenmarkten. Obligaties hebben de naam redelijk risicoloos te zijn en het rendement wordt hoger naarmate de risico’s toenemen. Maar als een centrale bank alle shit opkoopt, dan gelden alle oude regels van risk en return niet meer en is het een groot casino geworden waar beleggers geluk verwaren met kennis.

Een mooi voorbeeld: Portugal tienjarige-obligaties,  daarmee maakte u 34% rendement in 2014. De aandelen in het Portugese Lissabon deden het iets minder goed, zo blijkt uit de grafiek. Aandelen verloren fors.

 

TLT, oftewel de 30-jarige Amerikaanse staatsleningen, die maakten een rendement van 37 %, iets beter dan de Dow Jones…



Dow Jones maakte ondanks oudejaars dip toch nog een plus van 7,5% voor het jaar. Je moet je afvragen of de stoom niet uit de rally is? U moet zich afvragen of de rentes nog lager kunnen? Geld toe krijgen bij het afsluiten van een lening, dat zou het businessmodel van banken niet overleven. Dus we weten waar de bodem is. 



De AEX had geen spectaculair jaar, maar met de dividenden meegerend was het toch bijna 9%. Wat veel beter is dan een spaarrekening.




De Duitse Dax is een herbeleggingsindex en had de performance dus inclusief de dividenden. Maar grafisch stelt het allemaal niet zo veel voor.



Winnaars en verliezers

Terug naar AEX. Even officieel, het rijtje winnaars van 2014. 

  • Altice +121%, wie had dat durven denken?
  • ASML +32%
  • Reed Elsevier +32%. Zegt dit iets over de uitgeverssector? Ik dacht dat het niet zo goed ging in die sector.
  • Corio +31%.
  • Wolters Kluwer +26%, in een supersaai aandeel, idem aan Elsevier.

Verliezers

  • Met stip op 1: Imtech. Het is maar hoe u rekent, maar wat mij betreft bijna -100%. Als u de grafiek bekijkt, denkt u wellicht dat er een fout in zit, maar nee dit is gewoon wat het was, gecorrigeerd voor de splitsingen. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.


  • Een goede tweede is Fugro. Dat aandeel had last van vele zaken, onder andere de olieprijs, en behaald een resultaat van -60%. 



  • SBM Offshore had te maken met schandalen en een lage olieprijs: -34%.



  • Arcelor Mittal -28%.
  • TNT Express terecht -17%
  • Gemalto -14%. 

Een van de best beurzen was China. 



Als die Chinezen stimuleren, dan doen ze het ook echt. Maar hoelang is een Chinese stimulatie (als variant op hoelang is een Chinees)?

Voorproefje

En als voorproefje op mijn volgende columns over de tips van 2015.



Ik geloof dat sommige sectoren langzaam maar zeker een gokje waard zijn. Ik heb een koopsignaal in 3D Systems oftewel DDD, de producent van 3D-printers.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 2 januari 2015 13:19
    Dat 3D-printen een grote sector kan worden staat voor mij vast. Dat één printerfabrikant daar gebruik van kan maken is minder helder. Het zou mij niks verbazen als je hetzelfde zit gebeuren als bij 2D-printen: de printers worden (bijna) weggegeven en de verbruiksgoederen leveren de winst op. Net als bij de cupjeskoffieautomaten ook. Dan moet je dus niet in DDD zitten, maar in de chemiereus die het als eerste snapt. Eentje die ervaring heeft met het ontwikkelen van grondstoffen voor polymeer-spuiten bijvoorbeeld. AKZO? TenCate?
  2. Bangizwe 2 januari 2015 13:50
    Eventus docent: Het is nog maar de vraag of het wel een massa product zal worden zoals een gewone printer. Ik twijfel er aan. De meeste spullen die je eventueel zou kunnen printen zijn volgens mij veel goedkoper als je ze gewoon in de winkel koopt. En of het de moeite is om er een te kopen en om het te leren gebruiken voor af en toe eens iets speciaals. Lijkt mij eerder iets voor een bedrijf, waar je naartoe kan gaan. En dan die DDD, ze maken wel heel weinig winst tov de aandelen die ze hebben uitstaan.
  3. [verwijderd] 2 januari 2015 18:34
    Iedereen in de eurozone en daarbuiten een

    ***Gelukkig en Gezond Nieuwjaar***

    en duurzaam hierna toewensend en het verder duurzaam bij het scorende motto

    “Marcel Tak for president!”

    latend, kan t.a.v. hetgeen wat Eventus docebit over het 3D-printen naar voren brengt opgemerkt worden dat in het geval dat het vaststaat dat een sector hiermee groot kan worden,

    waar Miss Doom een vraagteken achter plaatst, en waarover je de vraag kunt stellen is het probleempje van de potentiële mogelijkheid van het uitprinten van wapens bij de knappe koppen van de 3D industrie reeds voldoende onder controle of dient iedereen reeds een enkele reis naar bijvoorbeeld de maan te boeken,

    en het op een gegeven moment niemand in een hoge of lage of hongerloontje land zal verbazen,

    zoals het uiteraard inmiddels niemand in de vaart der volkeren in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis na o.m. twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen, de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak met de gevolgen van dien, de aan Rusland die voor het probleempje van het onder het smeltende ijs van Siberië tikkende tijdbom en alle overige probleempjes van de hoge en lage of hongerloontjes landen alle sleuteltjes in handen heeft als schurkenstaat en Rijk van Het Kwaad en het Rode Gevaar opgelegde sancties,

    meer hoeft te verbazen dat iedereen met zijn of haar vette vingers op het nieuwste model van een in een lage lonen of hongerloontje land gefabriceerd slim priegelschermpje van een gsm dat geen snoer meer heeft van de internetindustrie die geen lopende band heeft met de gevolgen voor de werkgelegenheid van dien, zoals in de spookstad Detroit is te zien, ging drukken,

    als hetzelfde gebeurt als bij 2D-printen en de printers (bijna) worden weggegeven en de verbruiksgoederen net als bij de cupjeskoffieautomaten de winst gaan opleveren, dan zal uiteraard DDD in de weg omhoog hiervan een graantje meepikken, en ongetwijfeld de hoofdprijs zal zijn weggelegd voor de chemiereus die het als eerste snapte, dus ervaring heeft met het ontwikkelen van grondstoffen voor polymeer-spuiten, zoals bijvoorbeeld mogelijk AKZO en TenCate.
  4. gerrit 69 3 januari 2015 14:46
    quote:

    zeurpietje schreef op 3 januari 2015 07:24:

    @theo Benschop
    de allerbeste wensen aan iedereen.
    Theo, een paar lesjes leesbaar schrijven zou je geen kwaad doen. heb je geen DDD printer voor nodig.
    zal ik een paar lesjes begrijpend lezen nemen en dan komen we elkaar wel weer tegen en begrijpen we elkaar ook nog.
    Theo schrijft zonder adem te halen.
  5. Eventus docebit 3 januari 2015 20:06
    Als je in de VS gaat investeren moet je wel even goed op de fundamentals letten. De beurzen gaan daar goed, maar er zitten heel wat bedrijven tussen die op een veel te hoge prijs/winst-verhouding staan. Het rap toenemende aantal IPO's met soms absurde waarderingen is ook een waarschuwingslampje.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links