Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tot volgend jaar

Als eerste maak ik van de gelegenheid gebruik om u allen hele fijne feestdagen te wensen en een gelukkig, gezond en financieel goed 2015. Ook wil ik u bedanken voor het lezen van en reageren onder mijn columns. Op maandag 5 januari start ik weer met mijn eerste column van 2015.

Hoe staan de markten er nu voor en wat mogen we nog verwachten in de komende anderhalve week?

Opgaande trend

Ik begin met het langetermijnbeeld en mijn verwachtingen voor het komende jaar. De sinds 2009 stijgende langetermijntrend is nog steeds intact en ik verwacht dat dit ook in het komende jaar wordt voortgezet.

Hierbij acht ik de kans groot dat belangrijke horizontale weerstanden bij 470 en 495 getest kunnen worden in de tweede helft van volgend jaar. Dit zal echter niet in een rechte opgaande lijn gebeuren.

Net als in de afgelopen jaren zullen de correcties de trendmatigheid bepalen van zowel de lange als middellangetermijntrend. In de afgelopen jaren waren er steeds zes correctieve bewegingen gedurende elk jaar:

  • eentje bedroeg ongeveer 13%
  • de andere bleven tussen de 5% en 10% steken

Dit jaar vonden de twee zwaarste correcties (13% en 10%) in de afgelopen maanden plaatst, ofwel correctie nummer vijf en zes van 2014. Tijdens de vijfde correctie werd nog bijna de sinds 2009 stijgende bodemlijn getest.

Dit was echter ook te zien als terugtest naar de voormalige top uit 2011 van 373 punten. Voor 2015 verwacht ik ook de nodige correcties, maar het is onmogelijk te zeggen vanaf welk punt en op welke dag deze zullen starten.

Kortere trend omhoog

De huidige kortere opgaande trend vanaf de 366-bodem werd vorige week de eerste hogere bodem geplaatst bij 389. Deze kortere opgaande trend kan in de komende maanden worden voortgezet richting de zone 450 tot 462.

Bij 450 ligt een voormalig doel en een horizontale weerstand en 462 is het te berekenen 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de jaarbodem en jaartop van dit jaar (bodem en top van de vijfde correctie).

Het zou mij niet verbazen als deze zone in het eerste kwartaal van 2015 zal worden getest, waarna een flinke correctie kan optreden.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wat mogen we in de komende twee weken verwachten? Ik houd er rekening mee dat de top van dit jaar bij 432,20 al op de borden is gezet. De kans is naar mijn mening klein dat die nog dit jaar zal worden opgehoogd. Ik verwacht in de eerste weken van volgend jaar pas een ophoging van deze top.

 

Sterk herstel

Ondanks dat er recent twee zware correcties hebben plaatsgevonden die gepaard gingen met klassieke capitulatiefasen, is de herstelbeweging nog sterker en sneller. Dit blijft een teken van kracht voor het komende jaar.

In de afgelopen week werd het grootste deel van de zesde correctie (van 432,20 tot 389) alweer ongedaan gemaakt. Precies een week geleden werd tijdens de tweede capitulatiefase van dit jaar de 389 op de borden gezet.

Hierna brak de AEX op woensdag door de dalende toppenlijn en werd donderdag met een opwaartse gap een groot aantal weerstanden zonder moeite doorbroken. Dit waren onder andere:

  • alle Fibonacci-retracementniveaus van de zesde correctie
  • het 50-daags en 200-daags gemiddelde

Omkeren

Deze bewegingen zorgden er uiteindelijk ook voor dat opnieuw een duidelijk omkeerpatroon op de weekgrafiek werd afgerond. Tijdens de vijfde correctie werd nog een enorme hammer gevormd, in de afgelopen twee weken werd een forse piercing line op de borden gezet in de weekgrafiek.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op de daggrafiek werd vrijdag onder de weerstand van 421,60 een hanging man geplaatst. Die werd gisteren direct opgeheven waardoor de top tijdens deze steile opgaande beweging sinds vorige week verder werd opgehoogd.

Terugtest

Ik gaf al aan dat als de AEX boven de 421,60 zou komen er ruimte ontstond naar de 424,40 tot 427,30. Dit is een nog openstaande gap tijdens de zesde correctie en hierbinnen ligt ook de voormalige jaartop van 425,80. Boven deze gap staat niets een hertest van de jaartop bij 432,20 meer in de weg.

Dat verwacht ik echter pas begin volgend jaar. Ik houd er rekening mee dat deze gap waarschijnlijk de top zal worden voor de laatste anderhalve week van dit jaar. Met een top bij 424,10 werd gisteren nog bijna de onderkant van deze gap getest.

Ook werd opnieuw een toppatroon (shooting star) op de borden gezet. Ondanks dat vrijdag al een intraday-terugtest plaatsvond naar de 415,90, blijft de kans op een nieuwe terugtest naar mijn mening aanwezig in de komende twee weken.

Buiten de 415,90 ligt er ook nog een belangrijk richtpunt voor een terugtest bij de 408 tot 409. De kans blijft aanwezig dat in het zeerkortetermijnbeeld een terugval naar deze steunniveaus zal plaatsvinden in de komende anderhalve week.

Tot zover de analyses voor dit jaar. Nogmaals hele fijne feestdagen en tot volgend jaar.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

2.706 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 136 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Animah 23 december 2014 09:11
    Een fijne vakantie gewenst Bas!
    Hartelijk bedankt voor je columns elke dag. Ze hoeven niet altijd te kloppen maar ze zijn altijd een mooie plaats voor mensen om van gedachten te komen wisselen.
    (Ben de geregelde regen aan bagger die recent gelukkig weer naar de achtergrond is verdwenen :))

    Enjoy & tot 5 januari!
  2. [verwijderd] 23 december 2014 09:13
    quote:

    B. Heijink schreef op 23 december 2014 09:04:

    @dank jullie wel, en leuk dat je het nog hebt onthouden F1F.... Klopt de 27e zal ik de 40 bereiken.....

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Ja, je kunt zeggen van F1F, maar op sociaal gebied nooit een onvertogen woord :)

    Fijne feestdagen en dito verjaardag, Bas!
2.706 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 136 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links