Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Onverantwoord advies RDS

We lopen tegen het eind van dit rare beleggingsjaar. De rente staat op bijna 0%, de olieprijs is in korte tijd gehalveerd en aandelen bereiken in een lange klim recordhoogtes, om vervolgens razendsnel te duikelen.

Blikvanger in negatieve zin was Royal Dutch Shell, dat na een top even boven de 31 euro afgleed naar 24 euro, om vervolgens weer wat te herstellen tot ruim 26 euro. Zo tegen het eind van dit vreemde jaar kom ik met een advies inzake RDS. Een onverantwoord advies eigenlijk.

RDS wordt door veel beleggers om het fraaie dividend in portefeuille genomen. Het dividend wordt in dollars uitgekeerd, dus is onderhevig aan valutaschommelingen. Maar bij de huidige dollarkoers en dat van het aandeel is het dividendrendement circa 5,7%.

Putjes schrijven

Aantrekkelijk, maar de hamvraag is of dat dividend kan worden gehandhaafd. Op IEX wordt hier flink over gediscussieerd. Veel analisten geven aan dat het dividend voor RDS geen probleem is, maar zekerheid is in de huidige tijd een schaars goed. Toch kan die zekerheid ten aanzien van het dividend voor een belangrijk deel wel verkregen worden.

In plaats van aandelen RDS te kopen, kunt u langlopende deep in the money putopties op RDS schrijven. In de optieprijs zit het verwachte dividend tot het eind van de looptijd verwerkt. Mocht RDS op enig moment geen dividend uitkeren, dan heeft u dat via de geschreven putoptie toch reeds ontvangen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Stel u heeft 2.600 euro om in RDS te investeren en het aandeel RDS noteert 26 euro.

 • U kunt dan 100 aandelen kopen.
 • Als RDS het dividend de komende jaren blijft uitkeren maakt u, afgezien van de eventuele koersveranderingen, een mooi rendement.
 • Maar als RDS, om wat voor reden dan ook, de dividenduitkering fors verlaagt, of helemaal stopzet, vist de belegger achter het net.
 • U kunt deze tegenvaller vermijden door bijvoorbeeld de RDS put december 2018 met uitoefenprijs 50 euro te schrijven.
 • Hiervoor ontvang u bij een RDS koers van 26 euro 28 euro, ofwel 2800 euro voor 1 contract.
 • U heeft op deze manier ook een positie in RDS, maar heeft het toekomstige dividend al vastgelegd. Kijkt u maar. Door de geschreven optie is uw liquiditeit gelijk aan de oorspronkelijke 2600 euro plus de ontvangen premie van 2800 euro, tezamen 5400 euro. Stel in december 2018 staat de koers van Koninklijke Olie nog steeds op 26 euro. De put optie is dan precies 24 euro waard.
 • Als u deze terugkoopt op die prijs, dan kost dat 2400 euro. Uw liquiditeit is gelijk aan 5400 minus 2400 is 3000 euro. Uw startkapitaal was 2600 euro, zodat u 15,4% rendement behaalt. Daar komt nog het rendement op uw liquiditeit bij.
 • Een 4-jaars deposito levert circa 2% per jaar op. Maar u kunt niet de gehele liquiditeit in een deposito plaatsen, vanwege de verplichte margin op de geschreven putoptie.
 • De verplichte margin zal bij de huidige percentages circa 3600 euro bedragen. Dit bedrag moet dus op een of andere wijze aan de effectenrekening gekoppeld blijven.
 • De overige 1800 euro zet u uit tegen 2%, wat in 4 jaar circa 140 euro oplevert. Uw eindkapitaal komt daarmee uit op 3140 euro. Zo wordt het totaalrendement bijna 21%.
 • Als u er in slaagt om op de verplichte marginliquiditeit nog een klein rendement van een paar procent in vier jaar te halen, wordt het totaalrendement circa 23%, nagenoeg gelijk aan het dividend van een directe belegging in RDS.

Stel nu dat RDS een dag na uw geschreven put actie besluit de komende vier jaar geen dividend uit te keren.

 • De markt is onaangenaam verrast en in december 2018 staat RDS op 20 euro.
 • Met een directe belegging in RDS is er een koersverlies van 23%, terwijl de dividendinkomsten nihil zijn. Het dividend wordt immers niet meer uitgekeerd.
 • De optieconstructie doet het nu beter. De put optie moet worden teruggekocht op 30 euro (totaal 3000 euro), zodat eind 2018 de liquiditeit 2400 euro is.
 • Daarnaast is nog minimaal 140 euro rente ontvangen, zodat het totaal op 2540 euro uitkomt. Met dat kleine beetje rente op de margin liquiditeit is de eindstand een kleine 2600 euro, ondanks het stopzetten van het dividend en de 23% koersdaling van RDS!

Let wel op dat u deze constructie goed begrijpt. Margins kunnen wijzigen, RDS kan stijgen tot boven de 50 euro (dan profiteert u niet van een verdere stijging). Maar het gaat om het idee om onzeker dividend via een geschreven lange termijn putoptie vast te leggen.

Wat is er zo onverantwoord aan deze constructie?

Niets, maar dat komt nu.

U kunt besluiten de liquiditeit niet in een laag renderende deposito te beleggen, maar bijvoorbeeld in de achtergestelde Rabobank Certificaten, die momenteel ruim 6% renderen. In plaats van de 5400 euro aan liquiditeit deels in een 2% deposito, kan het gehele bedrag in deze Rabo Certificaten.

En de verplichte margin dan? Geen probleem, want de margin kan verrekend worden met de dekkingswaarde van de Rabo Certificaten die (bij minstens 1 bank) 70% bedraagt.

Het plaatje ziet er dan als volgt uit.

 • U heeft 2600 euro beschikbaar en daar komt 2800 euro voor de geschreven putoptie bij. De 5400 euro investeert u geheel in de Rabo Certificaten.
 • Met een dekkingspercentage van 70% is de dekkingswaarde gelijk aan bijna 3800 euro, voldoende voor de benodigde margin van circa 3600 euro.
 • Eind 2018 is de liquiditeit van 5400 tegen 6% rendement uitgegroeid tot circa 6700 euro.
 • Stel dat RDS in 2018 nog steeds op 26 euro staat, waardoor 2400 euro moet worden betaald om de optie terug te kopen.
 • Dat betekent dat de liquiditeit eind 2018 gelijk is aan 4300 euro. Ten opzichte van het beginsaldo van 2600 euro is dat een rendement van 65%, ofwel circa 16% op jaarbasis.
 • Zonder dat RDS in koers hoeft te stijgen....

Wordt er niet beter op

Het spreekt vanzelf dat er grote risico's aan deze positie zijn verbonden. Niet zozeer ten aanzien van RDS, want de ingenomen putpositie is gelijk aan een gewone aankoop van het aandeel. Het risico zit in de aangekochte achtergestelde obligaties van Rabobank.

Als Rabobank de komende jaren geen uitkering op de certificaten doet, dat mag als de bank geen winst maakt, ontstaat er al een eerste probleem. Als de koers daardoor, of door andere oorzaken, flink zakt wordt het er niet beter op.

Ook moet u rekening houden dat door een koersdaling van RDS en/of een toenemende beweeglijkheid van RDS, de margin flink gaat stijgen, zodat de dekking vanuit de certificaten niet meer voldoende is.

Noodbedrag

Het echte rampenscenario ontstaat als zowel het aandeel RDS als de Rabo Certificaten eind 2018 niets meer waard zijn. Had u gewoon 100 aandelen RDS gekocht, dan is het maximale verlies 2600 euro minus eventueel ontvangen tussentijds dividend.

Koos u voor het verantwoorde advies van de geschreven put in combinatie met de risicovrije belegging van de liquiditeiten, dan zou het verlies minder dan 2200 euro bedragen. Maar met de constructie geschreven put en Rabo certificaten gaat u in het rampenscenario kopje onder en eindigt met een schuld van 5000 euro.

U bent immers verplicht 100 aandelen te kopen op 50 euro, terwijl uw liquiditeit nihil is. U moet dus bij deze constructie minstens dat bedrag achter de hand hebben om dit noodscenario op te lossen. Niet voor niets zei ik u al dat het om een onverantwoord advies ging....

Naschrift: in de berekening is voor de eenvoud in de rendementsberekeningen afgezien van het rente op rente en dividend op dividend effect. De prijzen zijn van woensdag 17 december.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Opties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank Certificaat

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
30 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Met Effekt
0
quote:

Cybres schreef op 18 dec 2014 om 14:27:


Mis eigenlijk ook nog iets duidelijker dat je boven de 50 euro niet meer mee doet met de beweging omhoog en je dus eigenlijk een 50 call moet bijkopen wil je het vergelijken met de directe investering.....maar Marcel geeft al duidelijk aan dat je de constructie goed moet begrijpen alvorens hem op te zetten maar daar schuilt wel het gevaar want het aantal beleggers dat dit echt volledig snapt is niet heel groot.


RDS heeft de laatste 15 jaar nooit boven 50€ gestaan, dat dat in 2018 wel gaat gebeuren is zeer onwaarschijnlijk.
Ik vind het een leuk idee alleen zou ik nooit een put schrijven die zo deep-in-the-money staat.

En als je met een hefboom in RABO certificaten gaat dan kun je overwegen dat te doen met de dekkingswaarde van je portefeuille ipv door Puts te schrijven (enne... die puts kosten je wel margin).Bij Degiro is de debet rente ca 1.25%, dwz flink minder dan RABO certificaten uitkeren.
Arod74
0
quote:

zeurpietje schreef op 18 dec 2014 om 14:45:


[...]

heb je daar een paar voorbeelden van svp.
indien mogelijk met isincodes. ben nl.zeer geinteresseerd in een dergelijke belegging dar ik voor 2/3 liquide ben de laatste maanden.


Ik zie trouwens wel dat de kortlopende bedrijfsobligaties meer rond de 3% zitten dan rond de 6%. De langlopende bedrijfsobligaties die hebben op het moment wel dat rendement. Die ene waar ik in beleg is een fonds van ING maar gek genoeg niet in Nederland verkrijgbaar (ik woon in Spanje): www.morningstar.es/es/funds/snapshot/..., daar heb je niet veel aan.

Op morningstar.nl kun je de bedrijfsobligatiefondsen vinden (en de isin):

de kortlopende:
tools.morningstar.nl/nl/fundscreener/...

en de langlopende:
tools.morningstar.nl/nl/fundscreener/...

Je kunt trouwens zelf de selectie aanpassen door de morningstarcategorie te wijzigigen, zo kun je kiezen voor obligaties in andere valuta e.d.

Hopelijk heb je hier wat aan.
zeurpietje
0
@aron74
6% leek me ook wel erg hoog voor de korte termijn.
niettemin bedankt voor de tip waar ik kan gaan zoeken.
Gunther
0
Waarom geen aandelen kopen en puts en calls schrijven? Als t dividend wordt verlaagd zal de koers dalen en heb je de premie van de call ook.
Ritageld
1
Inderdaad een onverantwoord advies.

Een beleggingsadviseur zou nooit een advies moeten willen geven voor een short put, ook niet van RDS.

2018 is ver weg, en RDS kan dan 14 staan, hetgeen eerder is gebeurd. Weg zogenaamd mooi rendement; omgeslagen in een een lelijk negatief rendement.
sjaak1918
0
quote:

Ritageld schreef op 22 dec 2014 om 12:06:


Inderdaad een onverantwoord advies.

Een beleggingsadviseur zou nooit een advies moeten willen geven voor een short put, ook niet van RDS.

2018 is ver weg, en RDS kan dan 14 staan, hetgeen eerder is gebeurd. Weg zogenaamd mooi rendement; omgeslagen in een een lelijk negatief rendement.Beste Rita,

Een advies om puts te schrijven hoeft op zich niet onverantwoord te zijn. Het is onverantwoord om de verplichting aan te gaan, als je niet begrijpt wat het inhoudt.
Je maximale verlies met de RDS put50 voor dec18 is ongeveer 2.500, en dat alleen als RDS niets meer waard is tegen die tijd. RDS op nul euro; hoe groot is de kans? Je maximale winst is ongeveer een zelfde bedrag, als RDS 50 euro of hoger staat in dec.2018. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken op de beurs, met een hoger verlies- en winstpotentieel.
Je kunt het verlies ook nog eens beperken, door een RDS put25, put20 of put30 voor dec.18 terug te kopen. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van het winstpotentieel.

Het "onverantwoorde" zit juist in de belegging van het vrijgekomen geld en het geld wat je alternatief in RDS zou investeren zoals Marcel Tak terecht zelf opmerkt. Als Rabobank (al dan niet gedwongen) geen uitkering meer doet over de ledencertificaten, dan loopt niet alleen dat rendement gevaar, maar ook de investering (=achtergesteld vermogen).
Ik vind dat Marcel de risico's hiervoor goed benoemt en terecht het overdreven zware label "onverantwoord" hierop plakt. Zie het als de waarschuwingen op sigarettenpakjes; je hoeft er niet direct dood aan te gaan, maar als het gebeurt ben je wel gewaarschuwd.

Groet,


Sjaak

Bunder
0
wat denken jullie nu na 2 maanden verder te zijn in 2015 over de koers van de Rabobank Certificaten ?
blijft hij stijgen?
30 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Opties

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

 1. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
 2. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes... 11
 3. jul '18 De toekomstige geschiedenis van ... 20

Gesponsorde links