Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Komt er een zesde correctie?

Denkt u nog even aan mijn column van gisteren. Wie durft een technische analyse inclusief grafiek te schrijven voor de AEX voor heel 2015?

Inzendingen kunnen worden gestuurd naar redactie(apenstraartje)iex.nl en mogelijk staat u begin volgend jaar op deze site.

Terug naar de AEX. De belangrijke zone rond de 409 komt nu snel in zicht. De eindfase van deze terugtest lijkt dan ook te zijn ingegaan, waarbij in de komende dagen de eerste hogere bodem sinds de oktoberbodem bij 366 op de borden kan komen te staan.

We moeten dan ook zeer alert zijn op de vorming van bodempatronen. Mocht de AEX overigens ruim onder de 409 terecht komen, dan verandert dat overigens mijn visie voor de komende maanden niet.

Er is dan sprake van een zesde correctie in plaats van een minicorrectie. Zolang er namelijk nog geen duidelijke stijgende bodemlijn is te zien (vanaf de 366-bodem), is het onmogelijk om de precieze hellingshoek van een stijgende kortetermijntrend in te schatten. De zone rond 409 is slechts een indicatie waar een grote hoeveelheid belangrijke steunpunten zijn te vinden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet spannend

Waar we ook op moeten letten is de algemene opinie, zowel van beleggers als in de media. Bij een stand van 425 – 430 zou de AEX een eindejaarsrally inzetten en kon de 450 met gemak op de borden komen.

Mijn analyse van een beweging naar de 450 – 460 in het eerste kwartaal was toen niet spannend. Nu er een daling is ingezet voor de vorming (naar mijn mening) van een hogere bodem draait deze algemene opinie snel neerwaarts en worden alweer niveaus van 380 en lager genoemd.

Mijn doel van 450 – 460 is ineens onhaalbaar geworden volgens velen. En dat allemaal in een week tijd. Blijft een prachtig fenomeen dat beleggersgedrag. De herstelbewegingen die we in de afgelopen dagen zagen, blijven zeer beperkt.

Index kan afglijden

 

Twee dagen geleden werd deze in de kiem gesmoord voordat horizontale weerstanden bij 421,60 en 422,80 konden worden bereikt. Ook gisteren werd er slechts een intraday-top op de borden gezet bij 418,50 waarna de AEX weer weggleed.

Ik acht de kans reëel dat hij vandaag onder de 415,90 sluit en snel richting de 409 kan afglijden. Tot aan deze steunzone rond de 409 zijn eigenlijk geen noemenswaardige steunniveaus meer te vinden. Buiten dat hier de oude dubbele top van de eerste vijf maanden van dit jaar ligt, is het 50-daags gemiddelde te vinden bij 409,60.

Het 200-daags gemiddelde ligt nog iets dieper, bij 406,70 en ook bij 408 is een interessant niveau te vinden. Hier ligt het 1e Fibonacci-retracementniveau tussen de oktoberbodem (366) en de recente top van 432.

Dieptepunt

Zolang de AEX hierboven weet te bodemen, blijft er sprake van een zeer krachtige kortetermijntrend. We moeten dan ook zeer scherp de technische situatie in de andere indices in de gaten houden en eventueel te vormen bodempatronen die het dieptepunt van deze terugtest kunnen aangeven.

Ik acht de kans reëel dat deze volgende week kan worden gevormd. Dit zou dan het startpunt moeten worden van een volgende opwaartse beweging die de AEX (pas begin volgend jaar verwacht ik) weer boven de jaartop van 432 moet brengen.

Olie

Een opvallende grafiek is de WTI (olieprijs). Ook hier zien we ineens allerlei analyses dat de olieprijs nog eens zou kunnen halveren. Als ik kijk naar de olieprijs dan zijn er sinds de neerwaartse doorbraak onder de 97 steeds steilere neerwaartse versnellingen gestart.

Deze terugval is pas ten einde zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken. Deze ligt nu bij 72 en daalt wekelijks ongeveer 2,50 dollar. In het langetermijnbeeld kunnen we overigens de bodems uit 2001 (rond de 17) en 2008 (rond de 32) met elkaar verbinden en dan komen we uit op een stijgende langere bodemlijn die nu net boven de 57 is te vinden.

Zolang dit niveau op slotbasis houdt, kan in de komende weken een herstelbeweging worden verwacht. Ook de RSI staat op zeer lage niveaus en laat al signalen van positieve divergentie zien.

Kortom een bodem in de olieprijs lijkt ook dichtbij en een herstelbeweging richting de dalende toppenlijn van nu 72 lijkt reëel.

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

New York WTI spot

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.442 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Arminiushwyxhl
0
Ingestapt (long) in olie op 54,29$ (forex). Ik kon het niet meer langer aanzien, the only way is up (ooit) :-)
1.442 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 68 69 70 71 72 73 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 629,17 17 feb
  -0,06
  -0,01%
 2. New York WTI spot 56,22 22 jul
  +0,59
  +1,06%