Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Catfight Euronext, Binck en DeGiro

Catfight Euronext, Binck en DeGiro

En zo zijn we getuige van de volgende ronde in de catfight tussen TOM en Euronext. Broker DeGiro heeft zich aan de zijde van Euronext geschaard en een onderzoek uitgevoerd naar de voordelen van de smart order routing van TOM, The Order Machine.

Deze tool leidt orders van Binck en andere partijen automatisch naar de best mogelijke uitvoering van de order op welke beurs dan ook. DeGiro heeft een aantal zware orders in de markt gegooid om te zien wat er ging gebeuren.

Wij noemden dat vroeger op de beurs "zo woest mogelijk handelen", ofwel een order in het boek gooien die de boel flink in beweging zet. Dat lukt wel als je in één keer voor 400.000 euro in een illiquide fonds gaat investeren.

De gebeurtenissen op de verschillende beurzen worden allemaal minutieus (wat heet: per nanoseconde) weergegeven.

De conclusie liegt er niet om: de zogenoemde smart order routing van TOM werkt niet bij dit soort grote orders en on top of the bill gaf het een mooi staaltje inzicht in de werking van de HFT-computers.

De high frequency traders, die volgens eigen zeggen liquiditeit aan het systeem toevoegen, duiken opeens op als er dit soort vette orders te verdelen zijn.

Binck heeft al problemen zat

Over het eerste punt mag Binck zich gaan verantwoorden, en ik hoop voor ze dat een en ander relatief eenvoudig aan te passen is. Binck zit niet te wachten op nog meer slechte publiciteit nu ze de problemen bij dochter Alex (bij Alex lopen veel klanten weg die dachten met een behoedzaam profiel rustig met de markt mee te kunnen lopen) maar niet kunnen oplossen.

Binck heeft er niets mee te winnen om haar klanten slechter af te rekenen dan bedoeld. Wat betreft het inbreken in orders van particulieren door HFT-traders is dit wel een interessant onderzoek. Het legt namelijk genadeloos bloot hoe die structuur in elkaar zit.

En dat heeft alles te maken met de verschillende beurzen waarop gehandeld wordt. HFT-handelaren hebben enorm veel geld geïnvesteerd in snelle technologie. Snelle lijnen die miljoenen kosten aan aanschaf en onderhoud, dure, vaak zelf ontwikkelde software en niet te vergeten computerruimte dicht bij de computers van de beurzen.

Geen informatievoorsprong

Nu hebben de professionele partijen niet zozeer een informatievoorsprong in die zin dat ze eerder informatie krijgen dan de rest van de markt. De informatie van een uitgevoerde order (en dus een tot stand gekomen prijs) is voor iedereen beschikbaar.

Door hun snelle technologie kunnen HFT-ers echter een fractie van een seconde eerder reageren op die informatie dan iemand anders. Daar is ook hun verdienmodel op gebaseerd. Hadden zij die geldverslindende snelle technologie niet, dan kunnen ze niet bestaan.

Wanneer Binck een grote order inschiet, en die order eerst gedeeltelijk op de laagste prijs wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld op 130,20) en vervolgens het restant uitvoert op 130,25 op een andere beurs, dan is de HFT-er die de uitvoering van de order ziet langskomen op 130,20, razendsnel tot de conclusie gekomen dat er vraag is naar dat aandeel op die prijs.

Razendsnel wapen

Op basis daarvan wordt het boek leeggegrist op de andere beurs, voor de neus van de echte order. Die echte order is langzamer dan de HFT-computer en arriveert iets later dan HFT bij die andere beurs.

De beste uitvoering is dan weg, en HFT ligt keurig op een hogere prijs te wachten om op die prijs te verkopen aan de originele koper. HFT gaat dus met de voor iedereen verkrijgbare kennis zijn voordeel proberen te doen, en heeft zijn razendsnelle technologie als wapen.

Is dat frontrunning?

Het lijkt dus frontrunning, maar dat is het niet. Het zou pas frontrunning zijn, als HFT kennis heeft van de grootte van die order. Dat kunnen ze niet zien. Ze zien alleen dat het boek wordt uitgenomen, en op basis daarvan beslissen zij of ze wel of niet die order gaan duimen.

Er zijn wel twee andere aspecten aan dit verhaal. Ten eerste, wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van dit soort handel? En ten tweede, wat is de rol van de beurzen die dit allemaal faciliteren?

De toegevoegde waarde van de flitshandel zou zijn dat het razendsnel arbitreert en zodoende onlogische prijsverschillen doet verdwijnen. Dat is in dit geval natuurlijk ook zo, alleen doen zij nog iets extra’s: zij gebruiken die kennis en informatie om zelf geld te verdienen.

Dat is op zich niets nieuws, dat gebeurde vroeger op de beurzen in veel grotere mate en dat gebeurt overal in elke sector: professionele partijen hebben overal meer informatie dan de klant of eindgebruiker.

De rol van de beurzen

De rol van beurzen en brokers is een ander punt. Beurzen faciliteren juist dit soort trades door computerruimte aan te bieden tegen hoge prijzen. Dit is gewoon een nieuw toegevoegd verdienmodel waar uiteindelijk ook de particuliere klant van profiteert.

Het stelt beurzen namelijk in staat om hun tarieven omlaag bij te stellen waardoor ze meer orderflow krijgen. Die orderflow is weer nodig om de HFT-klanten te bedienen. Het is goed om te weten voor een particuliere klant wat er allemaal gebeurt met zijn order.

Om die order binnen te krijgen zijn de beurzen enorm geprofessionaliseerd, wat heeft geresulteerd in veel lagere tarieven en een veel betere prijsstelling. Maar voor de partijen die dat allemaal faciliteren, moet er wel ergens geld verdiend worden.

Piet Particulier profiteert

Dus moet DeGiro uw aandelen wel uitlenen, en moeten de beurzen HFT-partijen faciliteren, en verkopen partijen uw emailadressen aan adverteerders, waardoor u om de haverklap partnermail in uw spambox krijgt. Want dat brengt keihard geld in het laatje. Waarmee die lage tarieven gefinancierd kunnen worden.

De voordelen zijn evident. Een langjarige optie die met 60 cent wordt gesteld, en niet meer met 6 of 5 euro, zoals tien jaar geleden, en transactiekosten voor een optie die van 3,50 euro naar 1 euro zijn gegaan, dat zijn de keiharde bewijzen dat vrijemarktvorming en concurrentie zo slecht nog niet is.

Het in de weg lopen van de HFT-handel bij een particuliere order is een bijeffect van het grote aantal beurzen. Maar om dat in de gaten te houden hebben we een toezichthouder. Ik denk dat daar dan ook met veel interesse naar deze case gekeken gaat worden.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kwast 10 december 2014 12:44
    Inderdaad, goed verhaal Nico!
    Maar "slager" de Giro als keurmeester van andermans vlees zit mij niet lekker. Dus zie ik graag een oordeel van een onafhankelijke partij tegemoet.
    Overigens: ik handel via Alex en het gebeurt tegenwoordig regelmatig dat een optietransactie beter wordt uitgevoerd dan de door mij opgegeven limiet.
  2. [verwijderd] 10 december 2014 13:12
    toezichthouder ??? die hadden bij ECHT toezicht dit ZELF behoren te ontdekken en dan in aktie komen....welnee....die troep daar slaapt en zal het allemaal een worst zijn....pas als er in de markt partijen zijn die moord en brand beginnen te schreven opent de AFM ineens de slaperige ogen en gaan vol tegenzin "in aktie" komen....die zooi daar kan gewoon opgedoekt worden...allemaal de WW in...weg ermee...we hebben er niets aan. Toezichthouden...mijn reeeeet
  3. SaSto 10 december 2014 13:28
    Goed stuk. Zijn overigens niet alleen particuliere beleggers die last hebben van het 'liquiditeit verschaffen' van de HFT. Ook professionele partijen lopen hier tegenaan, ook zij kunnen die enorme investeringen in technologie niet doen. Aleen de hele grote (Amerikaanse) partijen. Ik weet dat dit hoog opgespeeld wordt (in Brussel waar het hoort) door oa een aantal NL pensioenfondsen. Heb overigens geen enkele illusie dat de AFM hier wat aan HFT kan doen. Hooguit krijgt Binck een reprimande, en inderdaad hadden zij dat zelf moeten controleren...
  4. [verwijderd] 10 december 2014 13:32
    Voor het onderzoek lijkt me meest interessant het volgende:

    Zijn er klantgroepen met orders bij Euronext of Tom die op één of andere manier gecodeerd zijn en daarmee herkenbaar voor HFT....?

    In VS blijken er HFT actief die voordat een dergelijke order aankomt deze zien en herkennen aan de code om dan ërvoor" te gaan liggen.

    De HFT herkent kooporder en voert dan in nanoseconde snel kooporder ervoor uit om deze direct en risicoloos te verkopen aan de te herkennen klant.

    Mijn vermoeden bestaat dat dit het geval is en het hier te herkennen particuliere orders betreft....

    Vraag is of dit strafbaar is.....het lijkt me op zijn minst discriminatie van klantgroepen door beursorganisaties die dit toestaan
  5. Cybres 10 december 2014 13:38
    Goed stuk, mis alleen nog hoe iets dergelijks gefaciliteerd wordt door de zogenaamde Smart Order Router van TOM die dus helemaal niet SOR is. Dit maakt ook de 'best execution' natuurlijk een beetje een grap. Als je namelijk de verschillende roundtrip tijden kent en je moet de order verdelen kun je hem zo inschieten dat hij min of meer overal tegelijk aankomt. Denk overigens niet dat het de oud werkgever van Nico is die hier de aandelen op Euronext voor de neus weg kaapt maar eerder Virtu die in Amerika dit de hele dag door doet.
  6. [verwijderd] 10 december 2014 13:44
    jongens...dit bloed gewoon dood....beetje drukte maken...AFM gaat (zogenaamd) zijn neus erin steken en valt daarna snel weer in slaap. Na enkele weken maalt niemand er meer om en gaan we over tot de orde van de dag...probleem opgelosd...zo werkt dat gewoon...en zo gaat het altijd !! Nogmaals je hebt geen klote aan die hele club die AFM heet....SFM is beter...slapende financiele markten...waardeloze club gewoon...weg ermee !!
  7. [verwijderd] 10 december 2014 13:53
    Diegenen die er het meest aan verdienen zullen het niet 'opgelost' willen zien en hebben elke dag weer meer te besteden om de 'oplossing' op afstand te houden. Just follow the money and you'll find your stake holders. Macht en geld (veel macht en geld) corrumpeert nu eenmaal.
    Welkom in het 'Extremistan' van Taleb :-) .
  8. [verwijderd] 10 december 2014 13:54
    "De toegevoegde waarde van de flitshandel zou zijn dat het razendsnel arbitreert en zodoende onlogische prijsverschillen doet verdwijnen. Dat is in dit geval natuurlijk ook zo, alleen doen zij nog iets extra’s: zij gebruiken die kennis en informatie om zelf geld te verdienen."

    Ligt misschien aan mij, maar wat is hier de toegevoegde waarde van ? Waarom zou een particulier die een "onlogisch" (wat is onlogisch trouwens) prijsverschil constateert, hier niet zelf van mogen profiteren ?
  9. forum rang 6 marique 10 december 2014 14:09
    "De conclusie liegt er niet om: de zogenoemde smart order routing van TOM werkt niet bij dit soort grote orders en on top of the bill gaf het een mooi staaltje inzicht in de werking van de HFT-computers."

    Interessant. Conclusie is dan tevens dat HFT het alleen moet hebben van dergelijke grote orders. Dat wil zeggen orders die zo groot zijn dat ze niet in 1 transactie op 1 beurs kunnen worden gedaan.

    Maar welke mallotige belegger legt dergelijke orders in?
    Niemand toch? je kijkt toch in het orderboekje niet alleen naar de prijs maar toch ook naar het volume van aanbod/vraag?

  10. [verwijderd] 10 december 2014 14:09
    "De toegevoegde waarde van de flitshandel zou zijn dat het razendsnel arbitreert en zodoende onlogische prijsverschillen doet verdwijnen. Dat is in dit geval natuurlijk ook zo, alleen doen zij nog iets extra’s: zij gebruiken die kennis en informatie om zelf geld te verdienen."

    Hahahaha!!!
    Dan zou mijn "Triangular arbitrage" ook van toegevoegde waarde moeten zijn voor iedereen. Maar nee, dat kost de bank/broker geld en dat kunnen we niet faciliteren. Wat een quatsch :-D
  11. [verwijderd] 10 december 2014 14:23
    quote:

    Cybres schreef op 10 december 2014 13:38:

    Goed stuk, mis alleen nog hoe iets dergelijks gefaciliteerd wordt door de zogenaamde Smart Order Router van TOM die dus helemaal niet SOR is. Dit maakt ook de 'best execution' natuurlijk een beetje een grap. Als je namelijk de verschillende roundtrip tijden kent en je moet de order verdelen kun je hem zo inschieten dat hij min of meer overal tegelijk aankomt.
    Het is voor mij onbegrijpelijk zou TOM niet ingesteld staan op gelijke aankomst van de orders op de aangesloten platforms. Ik vond dat 1 van de duidelijkste conclusies van Bradley Kutsuyama: zorg voor gelijktijdige aankomst. Anders heb je idd gelijk met jouw kwalificatie van een DOR :-)

    Dank voor je verhelderende reactie in het andere draadje trouwens.
  12. Cybres 10 december 2014 14:38
    quote:

    T. Forstmann schreef op 10 december 2014 14:23:

    [...]
    Het is voor mij onbegrijpelijk zou TOM niet ingesteld staan op gelijke aankomst van de orders op de aangesloten platforms. Ik vond dat 1 van de duidelijkste conclusies van Bradley Kutsuyama: zorg voor gelijktijdige aankomst. Anders heb je idd gelijk met jouw kwalificatie van een DOR :-)

    Dank voor je verhelderende reactie in het andere draadje trouwens.
    Een echte SOR zou mijnsinziens niet alleen naar de aankomsttijden moeten kijken maar ook naar de diepte van het boek. Katsuyama doet nu alsof ie het heeft uitgevonden terwijl hij zo ongeveer de laatste professional was die het door had.

    @Cygnus A.......welke broker staat geen tri arb toe dan? Neem aan dat we het over FX hebben? Op de echte FX markt kan het wel maar is het nu door de techniek bijna helemaal weg. Als je bedoelt broker voor particulieren in FX die eigenlijk gewoon bucketshops zijn, ja die staan het niet toe omdat zij niet perse de trades 1:1 door plaatsen en dus verlies lijden als jij wint...
  13. [verwijderd] 10 december 2014 14:45
    @Cybres ... Goed punt. Dankjewel.

    Maareh, waarom valt het dan wel te rechtvaardigen als het 'de investeerder' is (groot of klein) die betaald? De order wordt uiteindelijk toch wel uitgevoerd. Het risico voor de investeerder is echter compleet anders dan voor de HFT-firm. 't Is een beetje vergelijkbaar met zo'n louche kofferdrager/taxichauffeur in een vreemd land die je koffer al in de taxi heeft gegooid voordat je erom hebt gevraagd en vervolgens betaling eist.
  14. Bonost 10 december 2014 14:49
    Wat is er nu zo goed aan dit stukje. Het lijkt eerder op het legitiem maken van het over de rug van ( laten we hier zeggen de particulier, want ook pensioenfondsen handelen in naam van de particulier) handelende partij. Het is wat anders als de HFT gebruik maakt van de verschillen tussen de verschillende platformen. Dan heeft de schrijver gelijk. Maar dan moet de HFT handelaar zelf de orders plaatsen en niet pas de order plaatsen naar aanleiding van een order van een ander.
    Dat gaat tegen iedere integriteit in. En juist daarom moet de AFM hier keihard optreden.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links