Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden schaakspel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bangizwe 12 december 2014 05:34
    plof@: Dat is nou net het mooie van goud. Het zal in elk scenario zijn weg wel gaan vinden. Of de wereld blijft groeien, en waarom zou de vraag dan stilvallen. Of we vallen stil, en dan zal die vraag wel versterkt worden vanuit een andere hoek. De beleggers, centrale banken die wat meer neutraliteit is hun reserves willen, particulieren die het om andere redenen gaan aanschaffen....... En misschien nog wel het belangrijkste van allemaal. Enkele jaren geleden was goud behoorlijk gestegen en stonden andere markten behoorlijk laag. Vandaag is het net andersom.
  2. forum rang 4 Willempie3 12 december 2014 07:55
    Toch zijn Amerikaanse aandelen, alle obligaties en ook Nederlandse huizen eigenlijk te duur. Alleen weten de beleggers inmiddels dat Overheden en centrale bankiers die markten in principe graag hoog zien, terwijl ze goud en olie graag lager in prijs zien. Het enige wat de macht van centrale bankiers en overheden kan breken is de dreiging van hoge inflatie/hyperinflatie.
    Zolang dat niet gebeurt kunnen ze ongestraft doorgaan met de QE en lage rente en kan alles overeind blijven.
    Alleen een gedwongen renteverhoging om de waarde van de munt te beschermen kan deze waanzin stoppen. Misschien in Japan over een paar jaar. De Yen gaat flink hard omlaag de laatste tijd.
    Dan moet je goud hebben.

    W3.
  3. Bangizwe 12 december 2014 08:26
    Willempie3: Er is nog een goede reden om goud te kopen. Als je kijkt naar die Chinese reserves. Daar zitten veel USD in. En die USD hebben natuurlijk voor een groot stuk bijgedragen aan de ontwikkeling van China. In de vorm van werkgelegenheid, economische activiteit....... Maar ze zitten ook met een nadeel. En dat is de wisselkoers. Ze verliezen een stukje van hun welvaart door de wisselkoers. En dat hadden ze perfect kunnen voorkomen. Als ze al die jaren een stukje van die reserves hadden gebruikt om goud te kopen. Dan hadden ze de volle pot gehad. Het verlies op de wisselkoers hadden ze volledig kunnen compenseren door de stijging van het goud. De vraag is natuurlijk in hoeverre het verleden een spiegelbeeld zal zijn van de toekomst. Maar zou China stoppen met handel drijven in de toekomst. Ik denk het niet. En een extra voordeel is dat ze niet alleen zichzelf een plezier doen. Maar heel de wereld. Het zal helpen die deflatoire krachten te bestrijden. Al het goud dat nog in de grond zit zal meer waard worden, al die munten bij verzamelaars zullen meer waard worden, al die omaatjes hun juwelenkistjes zullen meer waard worden, al het goud van de beleggers zal meer waard worden...... Het zou eigenlijk heel onverstandig zijn om het niet te doen. Tighten your Seat belts.
  4. forum rang 4 Willempie3 14 december 2014 09:06
    quote:

    yieldcurve schreef op 13 december 2014 21:55:

    Laat ik nou blij zijn dat ik het afgelopen jaar Dollars had en geen goud!
    Je bent al net zo slim als de Chinezen: Ook die hebben 20 keer zoveel Dollars als goud. En dat terwijl China toch meer dan de helft van de jaarlijkse goudproductie aan het opkopen is.
    China zal uiteindelijk Amerika ruim voorbijgaan als supermacht nummer 1 want China heeft ruim 4 keer zoveel inwoners. In principe kan China dus 4 keer zo belangrijk worden als de USA en dus ook 4 keer sterkere strijdkrachten betalen.
    Vergelijk het maar met de verhouding tussen Frankrijk en Nederland qua BNP/invloed.
    Amerika zal tegen die tijd dus niks meer te vertellen hebben.
    Totdat China flink sterker is als de VS, zoeken ze het conflict niet op: Dus geen Dollar-dump-actie en geen buitenlandse avonturen. Op die manier geef je Amerika geen aanleiding om je met een handelsboycot te treffen.
    Maar als je 4000 miljard Dollar in Amerikaanse schulden bezit wil je natuurlijk wel verzekerd zijn tegen de mogelijkheid dat Amerika dit niet meer terugbetaalt of de Dollar devalueert. Want Amerika vindt het echt niet fijn om haar supermacht-status kwijt te raken terwijl China maar door gaat met het opkopen van land, grondstoffen en bedrijven in de hele wereld met haar stapel harde Dollars. Dat is namelijk wat China uiteindelijk tot een grotere supermacht zal maken als de USA.
    Dus daarom koopt China veel goud: als verzekering voor haar enorme Dollar-reserve.
    Dat het Rusland van Poetin nu het conflict zoekt met het Westen is geweldig voor China. Alle aandacht afgeleid van het werkelijke gevaar voor de Westerse dominantie. China kan rustig doorgaan met haar economische opbouw naar de wereldmacht met Poetin als afleiding voor Amerika.
    Het idee dat Rusland weer een supermacht zou kunnen worden is buitengewoon onrealistisch. Rusland heeft 10 keer minder inwoners dan China. Vergelijk het maar met Canada dat 9 keer minder inwoners heeft dan de VS.
    Geen kans dus meer voor Rusland. Poetin kan zich beter gaan verdiepen in de geschiedenis van Noorwegen: Hoe wordt ik onopvallend een steenrijk land als ik veel delfstoffen bezit maar helaas te weinig inwoners heb voor de wereldmacht.

    W3.

  5. [verwijderd] 14 december 2014 10:22
    W3.

    Ik denk iets anders over China als jou.
    Het feit dat China 4 x zoveel inwoners heeft en alleen kan groeien als het met de wereld economie goed gaat en ze kunnen exporteren zijn er voordelen.
    Maar , ik geloof niet meer in een wereld economie die blijft groeien.
    Nu even geen verleden erbij halen met als dooddoener , het is altijd nog goedgekomen dus dat zal nu ook goed komen.

    Ik denk namelijk dat het onmogelijk goed kan komen gezien de enorme wereldwijde opgebouwde schuldenbergen waar niemand meer overheen kan kijken laat staan met maatregelen komt om hier iets aan te doen.

    Als we weten hoe de schuldenbergen zijn gegroeid na 2007 dan moet u toch tot de conclusie komen dat alles een grote schuldenzeepbel is geworden die elk moment uit elkaar kan spatten.

    Zelfs in ons mooie Nederland waar we maar 67% schuld hebben tov van ons BBP en waar ons spaargeld incl pensioen potten deze schuld vele malen denkt en dan nog heeft ons land dusdanige problemen dat het vast gaat lopen.
    Hoe moet het dan met landen die enorme schuldenbergen van 150-220 % van hun BBP hebben maar waar niets tegenover staat en waar ze geen pensioenpotten hebben ( de VS en Japan dus )

    China moet het hebben van exportoverschotten anders kan je een land niet opbouwen als er meer uitgaat als er binnenkomt.
    De gemiddelde chinees is straatarm en slechts 3 tot 5 % gaat het redelijk goed en maar 0,05 % is stinkend rijk.
    Hoe kan daarom China ooit een wereldmacht worden met de achterstand die ze hebben.
    Wat is een groei van 7% als je 1000 % achterligt in vrijwel alles .
    China vergiftigd zichzelf , heeft een mega huizenzeepbel , heeft een infrastructuur die is dichtgeslibd en zal triljoenen kosten dit probleem op te lossen en ook China zal merken dat exporteren tegen de klippen van de hel op niet meer mogelijk is .

    Even uitgaande dat die 7 % groei zo is ( geloof ik ook niet ) en zou blijven dan nog zal het nog vele decennia duren voordat ze , de bevolking dus op een levensstandaard komen als wij hier in het westen.
    En die tijd hebben ze niet omdat ze de hele zaak voor die tijd allang is vastgelopen.

    Ging over goud maar wat heb je aan al het goud ter wereld als je honger hebt en China heeft veel honger met zoveel monden.
    In de oorlog was een brood meer waard als een staaf goud dus ik zet in op grond , vruchtbare grond waar je veel eten kunt verbouwen en grond dat aan goed water en genoeg water ligt dus goede grond in ons eigen land.

    Mijn voorspelling is dan ook dat goud eerder op 750 staat dan op 1750.

  6. [verwijderd] 14 december 2014 11:16
    "Scherpe koersval olie, goud, grondstoffen voorbode van beurscrash"
    Zeggen vele economen .

    Kunnen we al beginnen met afvinken denkt u ?
    Ik denk het nog niet , eerst nog een wanhopige spike omhoog in de aandelenmarkt als laatste stuiptrekking en nog de enige manier van het grote geld om de gewone man alles afhandig te maken.

  7. Maan Arkenbosch 14 december 2014 18:39
    Goud is vertrouwen dat het niet gedrukt kan worden.En dat vertrouwen is er met de valuta-s niet.Hoe sterker het vertrouwen onder druk komt, hoe sterker het goud omhoog komt. Goud kent over de lange termijn geen inflatie t.o.v. de eerste levensbehoeften. Als dat sterk gaat veranderen zal goud mee bewegen. Tenslotte ben ik eerder voorstander van zilver omdat enkele eeuwen geleden de pariteit ongeveer 15-20 ounces tot 1 ounce goud was. Nu is dit ongeveer 70 tot 1 en n.m.m. is minstens 50 tot 1 minimaal. Dus er zit voor zilver nog wat in het vat.
  8. MartijnN1932 23 december 2014 14:45
    @ Goof2,

    "We hebben helemaal geen goud nodig voor de toekomst"

    Eeh, ik weet niet of je het weet, maar in zo'n beetje elk electronisch apparaat zit wel een beetje goud omdat dit goed geleid.

    Zonder goud zou je over moeten stappen op een ander edelmetaal. en zit je dus nog steeds met een afhankelijkheid.

    Dat neemt niet weg, dat er wel degelijk vragen gesteld kunnen worden bij het opslaan van goud van EUROPA in de VS.

    Dit stamt nog uit de tijd van de 2e wereld oorlog, ik zou zeggen haal al het goud terug, dan staat europa ook weer sterker richting de VS.

    Maar goed wie ben ik. En of dat goud daar nog ligt, het is wel apart dat toen de twin towers vielen er geen onsje goud gevonden is onder de brokstukken terwijl er wel een goudopslag onder gebouwd was.

    Wat wel ook grappig is, beter gezegd triest, is dat het voorbeeld aangegaan wordt dat Rusland Olie en Graan als export heeft. Voor zover mij bekend is het juist Graan en andere landbouwproducten die Rusland importeert!

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links