Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Vol goede moed

De Europese indices begonnen gisteren vol goede moed aan de nieuwe handelsweek. Met de stijging is de breuk van de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon een feit. Wij zien de uitname van deze lijn als nieuwe impuls voor de huidige opwaartse trends.

Voorlopig bekijken wij onveranderd positief de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen. In onze analyse van afgelopen vrijdag definieerden wij tussendoelen voor de AEX. Gisteren zijn de eerste tussenstops (334 en 340) op de weg naar 353 bereikt.

Slechts één horde lijkt nog tussen het koersdoel en de huidige stand van de index te liggen en dat is de top van begin september op 344. Wij vermoeden dat deze zone iets meer weerstand biedt dan de niveaus van 334 en 340.

Sterkere dollar
Aarzeling rond 344 in de Amsterdamse index en zelfs enige terugslag na het bereiken van dit niveau past goed in ons scenario van de omgekeerde hoofd-schouderformatie. Na de uitbraak van de neklijn volgt regelmatig een pullback. Deze terugval is veelal kortstondig en biedt wederom koopmogelijkheden.

De ontwikkeling van de alternatieve beleggingsinstrumenten ondersteunt onze visie voor de aandelenmarkten. De zwakke vooruitzichten voor goud (koersdoel 360 dollar) euro-dollar (koersdoel 1,13) en Bund future (koersdoel 111,60) lijken aan te geven dat kapitaal uit deze instrumenten wordt onttrokken en naar de aandelenmarkten vloeit.

Vivendi Universal: 22,22 euro
Vivendi Universal heeft gisteren een belangrijke barrière weten te overwinnen. Het betreft de horizontale weerstand rond 18 euro. Sinds juli 2002 stopte deze zone alle oplevingen van de koers. De uitbraak van gisteren van het Franse fonds is vanuit technisch oogpunt dan ook een belangrijk signaal.

Dat de breuk van 18 euro slechts een kwestie van tijd was, leidden wij af uit dat sinds augustus 2002 alle bodems op een hoger niveau zijn gerealiseerd. Het opbouwen van kracht in de afgelopen anderhalf jaar resulteerde gisteren in de uitname van de weerstand. Het opgebouwde momentum kan in de komende periode de koers verder omhoog stuwen.

Het eerste richtpunt binnen deze verdere opleving berekenen wij op 22,22 euro.

Telecom Italia: 2,70 euro
In onze vorige update van Telecom Italia wezen we op het verbeterende beeld voor dit fonds. In de afgelopen dagen is dit plaatje nog verder verbeterd. Met de uitname van de zone rond 2,28 euro heeft de koers een patroon gevormd in de vorm van een dubbele bodem. De toename van het volume ondersteunt de kracht van deze uitname.

Op basis hiervan verwachten wij een verdere stijging. Het eerste koersdoel dat wij berekenen baseren wij op de diepte van het koerspatroon en komt uit op 2,52 euro. Dit valt nagenoeg samen met de meest recente top van 21 juli. Wij denken echter dat het fonds meer kracht heeft om verder op te lopen dan dit eerste richtpunt.

Het middellange termijn koersdoel komt uit op 2,70 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Global Markets. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse
Vivendi 29,100 15 jun
-0,090
-0,31%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links