Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell-BP wel of niet?

Shell-BP wel of niet?

 

ING verwacht niet dat Royal Dutch Shell een bod op BP doet. Hiervoor geeft de bank vijf redenen:

 

 

 

Corné is duidelijk met zijn bewoording en Theodoor Gilissen is ook met een reactie gekomen op het overnamegerucht. De samenvattig:

Kortom: een overname van BP door Shell is niet onwaarschijnlijk, maar op dit moment is het daarvoor nog te vroeg. Wij gaan voorlopig niet uit van een bod van Shell op BP. Mocht de olieprijs nog jaren onder de USD 80 per vat blijven, dan neemt de kans wel toe.

Nu kunnen we precies hetzelfde opschrijven als de bovenstaande banken, maar dat zou te makkelijk zijn. We zijn op zoek gegaan naar redenen waarom Shell BP juist wel zou kunnen overnemen. U mag ook meedenken in de comments.

  1. Eind jaren 90, toen de olieprijzen ook fors daaldde, waren er een aantal enorme overnames in de oliesector. BP nam Amoco in 1998 over terwijl de olieprijs onder 20 dollar zakte. Andere deals in de oliesector volgden snel: Exxon nam Mobil over, Chevron ging samen met Texaco en Total verkreeg Petrofina, samen kochten zij weer Elf op. Zo onstonden ExxonMobil, ChevronTexaco en TotalFinaElf (Total).
  2. Royal Dutch Shell heeft de mogelijkheid goedkoop geld te lenen om zo'n grote overname te financieren. Dit kan omdat de rente nog nooit zo laag is geweest.
  3. De koers van het aandeel Royal Dutch Shell staat momenteel, in historisch perspectief, niet heel laag. Het bedrijf zou van deze kans gebruik kunnen maken om geld op te halen uit de markt om de overname te financieren.

Willem Kadijk denkt ook met ons mee:

 

 

Willem stuurt ook een rapport van Deutsche Bank uit 2008, van dik 400 pagina's met de naam: Oil & Gas for Beginners: A guide to the oil & gas industry. Voor iedereen die zich in de olie en gas industrie wil gaan verdiepen en daar ook de tijd voor heeft:

 

 

Hij tipte ook een studie van Morgan Stanley uit 2010 over een mogelijke fusie tussen Shell en BP, maar die hebben we nog niet kunnen vinden. Als u een linkje heeft naar dat rapport, zou u deze in de comments willen zetten? 

Nu we het toch over olie hebben, deze tweet komen we tegen. Opvallend dat de CEO van ExxonMobil zulke harde uitspraken doet:

 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 3 december 2014 14:19
    Punt 1 van ING's 5 punten is onjuist; Shell is inderdaad een leader in LNG, maar BP is juist een specialist op gebied van complexe grote olievelden, mede extra zo geworden door de Macondo ramp uit 2010.

    Een voorbeeld van de BP site, er staan er zat:
    www.bp.com/en/global/corporate/about-...

    Ik acht het ook onwaarschijnlijk dat RDS en BP samengaan, er zijn binnenkort waarschijnlijk voldoende kleinere high-leveraged producenten op te kopen, voordeliger dan zelf velden ontwikkelen...
    Een merger tussen Shell en BP zal idd waarschijnlijk door Brussel onmogelijk gemaakt worden.
  2. Tradingmate 3 december 2014 15:14
    Heel toevallig zat ik gisterochtend er net aan te denken dat in een krimpende markt wel eens wat overnames gedaan zouden kunnen gaan worden. En het eerste wat in me opkwam was BP door Shell.

    Ik vind de overname wel heel logisch. Shell is bezig om investeringen terug te dringen en er zijn grote belangen (bijv. Nigeria) verkocht. Dat doet Shell niet zomaar.
    Ten tweede, de koek wordt kleiner, en met minder spelers kan het aandeel in de koek toch groot genoeg blijven.
    Derde reden, BP is relatief goedkoop.

    Ik denk eigenlijk dat het een merger wordt. Ik verwacht eigenlijk ook dat er vervolgens (of gelijktijdig) een spin off zal zijn, mogelijk met onderdelen die gerelateerd zijn aan "historisch" probleempjes...zodat die niet mee genomen worden naar Shell.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links