Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lunchprijsvraag

De laatste maand van het jaar is alweer bijna aangebroken en het is weer tijd voor de jaarlijkse lunchuitnodiging. Al enkele jaren heb ik het genoegen om enkele van jullie te ontmoeten tijdens een lunch bij ING. Ik kan drie beleggers uitnodigen die als eerste het juiste antwoord hebben op de volgende vragen. Wie doet er dit jaar mee?

Spelregels zijn als volgt. Per vraagcategorie is er een winnaar. U kunt uw standen doorgeven onder mijn column van vandaag tot avond 24:00 uur. Als er voor een categorie meerdere personen hetzelfde antwoord geven, dan doet alleen diegene mee die de betreffende stand als eerste heeft gemeld. Hopelijk durven de vaste reageerders onder mijn column ook hun standen door te geven.

 

Het zijn opnieuw dezelfde drie categorieën als de afgelopen jaren, te weten:

  1. Het laagste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2014.
  2. Het hoogste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2014.
  3. De slotstand van het jaar 2014.

 

Niet overtuigend

Terug naar de technische analyse. De jaartop in de AEX werd gisteren intraday verder opgehoogd naar een niveau van 427. Overtuigend vind ik het echter niet. De slotkoers was opnieuw onder de 425,80 waardoor er sprake kan zijn van een intraday-overshoot.

Pas een slotkoers boven de 425,80 zorgt in de komende week voor meer opwaarts potentieel. Maar ook in dat scenario lijkt dit potentieel beperkt te zijn tot de sinds juli stijgende toppenlijn van nu 430,60. Ik gaf al aan dat dit het maximale richtpunt was voor de vorming van een tijdelijke top in mijn kortetermijnscenario.

Toch blijft de kans ook groot dat deze eendaagse overshoot deel uitmaakt van het huidige topvormingsproces. Na de eerdere toppatronen deze week werd gisteren opnieuw een shooting star op de borden gezet. Deze wordt pas opgeheven boven de 427.

Normaal en gezond

De dagelijkse handelsuitslagen blijven beperkt en ook andere indices drukken nog steeds tegen belangrijke weerstanden aan en lijken ook rijp voor een tijdelijke onderbreking van de (te) steil stijgende kortetermijntrend. Buiten enkele intraday-terugtests tussen de Fibonacci-retracementniveaus van de vijfde correctie van dit jaar en de recente smalle consolidatiefase (409 – 416) heeft er vanaf de 366-bodem nog geen enkele duidelijke en forsere terugtest plaatsgevonden voor de vorming van een duidelijke hogere kortetermijnbodem.

Een dergelijke terugtest is normaal en gezond om de contouren van een stijgende trend duidelijk te maken. Ook in veel andere indices is de opgaande beweging te steil. Een van de weinige indices die in de afgelopen weken wel een forsere terugtest doormaakte was de DAX maar dat was alweer ruim 700 punten geleden.

Het jaar is eigenlijk te laat afgelopen uitgaande van de veel gehoorde uitspraak in de afgelopen week dat we aan de vooravond staan van een eindejaarsrally. Deze is al geweest na een stijging vanaf de 366 van ruim 60 punten.

Shooting star

Ik verwacht in de komende twee weken nog steeds een terugtest richting de 415,90-steun tot mogelijk de belangrijke steunzone rond de 409 punten. Hier ligt een meervoudig geteste steun en weerstand, maar ook het 50-daags gemiddelde. Het 200-daags gemiddelde kruipt ondertussen ook gestaag richting dit niveau.

Verder blijven de technische indicatoren op hoge niveaus noteren en ontwikkelt de VIX divergentie (hogere bodems in de VIX en ook hogere toppen in de S&P 500 zelf). Pas na een terugtest verwacht ik een opwaarts vervolg tot ruim boven de huidige jaartop. Ruimte in het eerste kwartaal is er naar de zone 450 – 462, waar onder andere het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vijfde correctie is te vinden.

Kortom, veel indices drukken nog steeds tegen belangrijke weerstanden aan (DAX test de jaartop en all-time high). Er worden nog steeds toppatronen gevormd, zoals de gisteren gevormde shooting star in de AEX.

Ondanks dat de opwaartse ruimte nog steeds aanwezig is (zeer beperkt), moeten we alert zijn op een plotselinge neerwaartse omkeer en versnelling naar niveaus van 416 tot 409 voor de vorming van een ‘gezonde’ hogere kortetermijnbodem.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

746 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 november 2014 09:18
    @niettezuinig,

    De euro-dollar consolideert onder de dalende toppenlijn na een kortstondige doobraak hierboven. De te breken dalende toppenlijn ligt vandaag bij 124,90 en zakt dagelijks 0,10 verder. Zolang hij boven de steun van 123,50 weet te blijven en de positieve divergentie aanwezig blijft, lijkt een doorbraak aanstaande.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  2. [verwijderd] 28 november 2014 09:20
    quote:

    B. Heijink schreef op 28 november 2014 09:18:

    @niettezuinig,

    De euro-dollar consolideert onder de dalende toppenlijn na een kortstondige doobraak hierboven. De te breken dalende toppenlijn ligt vandaag bij 124,90 en zakt dagelijks 0,10 verder. Zolang hij boven de steun van 123,50 weet te blijven en de positieve divergentie aanwezig blijft, lijkt een doorbraak aanstaande.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    dank, voor dit heldere antwoord!!
746 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links