Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rare vogels en vogelgriep

Er heerst vogelgriep in Nederland. Door het vernietigen van grote hoeveelheden kippen is de schade vele honderden miljoenen groot en niemand reageert op de beurzen hierop. Ook de relatie met Rusland wordt alleen maar slechter dus weinig goed nieuws voor onze land en de tuinbouwsector.

Maar zoals gezegd: geen reactie. Het is alsof iedereen de griep heeft.

Als ik de kranten bekijk zijn de analisten weer heel positief voor volgend jaar. Ik deel die mening op korte termijn nog wel maar niet voor 2015. Maar als ik dat zeg, dan ben ik meteen een oude brombeer en ben ik altijd negatief. Nu weet u als vaste lezer dat ik ook regelmatig positief ben.

Geen reacties

 

Echter voor 2015 zie ik negatieve gevolgen van de versoberingen in de pensioenen en ook zijn er weer maatregelen tegen de woningmarkt. Bijvoorbeeld dat u vanaf 1 januari 5% minder kunt lenen. Als er minder geleend kan worden kan er minder betaald worden.

Dit soort maatregelen zijn zeer negatief voor de economie en dus uiteindelijk ook voor de beurs. Ook vraag ik me af of die opkoopprogramma's kunnen doorzetten. Maar de beurs ziet nog geen problemen.

De Amerikaanse president Obama kwam met een decreet over het legaal maken van illegalen in Amerika. Er werd gedaan of het wereldschokkend was, maar zijn voorganger Bush had eerder een poging gedaan om dit te regelen en vele andere presidenten hebben een soortgelijke wetten aangenomen.

ECB-truc

 

Kortom de reactie van de media en de politiek is vreemd. Nu is politiek entertainment en hebben we al te maken met verkiezingsretoriek, maar ook hier begrijp ik de reactie niet helemaal want het volk moet dit toch doorzien of heeft helemaal niemand meer een geheugen en heeft Google het verwijderd?

Sprekend van entertainment en retoriek: ECB-president Draghi hield weer een verhaaltje en als een echte grote goochelaar haalde hij de truc weer uit dat hij de markt omhoog zette met helemaal niets. Hans Klok en vele andere illusionisten zullen weer stikkend jaloers zijn op dit staaltje van illusie.

Hoelang moeten we positief blijven en hoelang weten de centrale bankiers de markt omhoog te houden? De Dow Jones ging op de stunt van de centrale bankiers omhoog dwars door een weerstandniveau. Er kan nog een acceleratie komen.

Maar om nu al een eindejaarsrally aan te kondigen gaat mij wat ver. Helemaal omdat iker fundamenteel geen redenen voor zie.

 

De S&P 500 bevestigt het beeld van de Dow, maar heeft nog wel een klein lijntje te doorbreken.

 

De AEX is ineens in de oude high-zone terechtgekomen. Gaat de koers de oude high gewoon uitnemen?

 

De Duitse DAX heeft nog iets meer grond te verzetten alvorens die index de high uitneemt, maar vrijdag was die lekker op weg.

 

De Eurostoxx 50 geeft ook divergentie met de AEX. Voorlopig zijn het nog lagere toppen...

 

De Eurostoxx Bankenindex staat nog onder de Twindicator en dus hebben we nog geen koopsignaal voor de banken. Als de koers onder de 130 gaat, dan kan het zo nog 30% lager.

 

De Franse CAC 40 is ook verder verzwakt dan de AEX en ik vraag me af of alle Europese beurzen samen terug naar de high gaan? Of het feest niet gesteund wordt en dus geen echt feest wordt.

 

Nog even een paar aandelen waar ik positie in heb.  

In Amazon heb ik puts maar het wil nog niet echt naar beneden. Als het nog iets verder omhoog gaat gooi ik mijn positie dicht en kom ik ongetwijfeld later weer terug met een short.

 

Tesla is ook officieel een koop. Als tradingpositie zit ik short in dit aandeel, gelukkig voor mij ging het vrijdag mijn kant op. Audi kwam met het bericht dat ze een elektrische auto hebben met een 300 miles bereik ook gaf Audi aan dat ze in competitie gaat met Tesla gaan.

Persoonlijk schat ik Audi hoger in dan Tesla. Overigens kwam Tesla zelf met een bericht over de verlaging van haar ambitie. Voor officiële shorts moeten ze onder de 239,29 dollar.

 

Gezien de valutaoorlog is het goed ook even te kijken aan de euro. Die kreeg vrijdag weer een klap na de speech van Draghi. Het blijft dus een short.

 

De olieprijs is weer iets stijgende, maar nog niet echt noemenswaardig gezien de eerdere dalende beweging.

 

Even een lange grafiek van de Brent met retracements erin.

 

Ik heb me jaren verbaasd over de A-aandelen voor de Chinezen en de B-aandelen voor de buitenlanders. De A-shares zijn nu ook vrijgegeven voor buitenlanders. Maar China is een beetje moe als ik het zo als buitenstaander bekijk.

Ook blijven de verhalen over te grote schulden en bankproblemen maar naar boven burpen. Technisch zouden ze iets van weerstand moeten gaan ondervinden, maar nog geen verkoopsignalen.

 

Even inzoomen om te laten zien wat ik bedoel met weerstand. Ze hebben het meerdere malen geprobeerd. Maar het is niet gelukt.

 

Nog even de spread tussen de A- en de B-shares. Het wordt direct duidelijk als je ze in één grafiek gooit waarbij rood de A-shares zijn en zwart de B-shares van de buitenlanders. Ik zou liever de B-shares kopen dan de A-versie.

 

En nog even een update inzake de tracker die alle IPO’s volgt, die ik kocht omdat we toch geen stukken Alibaba zouden krijgen. De tracker heeft het toppie gedaan.

Kortom, als je een beetje slim en creatief bent is overal een oplossing voor... Al hoewel ik hem nog niet zie voor de schuldenberg en het ongevraagd opkopen van giftig afval (lees leningen).


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 24 november 2014 13:48
    Leuk artikel. Zelf heb ik Amazon aardig gevolgd. Ze gingen flink omlaag na bekendmaking van de kwartaalcijfers. En dat deden ze de kwartaalcijfer daarvoor ook. Ze daalden tot een koers van $297 en zijn sinds dien aardig omhooggeklomen naar een koers van $332. Dat is toch ff een 10%. Dat zien we niet zo vaak op de Amsterdamse beurzen, zeker niet bij de grotere fondsen. Zelf herken ik je visie, althans ben vrijdag short gegaan op de S&P500. En vanmiddag een stuk short gegaan op de DAX. Het is de 1e short investerings golf, dus ik houd genoeg liquide middelen achter de hand om aan het einde van de week verder short te gaan (als de beurzen verder doorstijgen). De (Brent) olie prijs lijkt wat te bodemen en misschien gaan ze zelfs een aanval doen op de $80. Niettemin zie ik die grens zeker niet als een game changer. Het kan een herstel zijn in de dalende trend. Dat wacht ik rustig af. De Nasdaq zit volgens mij ook behoorlijk aan de top. Je hebt die niet behandeld (vaak wel, thanks daarvoor). Ik wacht rustig af met mijn huidige shorts en ik neem naarmate de beurzen stijgen een grotere short positie.
  2. [verwijderd] 25 november 2014 10:09
    miljarden "stimulering" die de economie in druppelen .... leuk voor de beurskoers, maar funest voor de groep middeninkomens die van een normaal salaris moeten rondkomen (en de echte economie vormen).
    Dus het netto effect is een defecte economie.

    Die geweldige koers? die gaat straks net zo hard weer naar beneden als het fout gaat en mensen hun bestuurders (eindelijk?) ter verantwoording roepen.
  3. Met Effekt 25 november 2014 12:06
    "En nog even een update inzake de tracker die alle IPO’s volgt, die ik kocht omdat we toch geen stukken Alibaba zouden krijgen. De tracker heeft het toppie gedaan."

    FPX doet het YTD niet beter dan de SP500 maar is wel volatieler. Nu de US groeit (en Europa nog steeds niet), en daardoor de dollar stijgt, is een eenvoudige doch goede belegging een SP500 tracker (SPY) eventueel met een hefboom (SPXL):
    YTD SPY +24%, SPXL +67%
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links