Login
 

Liever sparen dan blaren

Door Frank van Dongen (Cees Smit) op 20 okt 2003 om 16:31 | Views: 3.837

Veel mensen willen geld hebben voor later en beleggen daarom in aandelen of obligaties. Ze zien geen risico’s, maar willen natuurlijk geen geld verliezen. Ook zijn er die hun geld tijdelijk willen beleggen; zij hebben het na enkele jaren nodig voor bijvoorbeeld studie van de kinderen of het afbetalen van de belasting.

Veel beleggers hadden ook gewoon moeten sparen, maar dat is niet spannend en het huidige rendement is te laag. Zeker als ze rekening houden met de fictieve rendementen die de belastingdienst hanteert en de inflatie. Ze willen daarom meer. De banken zijn er ook debet aan dat veel mensen naar de beurs gejaagd worden.

Behoefte moet je creëren
De producten die banken bedenken en aan de man brengen, creëren een behoefte die er eigenlijk niet is. Allemaal omdat de marges op beleggingsproducten veel groter zijn dan de enkele basispunten die ze pakken op de spaarrekening.

Daarom komen ze met liquiditeitsfondsen, ledencertificaten, beleggingsfondsen en clickfondsen. Nu hebben studies aangetoond dat mensen gokkers zijn. Als een persoon de keuze heeft uit 10% gegarandeerd. of een kans op 40% met het risico de inleg te verspelen, dan kiest hij voor het laatste.

Op dat principe zijn ook loterijen gebaseerd en daar is niets mis mee. Mensen vergeten vaak alleen het risico-rendementverhaal. Al kopen ze een redelijk beschermde belegging zoals een clickfonds, dan nog lopen ze tussentijdse risico’s en is het maar de vraag of hun uiteindelijke rendement hoger is dan dat van een spaarrekening.

Opgelopen rente
Nog iets dat beleggers vergeten is de kracht van opgelopen rente. Veel financiële producten zijn er zelfs op gebaseerd. Een clickfonds biedt de kapitaalsgarantie uit de lange opgelopen rente. Nu leerde ik ooit van een trainee het trucje om snel uit te rekenen, wanneer geld verdubbeld is: deel het getal 72 door het jaarlijkse groeipercentage en voilá!

Bij een rente van 4% krijgt u 72 : 4 = 18. Kortom, in achttien jaar tijd is uw geld zelfs bij de lage rente van 4% verdubbeld. Als u dat niet nodig hebt, heeft u minder tijd nodig om uw doel te bereiken, zelfs bij een lage rentestand.

Toegegeven, beleggen in een opgaande markt is natuurlijk profijtelijker dan geld op rente zetten. Blijft de markt in de opgaande trend? Ik denk dat we voorlopig niet meer zo'n hausse-periode zien als voorheen. De markten hadden toen alles mee, zoals goede winsten, vele overnames, vele splitsingen, opties niet meegenomen in de cijfers, et cetera.

Er zijn leukere hobby's
Soms werden de cijfers en de analistenrapporten aan elkaar gelogen. Om over nieuwe risico’s als terroristische aanslagen maar niet te spreken. Juist door de veranderingen in de markt denk ik dat veel mensen gewoon moeten sparen. Dan slapen ze beter en kunnen ze zich weer focussen op hun werk, zonder de hele dag naar Teletekst te kijken.

Als u dan toch behoefte aan een spannende hobby heeft, koop dan gewoon een oude sportauto. Bij voorbeeld de oude Ferrari van Frank van Dongen.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Frank van Dongen (Cees Smit)

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.
Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today&rs...

Recente columns van Frank van Dongen (Cees Smit):

01 apr De Show is over: Iedereen bedankt 76
27 mrt Barsten in Trumps bolwerk 21
20 mrt Wat maakt het uit? 20
Gesponsorde links

Meer »

QA MANAGER (Koog aan de Zaan)

Je bent o.a. verantwoordelijk voor het voorbereiden, ontwikkelen en realiseren van het kwaliteitsbeleid en voedselveiligheidssysteem. 15:00 - OLAM COCOA BV

14:01 Sales Manager Food (Almere)
13:01 Lader en Losser in Veendam (VEENDAM)
13:01 Quality Control Supervisor (Doetinchem)