Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Vier weerstanden

Met een intraday-topje in de AEX bij 419,45 werd gisteren alweer bijna de weerstand van 420 getest. Hier ligt de voormalige jaartop van begin juli dit jaar.

Ook was hiermee de afstand tot aan de jaartop van 425,80 nog ongeveer zes indexpunten. De jaartop komt dus in zicht en de vraag is of hieronder een tijdelijke topje wordt gevormd waarna een aanloopje plaatsvindt, of dat de AEX toch eerst zijn jaartop verder zal ophogen.

Dit betekent dat we boven de 420 zeer alert moeten worden op topvormingsignalen in de AEX. De opgaande beweging na de vorming van een bodem tijdens de vijfde correctie van dit jaar bij 366 heeft bijna in een rechte lijn plaatsgevonden.

Beperkte consolidatie

De recente consolidatiefase was de eerste hapering in deze bijna loodrechte opgaande beweging. Deze consolidatiefase was echter zeer beperkt in het aantal punten (zeven punten) en duurde minder dan twee weken.

Hierbij was te zien dat de zone 408 – 409 zijn waarde bewees als springplank voor de volgende uptick in de AEX. Deze zone werd in de afgelopen week meerdere keren getest waarbij een aantal hammers en een bullish engulfing als bodempatronen werden gevormd.

Na deze bodempatronen vond een snelle opleving plaats waarmee de AEX dus ruim tien punten hoger uitkwam (tussen de week-low en week-high van deze week). Begin deze week werd namelijk nog de zone 408 – 409 getest.

Eindsignaal

In deze zone liggen de oude dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar. Dit niveau heeft dit jaar al geregeld gewerkt als weerstand of steunniveau.

Bij 408 ligt verder het 50-daags gemiddelde dat langzaam weer opwaarts draait. De bovenkant van de consolidatiefase lag bij 415,90. Dit was de bovenkant van een voormalige laatste neerwaartse gap maar ook de neklijn van een eerder hoofd-schoudertoppatroon.

De slotbeweging hierboven zorgde voor het eindsignaal van de consolidatiefase en opende in principe de weg naar de jaartop van 425,80. Tot aan de jaartop liggen nog weerstanden bij 420 (gisteren dus op een haar na getest) en bij de zone 422 – 423.

Vier weerstanden

In deze zone liggen de eerste lagere top van de vijfde correctie, maar ook het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de forse daling tussen de jaren 2007 en 2009 (daling van ruim 350 punten).

In een gebied van minder dan zes punten liggen dus vier weerstanden, een behoorlijke hoeveelheid. De kans is dan ook aanwezig dat deze zone gebruikt zal worden als tijdelijke topvorming gevolgd door een klein aanloopje in de AEX.

Ik ga er vanuit dat de AEX in de laatste handelsweken van dit jaar zijn jaartop verder zal kunnen ophogen. Pas in het eerste kwartaal van volgend jaar houd ik rekening met het vervolg van deze stijgende kortetermijntrend.

Tegenreacties

Een beweging naar de zone 450 – 462 is realistisch voordat een belangrijke top in het middellangetermijnbeeld wordt gemaakt. De weg naar deze zone kan nog wel gepaard gaan met enkele (forsere) neerwaartse tegenreacties.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de komende anderhalve week moeten we dus alert zijn op topvormingsignalen onder de 425,80. De kans op een aanloopje voordat dit niveau opwaarts wordt gebroken, is namelijk reëel.

Belangrijke steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 415,90, 412,80 en de zone 408 – 409.

Nederlandse rente

En opvallende grafiek die ik in de afgelopen tijd vaker heb besproken, is die van de 10-jaars rente van Nederland. Vanaf de top van september vorig jaar (rond de 2,50%) zijn er drie steeds steilere neerwaartse versnellingen geweest die uiteindelijk resulteerde in een dieptepunt rond de 0,90%.

In de afgelopen tijd was er al sprake van positieve divergentie met de RSI en gisteren brak de rente voor de eerste keer op slotbasis door zijn meest scherp dalende toppenlijn.

Dit betekent dat er voor de komende maanden een aanzienlijk stijgingspotentieel is in de rente naar niveaus van 1,25% (volgende dalende toppenlijn) tot zelfs 1,50% (belangrijke horizontale weerstand).


Klik op de grafiek voor een grote versie 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
394 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
Goede morgu,
Bas gebruikt woorden die je niet verwacht, zal weer down worden eens, om de beurs weer eens lekker te maken om koopjes jager te krijgen in dec. maar de rally is over.
5 weken rally gehad nu.
John H
0
bas, kijk eens naar de russel, de hybonds, .. de russel gaat bijna door zijn 200MA heen, wat een slecht teken is ( selloff? ). Dit zou de s&p et al. kunnen gaan drukken en dus ook de europese beurzen. Mis dus helaas je s&p analyse. Maar als je heel goed gaat lezen dan dek je je zelf ook wel overal in door 'inprincipe' etc te gebruiken :)
Jo Downes
0
Goeie morguh Allen! Bas.. 4 weerstanden en 1 hele GROTE steun DE ECB!! géén TA maar TINA
John H
0
1 hele grote weerstand in het ecb verhaal is duitsland. draghi gaat gewoon weer wachten. wachten totdat ie een ons weegt. schat hem op 80 kilo. kan dus wel even duren.
Formule1-Fan
0
Dax haring man, top.
2% daling zou best kunnen vandaag. Of toch niet als dax weer up gaat nu.

Nikkei gaat al down.

Wat is er volgende week shorter.

Denk het ook, ze lokken je om uit te stappen, op alltime highs wil ideeën sh.
Daarom is DAX zo bezig als jojo, zit veel ruimte in dat er veel beleggers in zitten.
John H
0
Priamos
0
De enige rede waarom het zo blijft liggen is omdat er heel veel short in de markt zit. Dat wordt er eerst allemaal uitgepest.

Wereldwijd.
John H
0
wacht maar totdat die russel 2000 door de MA200 gaat. zo goed als zeker down dan als ie daar niet vanaf terugbounced. nog maar 8 punten te gaan.

hou gewoon die russel in de gaten F1F. wellicht haalt de dax de 9550 niet.
Formule1-Fan
0
Jajaaaaaaaaaaaaaaaaaaa de crash gons begins, volgende week ook is mijn gevoel.
December wordt mooi, of rood.
Nu 2 weken zeer hard dalen, is mooi voor dec. dat er veel ups komen.

Wat is MA200
JoostVLS
0
De gisteren gekochte 2K bs 420.7 op 0.40 (gepost) verkocht op 0.44
@I am no fan, toch weer een tank benzine
Jo Downes
0
quote:

shorter6 schreef op 20 nov 2014 om 09:02:


1 hele grote weerstand in het ecb verhaal is duitsland. draghi gaat gewoon weer wachten. wachten totdat ie een ons weegt. schat hem op 80 kilo. kan dus wel even duren.
Niet helemaal mee eens.. Dld doet wel moeilijk net zo als Nl, Lux, Fin en misschien nog 1 maarrr.. dan blijven zij een minderheid en Linksom of Rechtsom Draki make's them an offer they can't refuse.. Weet je trouwens waarom Dld zo tegen is?
Jo Downes
1
Ik ga deze markt niet sh.. of te wel 1 zwaluw maakt nog géén short kans!
Link! om tegen deze sterk geregisseerde stroming in te zwemmen..
John H
0
quote:

Beartje Call a Call schreef op 20 nov 2014 om 09:25:


[...]Niet helemaal mee eens.. Dld doet wel moeilijk net zo als Nl, Lux, Fin en misschien nog 1 maarrr.. dan blijven zij een minderheid en Linksom of Rechtsom Draki make's them an offer they can't refuse.. Weet je trouwens waarom Dld zo tegen is?


vrees voor hyperinflatie. hebben ze ervaring mee.

1 zwaluw maakt misschien nog geen short kans maar het gaat mij om patronen. De markt is zenuwachtig in de states, laag volume, russel bijna door 200MA, bond market ook down, breekt niet echt door, geen versnelling s&p... zijn meer dan 1 zwaluw. overeenkomsten met oktober ( en vele voorgaande downs, te veel om te negeren ). laat mij maar lekker short gaan als die 200MA bevestigd en doorbroken is.
Formule1-Fan
0
zo, wat een krak, man wat ik zei, eens komt het voor shor goed, alleen duurt dat 38 x pech.
Ik was even buiten,en komt terug, ateen nst ineens.

9.01 haring man gaf het al aan, het was wachten op de dump.

Ik denk dat ik 2015 anders ga doen, minder 1 kant, meer 2 kant in leggen.
Altijd raak, hoef je minder op te letten, meer andere dingen doen, zoken naar parels en bedrijf prognoses maken, en balans nakijken.
Karimata
0
quote:

joostvls schreef op 20 nov 2014 om 09:25:


De gisteren gekochte 2K bs 420.7 op 0.40 (gepost) verkocht op 0.44
@I am no fan, toch weer een tank benzine


Huh, gister poste je dat je 1K bs overnight genomen ??????
John H
0
F1f: je moet niet zo volhardend 1 richting op blijven gaan. dat kost veelste veel geld. als je geen idee hebt waar het heengaat: zijlijn. Je hoeft niet altijd een positie te hebben.
[verwijderd]
0
quote:

joostvls schreef op 20 nov 2014 om 09:25:


De gisteren gekochte 2K bs 420.7 op 0.40 (gepost) verkocht op 0.44
@I am no fan, toch weer een tank benzineToch een groot risico en dat voor een minimale winst.Maar winst is winst.Met turbo,s doe ik het ook wel eens,heb dan toch nog de restwaarde maar met boosters ben ik eens degelijk tegen de lamp gelopen.Sinsdien koop ik geen boosters meer om overnight te gaan.

Maar enfin veel succes
T. Forstmann
0
quote:

shorter6 schreef op 20 nov 2014 om 09:30:


[...]
russel bijna door 200MA

MACD duidt ook op een daling, histogram is naar negatief gedraaid.
394 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425
Gesponsorde links