Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De renaissance van uranium

Uranium was in een niet zo ver verleden een echte hype op de beurzen. Medio jaren 2000 steeg de prijs van uraniumoxide immers tot maar liefst 152 dollar per pond. Het hoogtepunt werd bereikt in 2007. Iedereen wilde in deze grondstof beleggen.

Op dit hoogtepunt waren er wereldwijd vijfhonderd bedrijven die naar uranium exploreerden. Na deze euforie kwam er een echte crash van de uraniumprijs tijdens de financiële crisis tot het niveau van 50 dollar.

Ondanks de korte heropleving van de prijs – tot boven 70 dollar per pond – wist het herstel niet door te zetten. Uiteindelijk werd onlangs het laagtepunt bereikt in de buurt van amper 28 dollar per pond. Niemand keek nog naar uranium, en zeker beleggers niet. Het sentiment was helemaal dood.

Euforie en depressie

Zo gaat het op de beurzen, en op de grondstoffenmarkten in het bijzonder: een constante afwisseling van euforie en depressie. Vandaag zijn er nog maar een paar pure players over, die in veel gevallen net onder of aan hun cashpositie noteren.

Recent veerde de uraniumprijs weer op. Hoewel het herstel bescheiden is, steeg de koers onlangs op een vrij korte periode tot boven de 40 dollar per pond. Op de futuremarkten steeg het eerstvolgende contract zelfs door tot bijna 44 dollar per pond (zie onderstaande grafiek).


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Tradingcharts.com

 

De opleving stond in de sterren geschreven. De uraniumprijs heeft immers fors geleden onder de kernramp in Fukushima in Japan in maart 2011 Naast de menselijke tol en de verschrikkelijke gevolgen voor het milieu, ging de uraniumprijs opnieuw onderuit.

Afhankelijk

Vandaag, meer dan drieëneenhalf jaar na de ramp, wordt uranium scheef bekeken als energiebron, maar de paradox is dat vooral de publieke opinie in de ontwikkelde landen negatief staat hierover.

De nadelen van kernenergie werden uitvoerig in de verf gezet, en heel wat landen kondigden aan dat ze voor hun energievoorziening geen beroep meer zouden doen op kernenergie.

Voor Japan was het een groot probleem, aangezien het land in grote mate afhing van kernenergie voor zijn energievoorziening. Dure elektriciteit importeren is een slechte zaak voor elk land. Alle vijftig kernreactoren in Japan werden na de ramp uitgeschakeld, en zijn dat tot op de dag van vandaag.

Broodnodig

Maar in Japan beseffen ze dat het zo niet kan blijven duren. Op 7 november jongstleden gaven politici het startschot dat twee kernreactoren opnieuw konden worden opgestart.

Het groene licht van de gouverneur van het district Kagoshima, in het zuiden van het land, is een belangrijke overwinning voor Eerste Minister Shinzo Abe, die heel wat tegenkanting heeft gekend van zijn bevolking om het de kernreactoren opnieuw op te starten.

Het is een harde realiteit waar we niet omheen kunnen: kernenergie is broodnodig. Want alleen met hernieuwbare energiebronnen zullen we de komende jaren niet in staat zijn om aan onze energiebehoeften te voldoen.

Nieuwe reactoren

Wind- en zonne-energie leveren nog altijd te weinig betrouwbare en constante energie om aan onze dagelijkse behoeften te voldoen. Dat begint bij heel wat overheden te dagen, en eerder in de groeimarkten dan in de geïndustrialiseerde landen.

Vooral in China en Rusland zien we dat er stevig bijgebouwd wordt. Tegen 2030 zullen er naar schatting zowat 820 kernreactoren zijn over de hele wereld, terwijl er vandaag nog maar 437 staan. Op dit moment zijn er 70 nieuwe kernreactoren in aanbouw.

Aan de vraagkant zien we dat deze kernreactoren een gecombineerde capaciteit hebben van meer dan 370 GWe, en dat ze jaarlijks zowat 78.000 ton uraniumoxide-concentraat nodig hebben, dat 66.000 ton uranium bevat.


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Europese Vereniging voor Kernenergie

 

Vraag uit China

De belangrijkste driver voor de wereldwijde vraag naar uranium blijft de bijkomende capaciteit die China aan het bouwen is om zijn vele vervuilende steenkoolcentrales te vervangen.

Momenteel zijn er zowat 28 kernreactoren in aanbouw in China en er zijn er op dit moment 20 al operationeel zijn. Peking heeft plannen om de kerncapaciteit van China op te trekken tot 88 gigawatt in 2020. Dat is een toename van zowat 80% in vergelijking met de huidige capaciteit.

Tegen 2050 wil China zowat 400 tot 500 gigawatt nucleaire capaciteit hebben! De belangrijkste motivatie is de vermindering van de afhankelijkheid van steenkool. Die grondstof zorgt immers voor enorme vervuiling in het land.

Experts verwachten dat het dertiende vijfjarenplan van China (dat loopt van 2016 tot 2020) fors zal inzetten op schone energie aangezien China een groene economie wil worden.

Weinig aanbod

Aan de aanbodzijde zien we dat de aanvoer slechts iets meer dan 50.000 ton bedraagt. Heel wat uraniummijnen hebben door de lage prijzen, en door allerlei operationele problemen, de productie moeten stopzetten of opschorten.

In feite is er slechts één groot uraniumbedrijf operationeel, en een handvol kleinere spelers. Als je weet dat de kostprijs van uranium nog altijd rond de 70 dollar per pond schommelt, dan begrijp je dat deze mijnen het moeilijk hebben.

Maar op de grondstoffenmarkten verloopt alles in boom-bust cycli. Ook bij uranium is dit niet anders. Beleggers in deze grondstof zijn door het stof moeten gaan, en hebben heel wat geduld moeten oefenen. Na de bust lijkt het nu stilaan tijd voor de boom, die weliswaar nog met horten en stoten zal gaan.

Mijnbouwers

Maar volgend jaar en daarna verwacht ik een uraniummarkt die in veel betere gezondheid is dan de afgelopen jaren. Een stijging tot boven de 70 dollar per pond zou heel wat mijnen deugd doen. Ik geloof dat uranium voor 2015 uitstekende kaarten bezit.

Eens het herstel ingezet is, kan het snel gaan en kunnen de uraniummijnen opnieuw cashflowpositief worden. Een evenwichtige portefeuillemix combineert een belegging in fysiek uranium met senior en junior mijnbouwers.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 november 2014 13:25
    Energy Fuels
    Denison Mines ( speculatie overname)
    Cameco grote speler
    Paladin energy kleine speler met veel potentie
    Uranium Participation corp.

    En wil je wat minder risico nemen dan Global X uranium, een fonds waar een aantal belangrijke bedrijven in zitten.

    Ik twijfel nog welke ik ga aanschaffen ik wil er niet te lang mee wachten. Posities wil ik innemen voor 2-5 jaar.

    Als er iemand een advies kan geven? Graag!!
  2. [verwijderd] 18 november 2014 17:18
    Hetgeen mij ergert aan die betogen dat groene energie op lange termijn niet rendabel is tegen kernenergie: ze vergeten er praktisch even bij te zeggen dat er nog 100den jaren nazorg nodig zijn voor al dat kernafval. Tel dat er een keer bij en plots is groene energie veel goedkoper. Een ramp in de stijl van Fukushima elke 10 à 20 jaar en de rekening is al helemaal duidelijk.
    Oproep aan beleidsmakers: reken die effectieve kost eens door aan die bedrijven en hun beslissingen zullen rap genuanceerder worden.
  3. Ghostly 19 november 2014 23:02
    quote:

    Mwah schreef op 18 november 2014 22:40:

    En het leuke is dat de bekemde voorraden erts rond 2028 uitgeput zijn...

    Kan ik mij niet voorstellen met zoveel reactors in aanbouw

    Kijk eens bij www.fissionuranium.com/project/pls/
    PLS is one of the most exciting uranium discoveries made to date in Canada’s prolific Athabasca Basin, which hosts the richest producing uranium mines in the world. The discovery is driven by a highly skilled technical team.

  4. Ghostly 19 november 2014 23:12
    quote:

    KlaasKippegaas schreef op 18 november 2014 13:25:

    Energy Fuels
    Denison Mines ( speculatie overname)
    Cameco grote speler
    Paladin energy kleine speler met veel potentie
    Uranium Participation corp.

    En wil je wat minder risico nemen dan Global X uranium, een fonds waar een aantal belangrijke bedrijven in zitten.

    Ik twijfel nog welke ik ga aanschaffen ik wil er niet te lang mee wachten. Posities wil ik innemen voor 2-5 jaar.

    Als er iemand een advies kan geven? Graag!!
    UEX.TO
    FUU.TO
    MGA.TO
    NXE.V

    Of kijk eens bij stockhouse

    succes
  5. [verwijderd] 20 november 2014 17:11
    Om alleen in uranium te belegen en niet in de mijnen kan je het beste Uranium Participation Corperation kopen, ticker symbool, U.TO. Deze word verhandeld op de Toronto Stock Exchange. Dit fonds is opgericht omdat experts in uranium vonden dat uranium voor veel te lage prijzen werd verhandeld. In dit fonds zit dus enkel een voorraad Uranium-oxide. Details kan je het beste terug vinden via Finance.yahoo en TSX.com.

    De CAD is momenteel ten opzichte van de USD ook nog erg goedkoop (1,41).

    Misschien en helaas is kernenergie voorlopig onze enige mogelijkheid om het probleem van onze stijgende energie behoefte te voorzien, namelijk een verdubbeling van het verbruik tot 2030 en er toch voor te zorgen dat de CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde niet uit de hand loopt.

    Dat heeft men goed gezien in China die inmiddels een aandeel in een uranium mijn in Namibie hebben gekocht en door Rusland die gewoon vorig jaar het beste Uranium bedrijf van deze planeet (Uranium One) in zijn geheel hebben ingelijfd.

    De nieuwe generatie kerncentrales zijn overigens veel "schoner" en efficienter en worden gebouwd door Hitachi. Deze type 4 centrales zouden zelfs bijna geen kernafval produceren maar dit in het proces verbranden. Tevens worden deze ondergronds gebouwd zodat ze bestand zouden zijn tegen terroristische aanslagen. Ze worden ook in 1 keer gevuld voor 30 jaar lang.

    Veel belovende mijnen zijn, PDN.TO en DNN.US. CCO is de grootste producent ter wereld.
  6. [verwijderd] 1 november 2016 21:04
    Het is ondertussen 2 jaar verder en de prijs van uranium is behoorlijk lager. Vandaag US$ 18,75. Japan start de centrales niet hard. Verder is er in het oosten toch veel belangstelling voor kerncentrales. Wat drukt de prijs van uranium dan in werkelijkheid? Wordt er teveel gewonnen?

  7. forum rang 9 objectief 1 november 2016 21:33
    quote:

    robsonopa schreef op 1 november 2016 21:04:

    Het is ondertussen 2 jaar verder en de prijs van uranium is behoorlijk lager. Vandaag US$ 18,75. Japan start de centrales niet hard. Verder is er in het oosten toch veel belangstelling voor kerncentrales. Wat drukt de prijs van uranium dan in werkelijkheid? Wordt er teveel gewonnen?

    In mijn portefeuille zitten zijn een portie aandelen FCU; dit bedrijf heeft enorme velden ontdekt vlak onder het oppervlak en dus van topkwaliteit.
    De Chinezen hebben een klein belang genomen tegen een laag prijsje, maar er is verder geen vraag.
  8. forum rang 9 objectief 2 november 2016 15:18
    quote:

    robsonopa schreef op 2 november 2016 15:05:

    Vandaag gestegen naar 18,90. Bodem bereikt? Heb diverse aandelen maar ken FCU niet. Komt het dan doordat er voldoende uranium is dat de prijs zo laag is? fred12345 bedankt in ieder geval voor de reactie.
    Ik veronderstel dat er meer dan voldoende uranium gewonnen wordt door o.a. de grote Canadese ondernemingen, maar gezien mijn gering belang heb ik dit niet onderzocht.
    Als je FCU intikt op Google/Finance dan zie je dat dit een exp. maatschappij is met enorme voorraden en potentieel, alleen de andere bedrijven hebben schijnbaar zelf genoeg in voorraad. Deels wellicht door het verminderde inzet van kerncentrales.
  9. [verwijderd] 2 november 2016 16:03
    Japan heeft nog niet zoveel centrales opnieuw gestart. Volgens mij pas een stuk of 4 van de 48. Duitsland is nog steeds van plan de centrales ( 5 stuks) af te breken. Misschien kan de luchtverontreiniging daar nog verandering in brengen. Maar China, India, Zuid-Korea, Pakistan e.d. zijn volop bezig centrales te bouwen en ontwikkelen.
  10. Talk 3 november 2016 19:16
    Howdy iedereen,

    Toevallig is uranium mij gister opgevallen. Heerlijk. Ik heb in het verleden naar de sector gekeken. Hier wordt Fission aangekaart. Ook ik vind Fission de beste optie. Near to surface, hoge grade, grote strategische investeerder aan boord, genoeg cash én potentieel op grotere reserves.
    Het nadeel van uranium miners is altijd de hoge capex. 1 miljard is zeker geen uitzondering. Ook bij Fission is dat zo. Een nette 33% investment rate na belasting (IRR). Deze IRR wordt hoger, want ze weten steeds meer uranium te vinden. Een mooie overnamekandidaat kan het zeker zijn. Let wel, Fission houdt rekening met $65/ lb U3O8. De prijs is nu $18,5(!).

    Er zit inderdaad groei in de vraag naar uranium. In het artikel wordt niet aangekaart dat de productie van uranium uiterst hoog was in 2015, zie bijlage.

    GLTA,

    Talk
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links