Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell, Brent & dividend

Shell, Brent & dividend

 

Vrolijk kijken is er nog lang niet bij - en zal het ook nooit worden met al die accijnzen - maar vanochtend stond u vast aanzienlijk minder te mopperen bij het tanken dan een paar maanden geleden. Kassa, want om 9:00 uur zag u uw Shelletjes ex-dividend gaan en...

... nu zit u tegen een koers aan te kijken waar dat ex-dividend maar niet uit wil lopen. Dat is ook wel eens anders geweest. Ja, hoe haalbaar is dat - met eerbiedige hoofdletters - Koninklijke Dividend op termijn met al die desinvesteringen en dalende olieprijzen?

Dit olierapportje van Morgan Stanley van alweer 7 november over de mayors, de olieprijzen, hun verdienmodel én hun dividenden in de komende jaren komt dan ook als geroepen. FCF is free cash flow, daar wordt dividend uit betaald. De olieprijs is Brent.

Alsof de duvel er mee speelt, die noteert as we speak 73,43 dollar, ofwel precies de kritische grens voor Shell volgens de zakenbank. Hebt u BP in uw portefeuille voor het dividend en u denkt dat de Brent voorlopig niet weer boven 89 dollar uit komt, dan... moet u sommetjes gaan maken.

Hier is de conclusie van het rapport en leest u vooral de laatste twee alinea's. Gelukkig, nog geen olieprijs- of dividendpaniek bij Shell! Het concern is nog het beste gewapend tegen een dalende Brent, aldus de zakenbank:

 

 

Vervolgens gaat Morgan Stanley even flink op de cijfertoer met Shell. Twee plaatjes, maar eigenlijk één. De tekst loopt onder het tabelletje en de grafiek door. Uitgaande van die 79 dollar of meer, kan Olies mak-ku-luk het (verwachte) dividend blijven ophoesten.

 

 

 

"Liever Shell"

Heel fundamenteel en best wel ingewikkeld verhaal voor niet-ingewijden, maar het komt er gewoon op neer dat als Shell de verwachtingen waarmaakt en Brent niet al te gek doet er niks aan de hand is. Dat vindt Morgan Stanley ook en heeft liever Shell dan de anderen.

Ja maar, ja maar, ja maar, hoor ik u alweer gillen. Als Brent nou naar 50 dollar gaat, of nóg erger?! 

Niet in het rapport, maar mijn idee. Ga er vanuit dat u zich waarschijnlijk drukker om de olieprijs maakt dan Shell zelf. Dat is meer met Brent in het jaar 2054 bezig dan 2014. Prijzen fluctueren nu eenmaal. U misschien niet, maar het concern is daar wel aan gewend.

Bovendien is het Koninklijke Dividend ook voor Shell zelf heilig. Het moet gek gaan wil ze dat niet verhogen volgens verwachtingen, laat staan verlagen. Goh en al zou ze het een keer verlagen. wat dan nog? Waar krijgt u nou zo'n mooi rendement met zo weinig risico?

Vergeet niet dat er ook nog wat anders kan gebeuren. Brent kan ook weer gaan stijgen en Shell het dividend verhogen. Op de huidige koers van 27,50 euro doet het aandeel een whopping dividendrendement van 5,0% en verder maakt u uw sommetjes zelf maar. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2014 14:06
    Alleen die balans he. Hebben de bezittingen wel de waarde die op de balans staat. Vorige week wees ook de VN nog maar eens op de carbon bubble en in 2015 is er een klimaatconferentie in Parijs waar een keer knopen doorgehakt moeten worden over het terugdringen van Co2-uitstoot.
  2. Harm Wijk 13 november 2014 14:47
    Een mooi verhaal, maar als brent blijft dalen dan gaat vandaag of morgen het aandeel Shell ook wel een keer in de verkoop. Vervolgens springen de technische signalen op rood, en de traders en hefboomprodukten doen de rest. Een dalinkje van 5% hebben we dan snel te pakken, en dat is dan al weer een heel jaar dividend snel verdiend!

    Wel is olie natuurlijk het grote verhaal waar het nu allemaal om draait. Waarom daalt olie zo hard en snel? Het verhaal dat Saudi Arabie nu voor het eerst in de geschiedenis op een andere manier naar de prijs kijkt is interessant en zou waar kunnen zijn. Ook heeft de sterke dollar invloed. Maar verklaren deze twee factoren de zeer grote en snelle daling wel voledig?

    Wat als een mede oorzaak is dat de wereldeconomie toch echt veel minder goed draait dan we onszelf doen geloven? Wat als de daling van olie past in een rijtje van zeer negatieve indicators waaronder bijvoorbeeld de doorgaans betrouwbare baltic dry index? In 2007 was de olieprijs een belangrijke voorbode voor grote problemen (toen record high) en misschien wel mede een aanleiding. De redenen voor- en de impact van grote olieprijs schommelingen zijn altijd al zeer belangrijk geweest. Dus houd de olieprijs in de gaten!
  3. forum rang 6 !@#$!@! 13 november 2014 15:05
    Het risico ? Het is wachten op een temperatuurschok de komende jaren. Dus een extreem hete zomer of winter of zoiets. Dan opeens zal iedereen de opwarming wel serieus nemen en olie in de ban gaan. Zal niet op korte termijn zijn natuurlijk, maar binnen 5 - 10 jaar is erg reëel.
  4. forum rang 5 theo1 13 november 2014 15:36
    En als de komende winter ineens heel streng is, dan is het hele verhaal weer anders.

    En als die klimaatconferentie met knallende ruzie mislukt, wat dan?

    En als volgend jaar niemand meer margarine eet, gaat unilever dalen.

    En als morgen de hemel naar beneden valt, dan hebben we allemaal een blauwe hoed.

    En als en als en als. We weten gewoon niet wat de olieprijs op korte termijn gaat doen. We weten wel dat Shell kennelijk een olieprijs van $79 nodig heeft om zijn dividend te kunnen betalen en dat dat minder is dan voor de meeste maatschappijen. Er komen dus veel maatschappijen eerder in de problemen dan Shell. En dat Shell kennelijk geprijsd is voor een coverage van 45%, terwijl dat in werkelijkheid meer dan 80% is. Mij lijkt de kans veel groter dat de olieprijs volgend jaar hoger is dan nu dan andersom. Geen reden voor paniek dus.

    @knor: je leest het plaatje niet goed. Het dividendrendement dat Shell nu doet, past bij een coverage van 45%. In werkelijkheid is de coverage ongeveer 80% (iets hoger). Het plaatje zegt dus dat aandeel ondergewaardeerd is.
  5. augustulus 13 november 2014 16:17
    De daling van de olieprijs is het gevolg van een geopolitieke maatregel van de VS en de oliestaten. Los van de boycots jegens Rusland treft dit het hart van de Russische economie. Bovendien wordt ook Venezuela ernstig getroffen. Dat is voor de VS een extra plezierige bijkomstigheid, want ze zijn ook niet bepaald bevriend met het regime daar. De oliestaten en de VS kunnen relatief goedkoop produceren. De klap komt daar dus minder aan. Bovendien zijn de automobilisten in de VS, waar de taxes op benzine laag zijn, zeer tevreden over de gang van zaken.
    Ik heb een flink pakket Shell-aandelen met bijbehorende geschreven call-opties.
  6. forum rang 5 theo1 13 november 2014 17:09
    @augustulus: dat is speculatie, we weten het niet. Er is ook een theorie dat het de Saoedi's zijn die hun marktaandeel verdedigen tegen schalie-winning in de VS. Misschien is het waar, misschien niet.

    BTW Rusland en Venezuela kraken is wat mij betreft trouwens een goed doel dat me op korte termijn wel wat waard is.
  7. Belegde boterham 13 november 2014 17:26
    quote:

    Harm Wijk schreef op 13 november 2014 14:47:

    Een mooi verhaal, maar als brent blijft dalen dan gaat vandaag of morgen het aandeel Shell ook wel een keer in de verkoop. Vervolgens springen de technische signalen op rood, en de traders en hefboomprodukten doen de rest. Een dalinkje van 5% hebben we dan snel te pakken, en dat is dan al weer een heel jaar dividend snel verdiend!


    Ik ontvang er dan wel weer wat meer.. (stock)

    Waarom in één keer instappen?
    Waarom niet opbouwen, af en toe wat bijkopen

    Veel van wat ik lees ook van de hr AJK en consorten is het idee dat je maar ineens met een bedrag de beurs instapt en dat was het dan..

    Veel particulieren kunnen niet ineens met een groot bedrag instappen, weg van de geleidelijkheid lijkt me meer van toepassing.

    Voordeel van geleidelijk instappen is je aankoopgemiddelde, als je steeds bijkoopt als je tevreden bent met je huidige yield, je historische yield loopt wel op bij dividendverhogingen. De koers volgt (soms tergend langzaam..:-))
  8. [verwijderd] 13 november 2014 17:35
    quote:

    tmaster schreef op 13 november 2014 17:11:

    RDS loopt altijd weer op enkele dagen na ex-div.. Komt wel goed. Volgende week staan we weer boven de 28 euro.
    Om verwatering tegen te gaan koopt Shell altijd weer een x aantal aandelen op.
    Welke verwatering? Shell keert geen stockdividend meer uit.
  9. Belegde boterham 13 november 2014 18:57
    quote:

    The Wall Street Shuffler schreef op 13 november 2014 17:35:

    [...]
    Welke verwatering? Shell keert geen stockdividend meer uit.
    Nee dat klopt idd, sinds vorig kwartaal, had er even niet bij stilgestaan, Alex Plus blijkbaar ook niet :-) :

    Transactienummer ???? (12-11-2014)

    Toekenning ???? herbelegging dividend stock Royal Dutch Shell -A- (stock)

    Uw positie na deze transactie: ????


13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links