Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Olie helpt Dutch15 voorbij AEX

Olie helpt Dutch15 voorbij AEX

2,29%. Dat was je rendement geweest als je vanaf 2 april had belegd in de Dutch15-index

De Dutch15? Wat was dat ook alweer? Die index, gemaakt door The Smart Index Company, ziet u iedere dag knipperen op de IEX-voorpagina onder de AEX. Hij bestaat niet uit 25, maar uit 15 aandelen, en die aandelen hebben allemaal een gelijke weging in de index, anders dan de AEX, die naar marktkapitalisatie gewogen is. 

Met de AEX had je in dezelfde periode 2,23% gemaakt. Een verwaarloosbaar verschil dus eigenlijk. Wat heeft het dan voor zin om een extra index op die voorpagina te zetten? 

Tussensprintje

Heel simpel: juist door die verschillende wegingen. Kijk maar naar het koersverloop in de laatste maanden. De Dutch15 (lichtblauw) is deze week voor het eerst in zijn bestaan de AEX (zwart) voorbij gestoken:

Beide indices hebben in de laatste zes maanden echt wel een verschillend verloop gehad. Aan het eind van de zomer had de AEX ongeveer 3% voorsprong genomen op de Dutch15. Sindsdien heeft de gelijkgewogen index met een stevig tussensprintje die achterstand volledig ingelopen.

Wat is er veranderd? Elementary, zou Sherlock Holmes zeggen. In de eerste helft van dit jaar deden de twee zwaarlijvigste AEX-aandelen, Unilever en Shell (vandaag goed voor respectievelijk 14,7% en 15,7% van de index) het duidelijk beter dan de rest van de markt. In de Dutch15 hebben die aandelen een weging gelijk aan de andere 13 fondsen, dus in die index telt die stijging veel minder hard door.

Werp eens een blik opzij

Sinds augustus is het stokje echter overgenomen door andere aandelen. Denk aan ASML, Heineken, Reed Elsevier en Wolters Kluwer. (En Vopak, waarin ineens weer leven is gekomen). Die aandelen hebben op dit moment de hoogste weging in de Dutch15-index. (Dat is geheel hun eigen verdienste trouwens, want op 2 april begonnen ze net als de rest op een weging van 6,666%.)


Klik op de tabel voor een grote versie

De actuele wegingen van de AEX-index vindt u, wie immer, op Behr.nl.

Kortom, al bewegen ze vaak mooi zij aan zij, het kan soms wel handig te zijn om even een blik opzij te werpen of die andere index niet ineens harder of langzamer is gaan lopen - en waarom dat dan is.

Handelen is nog lastig, want er zijn helaas nog geen producten verkrijgbaar met de Dutch15 als basis. Maar stel, stèl nu eens dat dat had gekund èn dat je de geniale ingeving had gehad om op 15 augustus te switchen van de Olie/Unie-topzware AEX naar de genivelleerde Dutch15. Dan had je niet 2,2%, maar 6,2% verdiend. 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 09 apr Zo leert u succesvol handelen 1
 2. 09 apr Zo leert u succesvol handelen 1
 3. 26 mrt BREKEND: AEX virtueel boven de 700 18

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 707,35 12 apr
  -6,01
  -0,84%
 2. Dutch15-index 18.826,12 12 apr
  -82,78
  -0,44%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare