Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Herstelbeweging rente?

De AEX testte gisteren precies de weerstand van 403,50. Zoals ik aangaf ligt hier een behoorlijk sterke weerstand en zolang de index hieronder blijft, is een terugtest in de komende dagen/week realistisch.

Bij deze weerstand ligt het 200-daags gemiddelde en het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie van dit jaar. Er is nog geen toppatroon in de AEX gevormd en we moeten vandaag en morgen ook deze weerstand nauwlettend in de gaten houden.

Voor de eerste paar weken van november verwacht ik een beweging naar de 409, waar ook een krachtige weerstand is te vinden. Maar de kans bestaat dat voordat deze weerstand wordt opgezocht er eerst een klein aanloopje plaatsvindt.

Niet zover terug

Een slotkoers boven de 403,50 zorgt ervoor dat de kans groot wordt dat het aanloopje niet komt en de AEX direct oploopt naar ongeveer de 409. Toch is de huidige opgaande beweging te steil en zijn er nog geen duidelijke contouren aanwezig van een stijgende kortetermijntrend.

De buitengrenzen van een trend worden namelijk gevormd door de terugtesten danwel correctieve bewegingen. Tot hoever kan de AEX terugvallen als de 403,50 niet wordt doorbroken? Als eerste punt houd ik het 50%-Fibonacci-retracementniveau aan van de voormalige correctie.

Dit niveau ligt bij 396,50. In columns gaf ik al aan dat de huidige bewegingen en terugtesten geregeld vallen binnen de grenzen van de Fibonacci-niveaus. Vorige week viel de AEX nog terug vanaf het 50%-niveau naar het 38,2%-niveau dat bij 389 was te vinden.

Zover zie ik de AEX tijdens een volgende terugtest overigens niet terugvallen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Beweging naar jaartop mogelijk

Een doorbraak door de 403,50 zet direct de deur open voor een beweging naar de 409. Hier ligt de voormalige dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar. Ook is hier het vlakke 50-daags gemiddelde te vinden.

Ook hier ligt dus een zware weerstand die kan zorgen voor de nodige tegendruk. Tot aan de 409 zijn overigens geen noemenswaardige weerstanden meer te vinden. Voor de laatste twee maanden van dit jaar is nog steeds een beweging naar de jaartop van 425,80 mogelijk.

We zien dat een aantal indices (vooral in de VS) na de correctie van ongeveer 10% alweer bijna of geheel zijn gestegen naar de jaartoppen. Ondanks de forse correctie van ongeveer 13% blijft de langere stijgende trend intact en zal deze ook in het komende jaar naar hogere jaartoppen worden voortgezet.

Of de jaartop nog dit jaar wordt aangescherpt is niet te zeggen, maar mogen we ook zeker niet uitsluiten. 

 

10-jaars rente

Een grafiek die speciale aandacht verdient is de 10-jaars rente in Nederland. Vanaf de zomertop van vorig jaar (2,45%) zijn er drie steeds steilere neerwaartse trends te zien. De laatste weken lijkt deze versteiling op te drogen en de 10-jaars rente staat tegen de meest steil dalende trend aan te drukken.

Deze dalende toppenlijn ligt vandaag net boven de 1,04%. Ik acht de kans op een doorbraak reëel. Als we bijvoorbeeld kijken naar de laatste twee maanden dan is er sprake van positieve divergentie.

De rente zelf maakt nog lagere bodems, terwijl de RSI al hogere bodems maakt. Een doorbraak door de dalende toppenlijn kan voor een forse herstelbeweging zorgen. De volgende (middelste) dalende toppenlijn ligt pas bij 1,35% en een belangrijke horizontale weerstand is daarna bij 1,50% te vinden.

Een weekslot morgen boven deze meest steil dalende toppenlijn (die morgen net onder de 1,04% is te vinden) zorgt voor een duidelijk koopsignaal van de 10-jaars rente.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

679 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 oktober 2014 09:13
    quote:

    marcrit schreef op 30 oktober 2014 09:10:

    Dat is balen zeg. Mijn weekopties dindag weggedaan rond 399 en we gaan toch direct naar 408 wat ook mijn eerste gedacht was. Een verliesweek en het kon een superweek geworden zijn. Laatste weken steeds verlies.
    heel spijtig, maar gewoon herpakken en doorgaan!
679 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links