Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bulls versus bears (2):
De dollar en de euro

Vandaag ga ik mijn nieuwe serie Bulls en Bears (klik hier voor deel 1) in op de effecten van de dans van de dollar. Vergeleken met een jaar geleden is de greenbackfors gedaald, maar in de afgelopen maanden is de Amerikaanse munt juist weer gestegen.

Dat leidt ertoe dat sommige beren wijzen op de negatieve gevolgen van de stijgende dollar voor de Amerikaans beurs. Andere beren spreken juist over de negatieve gevolgen van de dalende dollar voor de Europese beurzen.

De stieren gebruiken beide argumenten om hun gelijk aan te tonen. Feit is dat de dollar inderdaad een belangrijke rol speelt. Als de munt daalt, gaan de Europese winsten naar beneden en de Amerikaanse, zei het in mindere mate, omhoog.

Amerikaanse schuld
Er is wat voor de stelling te zeggen, dat de greenback gedoemd is verder te dalen tot nieuwe dieptepunten. De schulden van zowel het bedrijfsleven, als de federale overheid, als de Amerikaanse consument zijn belachelijk hoog. Momenteel bedraagt de totale Amerikaanse schuld meer dan 300% van de economie.

Dit is in de historie nog nooit zo hoog geweest, zelfs niet na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel bij de huidige lage rente deze schulden nog draagbaar zijn, moeten ze op enig moment terugbetaald worden. Op dat moment verwachten de beren betalingsproblemen en daarmee valt het vertrouwen in Amerikaanse debiteuren weg.

Daarmee komt de dollar fors onder druk te staan. De oosterse geldschieters stoppen dan met het financieren van Joe Sixpacken het bedrijf waar hij werkt. Daar is wat tegen in te brengen. Als China stopt met het kopen van Amerikaans staatsobligaties, stijgt de yuan ten opzichte van de dollar. Dat maakt Chinese producten te duur.

Obligaties en rente
Bovendien is daar de keerzijde van de euro-dollar verhouding: de euro. Nu heeft ECB-president Wim Duisenberg zijn werk goed gedaan. Straks heeft alleen een Fransman de touwtjes in handen. Hoe goed meneer Jean Claude Trichet ook is, als de markt er geen vertrouwen in heeft verkopen de internationale beleggers hun euro’s en kopen ze dollars.

Bovendien kijken deze beleggers ook wat verder in de toekomst. Straks komt het halve voormalige Oostblok bij de Europese Unie en na een tijdje hebben ze daar ook de euro. Aardige mensen misschien, maar wat betreft economische ontwikkeling liggen ze toch iets achter bij de rest van Europa. Geen bullish argument voor de koers van de euro.

Een economisch argument voor een stijgende dollar is dat een obligatiebelegger sinds enige tijd weer een hogere rente krijgt op zijn dollar- dan op zijn euro-obligaties. Dat zorgt ervoor dat dollar-staatspapier aantrekkelijker worden. Daarmee ontstaat er vraag naar dollars en stijgt de munt. De dollar korte rente is overigens lager dan diezelfde rente in Europa.

Goed voor Nederland
Er is nog een factor waar we rekening mee moeten houden. Het is namelijk niet de dollar die zo sterk was in de afgelopen maanden, maar de euro die zo zwak was. Als we namelijk naar de yen in dollars kijken, dan zien we dat deze koers in het afgelopen jaar nauwelijks is veranderd, terwijl de yen in euro’s dezelfde beweging liet zien als de dollar in euro’s.

De conclusie luidt dat er zowel argumenten voor als tegen zijn, om aan te geven waarom de dollar moet stijgen, of juist dalen. Voorlopig gaat het de goede kant op met de Amerikaanse munt en dat is goed, vooral voor de Europese beurzen en specifiek de Nederlandse. Want bij een dollar-stijging van 10% gaan de Nederlandse winsten met een kleine 4% omhoog.

Helaas is dat minder positief voor de Amerikaanse beurs. Maar ja, de beleggers in deze aandelen worden weer meer dan genoeg gecompenseerd, doordat hun aandelen omgerekend in euro’s meer waard worden.

 
 
 
 
 
 
Klik hier om te reageren en te discussiëren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Column
Corné van Zeijl - Bulls verus bears (1)
 
 
 
 
 
 
 

Corné van Zeijl is hoofd beleggingen bij Zurich, waar hij eindverantwoordelijk is voor de beleggingsportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor de Zurich portefeuille belegt hij voornamelijk in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links