Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Daling

Aan het begin van de week waarschuwden wij voor een correctie in de Europese aandelenindices (zie Pas op). Met de daling van gisteren zijn de DAX (3455 tot 3430) en de AEX (325) bij de eerste richtpunten binnen deze beweging aangekomen.

Onze verwachting was echter dat de correctie langer duurt dan slechts een kortstondige rustpauze. De koersbeweging van gisteren biedt wederom aanknopingspunten die dit scenario ondersteunen.

Voor de AEX geldt dat de koers gisteren neerwaarts het opwaartse trendkanaal verliet, die we in de intradag grafiek zien sinds de bodem op 305. Onze verwachting is nu dat de zone rond 330,50 als weerstand fungeert en dat de index de neerwaartse beweging hervat.

Lage volumes in VS
Met de positieve draai in de laatste uren van de Amerikaanse handel in ons achterhoofd is een scenario van een positief begin van de Europese handel geloofwaardig. Echter, in het licht van de hierboven besproken breuk van het trendkanaal, moet deze opleving gezien worden als pullback op dit trendkanaal.

Op basis van correctieberekeningen kunnen we een nieuw richtpunt bepalen op 320. Dit niveau valt in de zone van de laatste significante top van 1 augustus, die werd gevormd rond 319. Bovendien loopt de middellange termijn trendlijn, die we trekken onder alle relevante bodems sinds maart, in deze zone.

Wij denken daarom dat de AEX in de komende tijd ons afgelopen maandag besproken scenario uitvoert van een test van de middellange termijn trendlijn. Dit impliceert een daling naar de zone 320 - 319. Voor de DAX geldt een vergelijkbaar verhaal. Voor de eerste handelsuren denken wij aan een opleving, waarna de zone rond 3490 een barrière lijkt te vormen.

Wij vermoeden dat de DAX ook snel de neerwaartse beweging oppakt met als nieuwe richtpunt de zone 3370. Een daling hiernaar toe impliceert een val van ruim tweehonderd punten gemeten vanaf de meest recente top. Op basis van de relevante indicator mocht afgelopen maandag een daling van deze omvang worden verwacht.

Voor de Eurostoxx 50 geldt dat een opleving naar 2560 mogelijk is, maar het richtpunt blijft vooralsnog onveranderd liggen op 2520. Houd er overigens rekening mee dat gisteren de volumes in de Amerikaanse handel wederom laag waren.

Koninklijke Olie: 40,72 euro
Vorige week stelden wij de vraag, of de energiefondsen in de komende periode enigszins stoom afblazen. Na Total en Eni lijkt Koninklijke Olie de volgende kandidaat die voor dit technische scenario in aanmerking komt. In de grafiek van de onderneming speelt de zone rond 40 euro een belangrijke rol.

In de afgelopen week is de stijging van de koers wederom in deze zone tot stilstand gekomen. Bovendien zien wij de opleving sinds het begin van deze maand als pullback op de gebroken trendlijn, die de koersstijging sinds de maartbodem ondersteunde. Tot slot is in de aarzeling van de afgelopen handelsweek negatieve divergentie ontstaan in de relevante indicator.

Deze technische signalen duiden erop dat ook Koninklijke Olie kan gaan corrigeren met als eerste richtpunt de vorige bodem rond 37,90 euro.

Akzo Nobel: 28,57 euro
Aan het begin van de maand spraken wij het vermoeden uit dat Akzo Nobel wederom aan de vooravond stond van een nieuwe, serieuze opwaartse beweging (zie: Akzo Nobel: 32,50 euro?). In die analyse gaven wij tegelijkertijd aan, dat een eerste, serieuze aarzeling verwacht mocht worden rond 29,40 euro. Gisteren heeft de koers deze zone aangetikt.

Het resultaat was dat de koers na de opleving gedurende de handelsdag terrein moest prijsgeven, om uiteindelijk de handelssessie af te sluiten met de vorming van een key reversal dag. Bovendien laat de relevante indicator negatieve divergentie zien. Deze technische conditie lijkt het signaal te zijn dat de koersstijging voorlopig even over is.

Het eerste koersdoel voor Akzo Nobel is relatief bescheiden en ligt op 26,90 euro. Echter, een uiteindelijke test van de middellange termijn opwaartse trendlijn sinds maart lijkt mogelijk te zijn. Momenteel loopt deze trendlijn in de zone 25 euro, maar stijgt uiteraard met het verloop van de tijd.

AXA: 16,02 euro
AXA heeft in de afgelopen dagen wederom de horizontale barrière rond 16,55 euro getest. Deze barrière, die gebaseerd is op de toppen van augustus en november vorig jaar, is voor AXA belangrijk. Bekijken we namelijk de grote beweging van dit aandeel, dan concluderen we dat de koers al bijna een jaar gevangen zit in een grote zijwaartse beweging.

Momenteel fluctueert AXA opnieuw aan de bovenkant van deze zone. De huidige aarzeling kent vooralsnog beperkt neerwaarts risico. Dit risico kunnen wij berekenen tot aan de opwaartse trendlijn, die het huidige herstel binnen de grote zijwaartse beweging ondersteunt. Deze trendlijn fluctueert momenteel rond 15 euro.

Een breuk van deze trendlijn is denkbaar, nu de koers bovenaan de handelszone fluctueert. Onder de trendlijn komt het volgende richtpunt op 14 euro te liggen. Belangrijker is echter onze conclusie dat een breuk van de trendlijn hoogstwaarschijnlijk het startsein is voor een nieuwe neerwaartse beweging binnen de grote zijwaartse beweging.

Mocht de steuntrendlijn in de komende periode inderdaad breken, dan mag u van ons een nieuwe update verwachten.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links