Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bungee jump-beleggen

De correctie van de afgelopen week was net Sinterklaas: lang verwacht, toch gekomen. Altijd ben je weer nerveus wat je gaat krijgen en het is omstreden. Omstreden omdat een aantal goeroes het niet zagen aankomen en diezelfde specialisten zien het nu als een koopmoment.

Weer andere goeroes hebben het wel zien aankomen en verwachten nu een totale instorting. Gelukkig ben ik geen goeroe, ik zag het wel aankomen maar ben op zich positief gestemd. Ik denk dat de centrale banken het allemaal nog even kunnen uitstellen.

Eerst de afgelopen week, het was een heel bijzondere week, een soort bungee jump-beleggen. Ik was negatief tot de 392 en had toen enorme oversold-indicatoren. De AEX was van 425 naar 390 en raakte zelfs even 386 dus ruwweg 10% correctie in een korte tijd.

Te wild

Maar vooral dat de koers even onder de steunlijn was geweest en er toch boven sloot gaf mij na lange tijd short te hebben gezeten, de moed om long te gaan in mijn actieve fonds (actief offensief). Maar daar kreeg ik de volgende dag direct spijt van, meteen werd mijn stoploss geraakt.

De volgende dag probeerde ik het opnieuw maar ook toen ben ik er weer uitgegaan omdat het heel wild was. Op vrijdag durfde ik ondanks dat ik wist dat het met expiratie hoger moest niet groot long.

 

Wat is er aan de hand? We hadden een paar weken achter elkaar slecht nieuws van IMF en centrale banken. Zo was er de waarschuwing van de DNB dat er bubbels waren volgens hun modellen. Maar gelukkig: kijk eens naar de heat map die ze erbij leverden, 2007 en 2008 was alles geel en dus geen probleem…

Je zou jezelf kunnen afvragen is dit dus nu de reden van paniek?


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Er heerst eboba-angst, maar het aantal doden als gevolg van deze ziekte is nog steeds “slechts” rond de 4500. Het aantal mensen dat overlijdt door malaria is meer dan 600.000 per jaar en daar (helaas) staat geen kruiwagen voor stil.

Dan is er natuurlijk Draghi die even niet geloofd werd, maar we zien nu dat de Duitsers zich ook weer achter de centrale bank scharen. En dan is er ook nog de lage olieprijs. Maar dat zou positief moeten zijn voor de economie. Oké het is slecht voor de oliebedrijven maar daar hebben alleen de weduwen en wezen last van, toch?

 

Dan is er ook nog een enorme angst voor een crash bij een grote groep beleggers en ja ook ik verwacht uiteindelijk een enorme correctie maar nogmaals ik verwacht hem niet nu. Want laten we eerst even naar een echte crash kijken, bijvoorbeeld die van 1929. We zien na de val een herstel en dan pas weer een val.

 

Ook op de bar chart is het plaatje redelijk duidelijk.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een andere crash die ik persoonlijk heb meegemaakt is die van 1987. Ook daar eerst een herstel en daarna pas een echte val.

 

Wellicht is het plaatje zo duidelijker.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu kan het zo zijn dat we na vandaag alsnog de pullback hebben gehad, maar daar geloof ik niet in. De AEX zou wat mij betreft eigenlijk boven de 400 moeten. We zijn nu heel ver weg van het 200 daags gemiddelde.

 

Nu leven we in een tijd dat de computers de markt bepalen en dus is alles mogelijk, maar om succesvol te zijn moet je je aan je plan houden. Ook is de weekgrafiek nog niet door belangrijke niveaus gezakt als ik lijntjes trek. In retracements geeft het me enige twijfel.

 

De Duitse DAX heeft wel het patroon voor een grotere dip. Maar kijkend naar de ero en de cijfers die er voorbij komen dan zou de correctie niet nu moeten komen (lees doorzetten).

 

Op langere termijn zou ik eigenlijk een laatste schouder willen zien om het plaatje perfect te maken voor een terugval naar 4000 punten.

 

De Eurostoxx 50 is min of meer gelijk aan de DAX.

 

Hoewel de bankenindex minder dramatisch ligt.

 

Griekenland was een van de redenen voor paniek de afgelopen week. Maar de Grieken willen juist weer meer op eigen benen staan. Ik zag dat nieuws juist als positief. Immers de patiënt wil weer lopen en wil zelfs naar buiten.

 

Alle zuidelijke landen en dus ook Italië gingen afgelopen tijd fors onderuit. Wellicht zie ik het iets te mooi, maar vindt u niet dat het te hard gegaan is?

 

Ook de Franse CAC 40 zou op deze niveaus steun moeten hebben en eerst minimaal moeten corrigeren. Of ben ik dan ineens een optimist?

 

Als de centrale banken helemaal niets doen dan is de afgelopen tijd helemaal voor niets geweest. Op de CAC-weekgrafiek zien we dat als het nu nog verder gaat dan kan de spreekwoordelijke stop er echt uit. En dat verwacht ik dus niet (nog niet).

 

De Amerikaanse Russell 2000 was met de daling reeds vooruitgelopen op de andere beurzen. Met het herstel is het ook iets sneller. We moeten de komende weken deze index wel goed in de gaten houden.

 

De Nasdaq is ook eigenlijk te ver en te snel gevallen en alleen daarom een reden om te gokken op een herstel.

 

Als u naar de Nasdaq-weekgrafiek kijkt, dan begrijpt u wat ik bedoel met te veel gevallen.

 

Maar besef goed, zelfs in 2000 hadden we eerst een pullback voor het echt onderuit ging. De S&P 500 is door het 200 daags gemiddelde en dus zou je een time out verwachten bij sommige beleggers. In de S&P 500 is wel al een soort pullback te zien.

 

De Dow Jones beweegt eigenlijk al weer boven steunniveaus en zit dus iets minder in de gevavenzone.

 

Omdat u kijkend naar de S&P 500 wellicht denkt dat de brede index dus een verkoop geeft, kijk ik ook even naar de Wilshire 5000 Total Market Index. We zien dat die nog in het opgaande trendkanaal zit.

 

Nog even afsluiten met de Vix en de Skew Index. De Vix wordt gedestilleerd uit de optieprijzen van de S&P 500. De Vix stond de afgelopen week eerst even op 20 en toen zelfs boven de 30. Bij een echte crash (paniek) zien we niveaus van boven de 100 en normaal zit de Vix rond de 15.

Kortom het huidige niveau is hoog maar ook nog niet extreem.

 

VXST short term volatility is nog wat lager en geeft ook nog geen echte paniek aan. 

 

Wat wel paniek heeft aangegeven was de CBOE Skew Index. De Skew lag bijna vlak, althans rond 110 op 15 oktober 2014. Nu is het 110-niveau zo laag dat we kunnen stellen dat er weinig skew is. Dus weinig verschil tussen at the money- en out of the money-uitoefenprijzen. Als je weinig skew hebt zijn alle opties dus bijna even duur.

Op 14 maart 2014 zagen we ook een laagtepunt in de Skew Index en dat was op een bodem in de S&P 500. Dus meestal is er op een bodem een vlakke skew. Er is dan een dusdanig paniek dat alle opties gelijk gesteld worden. Dus allemaal even duur zijn. 

 

U zou hieruit kunnen afleiden dat we nu dus weer bij een bodem zitten. Wellicht een tijdelijke bodem. Morgen (maandag) weten we sowieso meer over de Nikkei. We weten dan of Japan zich ook goed gehouden heeft.

Ik kan daar nu (op zondag) nog niets over zeggen. Wel heb ik posities omlaag op Japan want als één land te veel schulden heeft dan is het wel Japan.

 

Een voorbeeld van een aandeel wat volgens verwachting hard onderuit ging is Tesla. Maar nu staat het aandeel ook op een steun. Dus wellicht zegt het iets over de totale markt.

 

Per saldo ben ik als oude beer dus positief voor de korte termijn, natuurlijk hou ik wel de vinger aan de spreekwoordelijke pols.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 oktober 2014 19:00
    Zolang er munteenheden zijn om al dan niet in naam van de vrijheid mee te beleggen, is in de geschiedenis van de mensheid beleggen onder iedere omstandigheid,

    of “de” centrale banken binnen of buiten de eurozone “het” in de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen allemaal nog even kunnen uitstellen,

    of Duitsland en Frankrijk er in deze crisis met of zonder blus instrumenten die financiële deskundigen als Marcel Tak onder het motto

    Marcel Tak for president!

    reeds jaren geleden in voor iedereen begrijpelijke taal tijdig hebben voorgesteld nu uitkomen of niet

    www.volkskrant.nl/buitenland/duitslan...

    binnen een bepaalde horizon een simpele zaak: de belegde munteenheden gaan middels de koersen op het scoreboard van de aandelen- , obligatie en valuatamarkt omhoog, omlaag of blijven gelijk.

    Het spreekt vanzelf dat iedere belegger met kennis van zaken als de belegde munteenheden naar verwachting in een soort te wilde vaart omlaag gaan,

    met name bij het zogenaamde bungee jump-beleggen,

    met inzicht en/of deskundige verzekeringen al dan niet in naam van de vrijheid anticiperen op het risico van het voor langere tijd aldaar bungelen,

    wat in de geschiedenis van de mensheid op de ronde of platte aarde al dan niet in naam van de vrijheid binnen een bepaalde horizon uiteraard nergens voor nodig is.
  2. [verwijderd] 20 oktober 2014 19:29
    (...) de belegde munteenheden gaan,

    hoe men het op de ronde of platte aarde in het noorden, zuiden, oosten en westen al dan niet achter een computer met welk flitsend programma met welke inzichten op de (ultra) korte en (ultra) lange termijn in welke potentieel winst- of verlies gevende markt dan ook ook wendt of keert,

    middels de koersen op het scoreboard van de aandelen- , obligatie en valutamarkt waarin men met een bepaalde horizon heeft belegd,

    net als een lift die na een druk op een knopje naar een gewenste etage gaan,

    omhoog, omlaag of blijven gelijk. (...)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links