Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De ebolatombola

De ebolatombola

Sinds de lente van dit jaar wordt Afrika geteisterd door een uitbraak van het Ebolavirus. In het verleden zijn soortgelijke uitbraken van Ebola vaker voorgekomen, maar deze uitbraak heeft inmiddels al meerdere landen getroffen en het aantal slachtoffers stijgt helaas exponentieel. Onderstaande grafiek brengt de huidige Ebola-epidemie goed in beeld:

Aandelen die mogelijk het medicijn tegen Ebola in handen hebben zijn de laatste weken erg in trek op de beurs. Ik wil graag investeren in bedrijven die een einde kunnen maken aan deze verschrikkelijke ziekte. Al helemaal als ik er tegelijkertijd een mooie winst door kan realiseren. In dit artikel wijs ik u kort op vijf aandelen die mogelijk kunnen oplopen.

Tekmira Pharmaceuticals (TKMR)

Dit bedrijf is het dichtst bij een medicijn tegen ebola lijkt te zijn. Tekmira heeft meerdere producten in de pijplijn, maar hun middel tegen ebola is natuurlijk de reden dat het aandeel nu zo hard op loopt. Vanaf het moment dat ebola opnieuw wereldnieuws was, eind maart 2014, is het aandeel in een rechte lijn opgelopen. Onderstaand ziet u de daggrafiek.

Inovio Pharmaceuticals, Inc.

Dit bedrijf kwam gisteren naar buiten met het nieuws dat het er in geslaagd is om het ebolavirus tegen te gaan bij dieren. Nu het middel inderdaad werkt op dieren, is het aandeel met de ticker INO in de race met Tekmira om als eerste de markt op de komen met een succesvol medicijn. Onderstaande daggrafiek toont een zijwaarts beeld en wijst op stabilisatie van de koers. De koers lijkt te wachten op dat ene goede nieuwtje dat het aandeel flink omhoog kan stuwen.

Sarepta Therapeutics

is eveneens een bedrijf dat zich bezig houdt met het vinden van een middel tegen ebola. Sarapta heeft meedere producten in de pijplijn en is hierdoor niet alleen afhankelijk van hun ebolamedicijn. De koers is na een stijging tot 40 dollar eerder dit jaar, nu voor een korting te koop op 21 dollar. De verspreiding van het ebolavirus kan het aandeel weer nieuw leven in blazen en naar hogere koersen tillen.

BioCryst Pharmaceuticals

De daggrafiek van BioCryst Pharmaceuticals (BCRX) ligt er goed voor. Het aandeel vindt momenteel steun op de stijgende trendlijn en lijkt hierdoor klaar voor een vervolgstijging.

GlaxoSmithKline

Behalve de hierboven genoemde bedrijven die zich bezig houden met het vinden van een medicijn dat patienten van ebola kan genezen, zijn er ook bedrijven die middelen ontwikkelen die de verspreiding van het virus tegen gaan. Middels inentingen kan er dan een eind komen aan de uitbraak.

De gigafarmaceut GlaxoSmithKline (GSK) is zo’n bedrijf wat zich bezighoudt met deze manier van bestrijding. Voorkomen lijk in dit geval minder interessant voor beleggers, dan genezen. Onderstaand de sombere daggrafiek:

Conclusie

Tekmira is het meest geavanceerd van alle genoemde bedrijven in het ontwikkelen van een remedie tegen ebola. Hoewel het nog een jaar kan duren voordat het medicijn officieel door de FDA goedgekeurd wordt, lijkt het wel waarschijnlijk dat Tekmira van het Center for Disease Control and Prevention het medicijn mag testen op ebola-gevallen in de VS.

Er is nu namelijk simpelweg geen middel. Ik ben mij er volledig van bewust dat dit geen diepgaand (medisch) artikel is, maar dat is ook niet mijn bedoeling. Ik wil u met deze column slechtst wijzen op de kansen die zich voordoen en met welke aandelen u hiervan kunt profiteren.

Ik houd de komende dagen voornamelijk het aandeel Tekmira in de gaten omdat dit fonds het meest heftig reageert op ebolanieuws, maar houdt eveneens mijn oog op de andere aandelen. Ieder nieuwtje kan deze fondsen laten schitteren.

PS: Als laatste wil ik u attenderen op het feit dat ik genomineerd ben voor de Gouden stier 2014. Iedereen die op mij heeft gestemd wil ik alvast hartelijk danken. De eerste is bijna voorbij, daarna gaan de vijf personen met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Dit is een publieksprijs waarbij u uw stem kunt uitbrengen via deze link.

De schrijver heeft geen positie in BCRX, GSK, SRPT, INO of TKMR. Meer informatie vindt u op Marktgevoel.nl.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 oktober 2014 17:30
    Zelfs als het middel van Tekmira zou werken en voldoende geproduceerd zou kunnen worden, dan is het nog de vraag of Tekmira hier wat aan kan verdienen (de patienten hebben in ieder geval geen geld).

    Als de Ebola-uitbraak weer over is, dan is iedereen Tekmira direct weer vergeten.
  2. Selwyn D. 2 oktober 2014 18:36
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 2 oktober 2014 17:30:

    Zelfs als het middel van Tekmira zou werken en voldoende geproduceerd zou kunnen worden, dan is het nog de vraag of Tekmira hier wat aan kan verdienen (de patienten hebben in ieder geval geen geld).

    Als de Ebola-uitbraak weer over is, dan is iedereen Tekmira direct weer vergeten.
    Dat denk ik ook, met twee opmerkingen:

    1) Profiteer van de hype in Tekmira zolang het duurt

    2) Op het moment dat iedereen Tekmira alweer vergeten is, houd ik hem op mijn schermpje. ;-)
  3. Selwyn D. 2 oktober 2014 18:36
    quote:

    FORT1944 schreef op 2 oktober 2014 17:53:

    Ik heb gelezen dat GSK op goedkeuring wacht en dat het FDA hun aanvraag met spoed behandeld , de resultaten gaven een positief effect vandaar die spoed procedure en het zou al na nieuwjaar op de markt kunnen komen volgens dat artikel .

    Dat zou heel interessant zijn!
  4. Bergen 2 oktober 2014 19:24
    Nee Selwyn, een diepgaand stukje is het niet geworden. Het moest ook snel af zeker, want het stikt vd fouten: rimidie, bestreiding (!), etc.

    En dan het grafiekje van Tekmira: "Vanaf het moment dat ebola opnieuw wereldnieuws was, eind maart 2014, is het aandeel in een rechte lijn opgelopen." Het aandeel maakte in maart 2014 juist een top en is daarna in een rechte lijn 70% gedaald tot eind juli. Je hebt een leesbril nodig, man!

    Die Gouden Stier kan je wat mij betreft vergeten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links