Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Neerwaartse druk AEX terug

Ineens was daar weer de neerwaartse druk terug. Tegen mijn verwachting werd de eerdere opwaartse doorbraak weer volledig weggegeven en testte de AEX opnieuw de steunzone van 415,70 – 416.

Een neerwaartse doorbraak vandaag op slotbasis zorgt voor de hervatting van de terugtest die dan waarschijnlijk verandert in een mini-correctie. Bij een minicorrectie ga ik normaal gesproken uit van een daling van 3% tot 5%. Deze neerwaartse bewegingen zagen we ook al ontstaan in de DAX en de S&P 500.

De recente doorbraak door de dalende toppenlijn lijkt niets anders te zijn geweest dan de vorming van een lagere top waarbij een nieuwe iets minder scherp dalende toppenlijn is ontstaan. Dit wordt het nieuwe te breken weerstandsniveau.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Potentieel hoofd-schouderpatroon

Bij een slotkoers onder de 415,70 en de opheffing van het eerder gevormde bodempatroon (hammer) onder de 415,20 ontstaat meer ruimte naar de zone 410 – 411,50. Dit is de eerdere maximale terugvalzone die ik enkele weken geleden aangaf, maar in de afgelopen twee weken niet meer reeel leek te zijn.

Bij 411,50 ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf de augustusbodem van 388. Net boven de 410 ligt dan nog het 50-daags gemiddelde en bij 410 is de voormalige eerste lagere top te vinden. De 410 puntengrens is een niveau die in de afgelopen maanden geregeld werd gebruikt als steun en weerstand.

Als we kijken naar het gevormde patroon dat nu is ontstaan in de AEX dan zien we ook nog de vorming van een potentieel hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 415,70. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 406. De neerwaartse druk vanuit andere belangrijke indices nam gisteren dus toe.

Neerwaarts scenario 

Hiermee komen de volgende haltes die ik gisteren beschreef (422,70 en 425,80) voorlopig nog niet in zicht. Wel blijft de opgaande trend in het kortetermijnbeeld gewoon intact. Ik gaf in de afgelopen weken al vaker aan dat deze consolidatie en terugtest noodzakelijk was voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem, de eerste na de 388-bodem.

Dit technische beeld wordt met een eventuele doorbraak door de 415,70 niet veranderd. Wel had ik deze beweging niet meer verwacht na de gevormde bodempatronen van de afgelopen week en de eerdere doorbraak.

Zodra dit neerwaartse scenario doorgang vindt, verwacht ik dat een bodem toch op kortetermijn zal worden gevormd waarna in de loop van deze maand alsnog de jaartop in beeld kan komen. Mijn doel voor de rest van dit jaar blijft onveranderd liggen bij 450.

Oude horizontale weerstand

Dit is een oude horizontale weerstand en de onderkant van mijn vorig jaar afgegeven doel voor dit jaar. Vlak daarboven ligt verder nog de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Zolang de AEX intraday boven de 415,20 blijft, is de eerder gevormde hammer nog steeds geldig.

Een slotkoers daarna boven de 415,70 betekent dat deze bodemzone opnieuw meer kracht verzameld. Ook de opvulling van de vanochtend ontstane gap (tot aan 415,95) zou een eerste kleine verbetering zijn in het dagbeeld.

Als ik de nieuwe dalende toppenlijn inteken (vanaf de 425,80) dan ligt de volgende belangrijke te breken dalende weerstand vandaag pas bij 420,60. De steilheid van deze toppenlijn ligt op ongeveer 0,60 indexpunt per dag, dus ongeveer drie punten daling per week. Deze moet nu worden gebroken, om de voorzetting van de huidige terugtest te beëindigen.

S&P in minicorrectie

Verder moeten we in de komende dagen zeer alert zijn op de vorming van nieuwe bodempatronen. Met een daling van ongeveer 75 punten bevindt de S&P 500 zich al in een minicorrectie. De te breken dalende toppenlijn vanaf de hogere all-time high (2.020) heeft ondertussen meerdere raakpunten en is vandaag te vinden bij 1.973.

Dit is het te breken niveau in de S&P 500 om deze terugval te beëindigen. Als we kijken naar de afgelopen twee jaar dan werd elke correctie danwel mini-correctie gevormd door middel van een vlagpatroon (smal en tijdelijk dalend trendkanaal). Ook nu is dit patroon weer zichtbaar.

Als we kijken naar het middellangetermijnbeeld dan nadert de S&P 500 nu de (groene) stijgende bodemlijn. Deze ligt bij 1.927 en werd voor de laatste keer begin dit jaar bij 1.740 getest. Een zeer belangrijke bodemlijn met vlak daaronder nog het 200-daags gemiddelde bij 1.901. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeerpatronen

Mochten deze beide niveaus structureel worden gebroken dan staat de top bij 2.020 waarschijnlijk voor langere tijd op de borden. Kijkend naar de slotstand van gisteren is het neerwaarts potentieel in de S&P 500 dus redelijk beperkt en moeten we vooral omkeerpatronen in de gaten houden en de eventuele doorbraak op korte termijn door de dalende toppenlijn.

Als laatste wil ik u attenderen op het feit dat ik genomineerd ben voor de gouden stier 2014. Iedereen die op mij heeft gestemd wil ik alvast hartelijk danken. De eerste ronde eindigt binnen enkele dagen waarna vijf personen met de meeste stemmen doorgaan naar de tweede ronde. Dit is een publieksprijs waarbij u uw stem kunt uitbrengen via deze link

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
744 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Logischerwijs
0
quote:

WWhazzup schreef op 3 oktober 2014 09:37:


Plaatje 2


Dank voor je plaatje! Vraagje wat is het verschil tussen +EBOL(30) en +BOL(30), waarom gebruik je +EBOL en deze eerste die jij gebruikt zie ik niet in ProT staan. Alvast dank!
[verwijderd]
0
quote:
Karimata schreef op 3 okt 2014 om 09:57:

Long aex.


Verk. gezet rond de 409.90.

Winst in de pocket, had meer kunnen zijn, maar dat is het "risico" als je je verslaapt, de hond later moet uitlaten, dus niet realtime kunnen volgen en dan een verk.order plaatst.
Zie overigens dat er een nieuw draadje is, maar mijn trouwe volgers zullen mij ook hier wel weten te vinden :)
Nu een paar bakken espresso, heb barstende koppijn.
Go with the flow
0
pfffff foute timing, had mijn ASML calls nog even vast moeten houde, te vroeg verkocht, veel winst maar had dus meer kunnen zijn
744 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 471,30 18:05
    -12,14
    -2,51%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare