Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaartse druk AEX terug

Ineens was daar weer de neerwaartse druk terug. Tegen mijn verwachting werd de eerdere opwaartse doorbraak weer volledig weggegeven en testte de AEX opnieuw de steunzone van 415,70 – 416.

Een neerwaartse doorbraak vandaag op slotbasis zorgt voor de hervatting van de terugtest die dan waarschijnlijk verandert in een mini-correctie. Bij een minicorrectie ga ik normaal gesproken uit van een daling van 3% tot 5%. Deze neerwaartse bewegingen zagen we ook al ontstaan in de DAX en de S&P 500.

De recente doorbraak door de dalende toppenlijn lijkt niets anders te zijn geweest dan de vorming van een lagere top waarbij een nieuwe iets minder scherp dalende toppenlijn is ontstaan. Dit wordt het nieuwe te breken weerstandsniveau.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Potentieel hoofd-schouderpatroon

Bij een slotkoers onder de 415,70 en de opheffing van het eerder gevormde bodempatroon (hammer) onder de 415,20 ontstaat meer ruimte naar de zone 410 – 411,50. Dit is de eerdere maximale terugvalzone die ik enkele weken geleden aangaf, maar in de afgelopen twee weken niet meer reeel leek te zijn.

Bij 411,50 ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf de augustusbodem van 388. Net boven de 410 ligt dan nog het 50-daags gemiddelde en bij 410 is de voormalige eerste lagere top te vinden. De 410 puntengrens is een niveau die in de afgelopen maanden geregeld werd gebruikt als steun en weerstand.

Als we kijken naar het gevormde patroon dat nu is ontstaan in de AEX dan zien we ook nog de vorming van een potentieel hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 415,70. Het te berekenen koersdoel vanuit dit patroon ligt bij 406. De neerwaartse druk vanuit andere belangrijke indices nam gisteren dus toe.

Neerwaarts scenario 

Hiermee komen de volgende haltes die ik gisteren beschreef (422,70 en 425,80) voorlopig nog niet in zicht. Wel blijft de opgaande trend in het kortetermijnbeeld gewoon intact. Ik gaf in de afgelopen weken al vaker aan dat deze consolidatie en terugtest noodzakelijk was voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem, de eerste na de 388-bodem.

Dit technische beeld wordt met een eventuele doorbraak door de 415,70 niet veranderd. Wel had ik deze beweging niet meer verwacht na de gevormde bodempatronen van de afgelopen week en de eerdere doorbraak.

Zodra dit neerwaartse scenario doorgang vindt, verwacht ik dat een bodem toch op kortetermijn zal worden gevormd waarna in de loop van deze maand alsnog de jaartop in beeld kan komen. Mijn doel voor de rest van dit jaar blijft onveranderd liggen bij 450.

Oude horizontale weerstand

Dit is een oude horizontale weerstand en de onderkant van mijn vorig jaar afgegeven doel voor dit jaar. Vlak daarboven ligt verder nog de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Zolang de AEX intraday boven de 415,20 blijft, is de eerder gevormde hammer nog steeds geldig.

Een slotkoers daarna boven de 415,70 betekent dat deze bodemzone opnieuw meer kracht verzameld. Ook de opvulling van de vanochtend ontstane gap (tot aan 415,95) zou een eerste kleine verbetering zijn in het dagbeeld.

Als ik de nieuwe dalende toppenlijn inteken (vanaf de 425,80) dan ligt de volgende belangrijke te breken dalende weerstand vandaag pas bij 420,60. De steilheid van deze toppenlijn ligt op ongeveer 0,60 indexpunt per dag, dus ongeveer drie punten daling per week. Deze moet nu worden gebroken, om de voorzetting van de huidige terugtest te beëindigen.

S&P in minicorrectie

Verder moeten we in de komende dagen zeer alert zijn op de vorming van nieuwe bodempatronen. Met een daling van ongeveer 75 punten bevindt de S&P 500 zich al in een minicorrectie. De te breken dalende toppenlijn vanaf de hogere all-time high (2.020) heeft ondertussen meerdere raakpunten en is vandaag te vinden bij 1.973.

Dit is het te breken niveau in de S&P 500 om deze terugval te beëindigen. Als we kijken naar de afgelopen twee jaar dan werd elke correctie danwel mini-correctie gevormd door middel van een vlagpatroon (smal en tijdelijk dalend trendkanaal). Ook nu is dit patroon weer zichtbaar.

Als we kijken naar het middellangetermijnbeeld dan nadert de S&P 500 nu de (groene) stijgende bodemlijn. Deze ligt bij 1.927 en werd voor de laatste keer begin dit jaar bij 1.740 getest. Een zeer belangrijke bodemlijn met vlak daaronder nog het 200-daags gemiddelde bij 1.901. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeerpatronen

Mochten deze beide niveaus structureel worden gebroken dan staat de top bij 2.020 waarschijnlijk voor langere tijd op de borden. Kijkend naar de slotstand van gisteren is het neerwaarts potentieel in de S&P 500 dus redelijk beperkt en moeten we vooral omkeerpatronen in de gaten houden en de eventuele doorbraak op korte termijn door de dalende toppenlijn.

Als laatste wil ik u attenderen op het feit dat ik genomineerd ben voor de gouden stier 2014. Iedereen die op mij heeft gestemd wil ik alvast hartelijk danken. De eerste ronde eindigt binnen enkele dagen waarna vijf personen met de meeste stemmen doorgaan naar de tweede ronde. Dit is een publieksprijs waarbij u uw stem kunt uitbrengen via deze link

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

744 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 oktober 2014 08:55
    Bas, ook ik lees je column dagelijks. Mooi dat ze kosteloos beschikbaar zijn voor de IEX'ers. Hoe makkelijk het ook is om commentaar te leveren vanaf de zijlijn, ik begin me inmiddels ook af te vragen hoe vaak je het dit jaar bij het rechte eind had. Word je geen contra-indicator?
  2. [verwijderd] 2 oktober 2014 08:57
    Goede morgu,
    Handje onder kin is al sprekend, weten het even niet, het is een raadsel belleggen.
    Zo maar eens dalen in paniek opvolgend van vs gisteren.
    Dan kunnen we up weer, rally hervatting.

    De 460 van schaay, en hier die het dachten zal niet gaan lukken, of drssgie moet een sprookje geven.
  3. forum rang 6 JoostVLS 2 oktober 2014 09:01
    quote:

    Micro-trader schreef op 2 oktober 2014 08:55:

    Bas, ook ik lees je column dagelijks. Mooi dat ze kosteloos beschikbaar zijn voor de IEX'ers. Hoe makkelijk het ook is om commentaar te leveren vanaf de zijlijn, ik begin me inmiddels ook af te vragen hoe vaak je het dit jaar bij het rechte eind had. Word je geen contra-indicator?
    Als verwachtingspatronen zo makkelijk structureel zouden werken zouden we toch met z'n allen onder een palmboom zitten in een zonnig oord in goed gezelschap onder het genot van een goed glas ? Realistisch blijven.
  4. [verwijderd] 2 oktober 2014 09:01
    Dmmsch gaat long om 08.26 long op 9349. Dax stijgt iets. Dmmsch legt om 08.31 SL in gewinn, mooi. Kort daarna gaat de DAX naar 9367, Dmmsch legt nieuwe SL in, in gewinn, klopt. Dan zakt de DAX terug naar 9356,5. En de SL gaat niet af?? Uiteraard wordt er op 9372 wel verkocht.

    Maar het zal wel kloppen, want hé......we spreken hier allemaal de waarheid. Waarom zou je niet precies vertellen wat je doet?

    Dus goed gedaan Dmmsch.
  5. dmmsch 2 oktober 2014 09:06
    quote:

    Libertarian schreef op 2 oktober 2014 09:01:

    Dmmsch gaat long om 08.26 long op 9349. Dax stijgt iets. Dmmsch legt om 08.31 SL in gewinn, mooi. Kort daarna gaat de DAX naar 9367, Dmmsch legt nieuwe SL in, in gewinn, klopt. Dan zakt de DAX terug naar 9356,5. En de SL gaat niet af?? Uiteraard wordt er op 9372 wel verkocht.

    Maar het zal wel kloppen, want hé......we spreken hier allemaal de waarheid. Waarom zou je niet precies vertellen wat je doet?

    Dus goed gedaan Dmmsch.
    Danke
744 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links