Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik blijf een beer!

De Oekraïne is relatief rustig, de rente is laag, de Schotten hebben na de nodige angstinboezeming hun onafhankelijkheidsdrang opgegeven en over de Catalanen heb ik het niet, de Fed geeft pret ondanks onduidelijke toekomstbeeld, aanslagen worden verijdeld en met deals als Alibaba (waar je in een avond het rendement voor het hele jaar kunt maken) wordt iedereen weer in de aandelenmarkt gelokt.

Ik denk zelfs dat de grootste pessimisten weer in aandelen gaan. Niemand heeft een alternatief als je de verhalen mag geloven. En ja het is inderdaad heel moeilijk om vol te houden dat je bearish bent. De meeste beren hebben reeds opgegeven.

Ironisch genoeg kan in theorie dit bizarre plan van de centrale banken om via hoge aandelenbeurzen de economie te stimuleren nog werken ook. In de praktijk geloof ik dat markten niet zo extreem ver van de reële economie af kunnen zonder extreme gevolgen. Ik geloof dus nog steeds in een forse correctie.

Maar nu geloof ik dat al langer. Ook ik heb bij de septemberexpiratie pijn geleden en afscheid van dierbare putposities moeten nemen. We hebben ze in familiekring begraven.

Meer kans in de Staatsloterij

Maar voor ik het over de markt heb. Moet ik nog iets kwijt. Ik heb me er namelijk enorm aan geërgerd dat een Nederlandse discountbroker mensen onterecht zaken voorhoudt, namelijk beleggers de illusie geeft dat ze aandelen Alibaba (BABA) in de IPO zou kunnen krijgen via hen.

Iedereen moest dus een rekening bij deze concurrent openen.. maar?

De kans dat een Nederlandse partij aandelen kreeg was al nihil en de kans dat je als syndicaat aandelen aan een flippertent gaat geven is helemaal extreem klein. Toch was de Telegraaf zo goedgelovig om dit breed in de media neer te zetten en mensen onterecht blij te maken met een dode muis.

Het IPO-spel

Iedereen die iets van IPO’s weet, snapt dat aandelen het liefst geplaatst worden bij partijen waarvan ze enigszins zeker weten dat de aandelen niet direct de markt op worden gegooid.

Om het IPO-spel te kunnen spelen, had u mee kunnen doen in een tracker (FPX) die alle IPO’s koopt en een periode vasthoudt. Of nog veel slimmer had u BABA kunnen spelen via Yahoo of Softbank.

Door deze aandelen te kopen had u mee kunnen doen aan het succes en een succes was het. De uitgifteprijs van Alibaba was 68 dollar, de eerste koers was 92,70 en het slot 93,68 dollar.

 

Yahoo deed in het staartje niet mee aan het succes en wordt geshort omdat ze nog zo'n groot deel van Alibaba hebben en dus een hoge correlatie met BABA hebben.

BABA zelf is de eerste paar weken niet te shorten. Maar als dit effect weg is dan zal Yahoo wel verder omhoog kunnen. Met de huidige waardering van BABA zijn de rest van de Yahoo-activiteiten niet hoog geprijsd.

 

Softbank in Japan heeft ook een leuke rit gemaakt en verkoopt nog niets van hun belang. Dus ook in dit aandeel zou u het succes van Jack Ma terug moeten kunnen zien. Denk om de Yen... Maar gelukkig hebben we ze ook in Duitsland

 

Er zijn analisten die bang zijn dat er een kapitaalsrondje komt bij Tesla Motors. Goldman had berekend dat ze zelfs 6 miljard nodig hebben de komende jaren om bovenin de top mee te gaan doen.

Niet echt gek dat we daarom verkoopsignalen hebben in dit extreem gehypte aandeel. Over de koers-winstverhoudingen moeten we het al heel lang niet meer hebben.

 

Sprekend over koers-winstverhoudingen: Amazon heeft een k/w van 516 en “vreemd” genoeg heb ik ook in dit aandeel verkoopsignalen. Ik heb een short.

 

JD.com is eerder dit jaar naar de markt gekomen, winstmaken is nog niet hun spel, maar ook hier heb ik een shortsignaal en dus ook een shortpositie.

 

Yelp de maker van een app heeft ook een verkoopsignaal en geen winst en dus een leuke short. Ik ga op maandag ook hier positie nemen.

 

Zillow ook dit bedrijf maakt geen winst en heeft verkoopsignalen. Een laatste short.

 

De eurodollar zakt verder na Fed, maar zit in een steunzone. Dus de vraag is of het hierbij blijft.

 

Dichterbij huis hadden we Prinsjesdag, maar aangezien zelfs de Partij voor de Dieren met een jurk van bankbiljetten aanliep hoeven we niet bang te zijn voor aanpak van de rijken. Of was het juist een statement? Hoe het ook is de rijken worden rijker en de armen worden armer.

Vorige week werd bekend dat er wereldwijd meer dan 2325 miljardairs zijn, een enorme groei. En dat terwijl de armen steeds armer worden. Volgens experts waren de grote crashes altijd een gevolg van inkomensongelijkheid.

Maar op korte termijn lijkt het erop dat er een vlagpatroon in de AEX zit en het dus technisch gezien zo naar de 440 kan.

 

Maar ook in de Dow Jones is na een consolidatie aan de bovenkant uitgebroken en het dus ook daar theoretisch fors hoger kan.

 

De Nasdaq is ook nog een longsignaal, hoewel ik daar nog een weerstandslijntje kan tekenen.

 

Het positivisme wordt ook door de S&P 500 bevestigd.

 

Omdat er geen risico’s zijn volgens de markt staat de risico-indicator ook weer heel laag. Als de VIX laag staat dan zijn opties dus goedkoop en is het ook goedkoop om puts te kopen onder je longposities. Immers als het omhoog gaat, gaat het hard en ver en mocht het ooit omlaag gaan dan zal het onverwacht zijn.

 

Nog even een turbottip-draai. Ik heb gelukkig eerder mijn winst gepakt in mijn short in Ageas. Hoewel ik geen reden zie positief te worden op dit aandeel, ziet de markt dit wel en krijg ik een koopsignaal . Nu zou ik niet long durven gaan in dit aandeel maar shorts moet u dus even dicht hebben.

 

We zitten dus nog steeds in een overdrijvingfase en ik krijg steeds meer het gevoel dat we aan het einde van de overdrijving zitten. Het is dus zoals het weer. Je hebt nog steeds mooi weer, maar je weet dat de herfst er vroeg of laat aankomt helemaal als de kalender het al bevestigt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2014 11:14
    wat betreft schotse referendum: de stembusuitslag bekijkend naar leeftijdscategorie is het duidelijk dat pensionada's de doorslag gaven, jongeren zijn voor onafhankelijkheid. Dat streven is verbonden aan economische groei van een regio die dan oppermachtig wordt. Gebeurt al zo lang er mensen rondlopen. Dus onafhankelijk Schotland komt er wel? Catalanen ook? Mijn sept puts ook prut. Straks dalen in november dan maar want dat schijn t een 'leuke maand' te worden volgens ene 'goeroe'.
  2. wijzeman 22 september 2014 14:04
    Ik heb geen idee waar het hier over gaat. Wat ik wel weet, rente is niks, vastgoed is niks, blijft over een beetje beleggen. Bedrijven hebben veel geld, particulieren lossen af en sparen alles wat blijft er over, beetje beleggen. Ik ben op vakantie naar Polen geweest en zie daar een booming land en dus een booming economie. Waarom lees en zie ik op IEX niks daarover. Ook voor de WIG (Poolse beurs) moet ik buiten de IEX zijn. Beperkt de IEX site zich tot Amsterdam, Frankfurt beetje dom.
  3. Met Effekt 22 september 2014 16:05
    Ik snap het verhaal over Softbank niet: "gelukkig hebben we ze ook in Duitsland". Als je de Yen/Eur meerekent dan volgt de in Euro genoteerde koers gewoon het in Yen genoteerde aandeel. En die volgen weer wat BABA in dollars doet (tenminste, dat was de teneur van het verhaal). En BABA zelf, die maken vooral omzet en winst in Yuan.
  4. taurus86 22 september 2014 18:30
    Was ooit de STER reclame een toonbeeld van optimisme; nu hebben de smeekbeden de overhand. Alles is mogelijk voor een handtekening. En behalve de incassokantoren en deurwaarders, werkt niemand zich momenteel in het zweet.
    En toch loopt de beurs vooruit op ´de hectische positieve economische tijden´ (bron: de analisten en vele anderen) die komen gaan. Zonder investeringen van betekenis overigens.
    Maar, maak mij maar wakker als we de AEX 300 weer in zicht krijgen. Pakken jullie de laatste -uitgelezen- kansen maar.
  5. [verwijderd] 23 september 2014 09:46
    quote:

    Gold-finder schreef op 23 september 2014 00:38:

    Feit is dat bedrijven gigantische winstgroei laten zien.

    De economie is belabberd, maar de winsten van multinationals blijven stijgen.
    Hoofdlijnen zijn prima maar onderliggend bij veel bedrijven alleen maar windowdressing. Met name in de VS , waar het zo goed gaat, zie je bedrijven klassieke fouten maken, winsten zijn prima maar men wil meer dus dividend verhogen en eigen aandelen inkopen om wpa te verhogen, niks mis mee zolang dit gebeurd met overtollige cash. Praktijk is dat bedrijven zich suf lenen met goedkoop geld om deze praktijken te kunnen doen. Dure aandelen inkopen met goedkoop geld ipv te investeren. M.a.w. de schuldenposities nemen toe. Je kunt je vast voorstellen wat er gaat gebeuren als de rente weer gaat stijgen en er wat economische tegenwind komt. Blijkt maar weer eens dat we niks hebben geleerd van de schuldencrisis....
  6. Beleggerig 25 september 2014 08:32
    Ik snap ook niet waarom mensen DeGiro als een flippertent classificeren. Je hebt een garantie tot 20k dat wel. Maar een transactie kost daarom wel een fractie vergeleken bij welke andere broker dan ook. 10k transactie voor 2 euro ofzo! Das bijna niet normaal goedkoop... Je zou het bijna te goedkoop willen noemen. Echter hebben deze jongens schaalvoordeel en weinig kosten. Bij binck heb je veel informatievoorziening welke je bij DeGiro niet hebt. En daar betaal je natuurlijk voor. Maar een slimme belegger haalt zn informatie van iex.nl!!
  7. Snance 25 september 2014 09:04
    Je zal je geld maar laten beheren door dit soort lui. Net wat een vorig lid al quote, uiteindelijk ga je een keer gelijk krijgen maar intussen pakken wij gelukkig wel wat winstjes voor later!

    Daar komt nog bij dat het niet heel chique is een ander bedrijf aan te vallen om je eigen straatje schoon te vegen. En is het straatje wel schoon?
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links